Skip to main content

Højesteret fandt det ikke godtgjort, at Blæksprutten ApS havde lidt et tab, selvom Brønderslev Kommune gennem flere år begik ansvarspådragende fejl i forbindelse med beregning af timepriserne for hjemmepleje. Kommunen blev derfor frifundet i forhold til den del af sagen der omhandlede et erstatningskrav, fremgår det af et resumé af dommen.

Sagen er interessant, blandt andet fordi den er den første af sin art på velfærdsområdet, hvor en privat velfærdsleverandør sagsøger en kommune hele vejen fra byretten og til Højesteret.

”Det er som om, tæppet under fødderne pludselig bliver trukket væk. Så jeg skal lige genfinde fodfæstet. Jeg havde ikke forestillet mig, at det ville ende sådan her. Vi vinder på det principielle, og det står klart, at kommunen ikke har beregnet prisen korrekt – ligesom det også blev fastslået i landsretten. Men at det så ikke har en konsekvens for kommunen kan undre mig vildt og inderligt,” siger medejer og stifter af Blæksprutten Vibeke Haaning.

Vibeke Haaning er rystet over udsigten til at skulle tilbagebetale et millionbeløb til Brønderslev Kommune, for situationen er nemlig den, at hun og virksomheden skal betale ca. 6,3 millioner kroner tilbage til Brønderslev Kommune, som kommunen ellers havde betalt som erstatning efter Landsrettens dom i juli 2021.

Skal tale med de andre ejere

Vibeke Haaning, som oprindeligt stiftede Blæksprutten i 1993, solgte i 2018 lidt under halvdelen af virksomheden til Duos A/S, som er en af landets største velfærdsleverandører. 

Blæksprutten kørte de første år efter salget med millionunderskud, men de nye medejere har hele tiden troet på fremtiden.

Nu er Vibeke Haaning nødt til at tale med de andre ejere, for grunden til at hun solgte en del af virksomheden var netop for at have likviditet til at kunne opretholde driften.

”Jeg håber, at ejerne har lyst til at hjælpe med yderligere penge, men jeg skal have talt med dem for at finde ud af, hvordan vi kommer videre herfra. Men det er smertefuldt lige nu,” siger Vibeke Haaning. 

Hun understreger, at der ikke er grund til nervøsitet for virksomhedens fremtid på baggrund af dommen fra Højesteret, for hun har pengene, som blev udbetalt i forbindelse med Landsretsdommen liggende, så medarbejderne skal ikke være nervøse for deres arbejde, lyder det.

Mener Christiansborg har et ansvar

I Brønderslev Kommune er Borgmester Mikael Klitgaard (V) godt tilfreds med udfaldet, selvom dommen balancerer skyldsmålet således, at Brønderslev Kommune får skyld for at have handlet ansvarspådragende, men frikendes for kravet om erstatning. Det sidste kom lidt bag på ham, for det har ikke lige været til at forudsige, hvordan dommen faldt ud.

Han erkender, at kommunen har brugt en forkert metode blandt andet ved at fremskrive og skønne i stedet for at regne priserne igennem hele tiden, som han udtrykker det.

”Vi har hele tiden sagt i forbindelse med retssagen sagt, at vi ønskede at regne prisen ud, og vi accepterede jo også dommen fra Vestre Landsret og betalte erstatning til Blæksprutten,” siger han til OPS-Indsigt.

Han peger på Christiansborg som den skyldige i, at en sag som denne opstår. ”Vi har behov for konkrete og enkle regler, det nytter ikke, at man på Christiansborg laver en lovgivning der er så indviklet,” siger han.Men han er glad for, at han ikke skal ud og finde 17 millioner kroner, som Blæksprutten havde krævet i yderligere erstatning. I stedet får kommunen som sagt tilbageført 6,3 millioner kroner.

Det frie valg risikerer at visne

Hos brancheorganisationen KA Pleje, som har ført sagen for Blæksprutten, er man dybt rystet og bekymret for de fremtidige konsekvenser.

“Vi tager naturligvis dommen til efterretning, men der er ingen tvivl om, at dommen får vidtrækkende konsekvenser for de ældres valgfrihed. Dommen betyder, at en kommune som Brønderslev har noget nær frit slag, når den skal beregne de timepriser, som de private leverandører skal afregnes med. Hvis vi skal sikre den valgfrihed, som mange ældre sætter pris på, skal vi have politikerne på banen – for godkendelsesmodellen, som vi kender den i dag, har spillet fallit. Det viser denne dom med al tydelighed,” siger administrerende direktør Karsten Høgild til OPS-Indsigt.

Han forudser, at mange leverandører vil trække sig fra markedet på grund af de svingende og ofte meget lave priser. En tendens vi allerede har set i bevægelse i kommuner som Ringsted, Greve, Aarhus og Hillerød. Konsekvensen af dette kan derfor blive, at de ældre ikke har noget at vælge i mellem og dermed visner borgerens frie valg.

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply