Skip to main content

De stigende udgifter på fødevarer, brændstof og energi bevirker nu, at flere kommuner er i gang med at regulere afregningspriserne, for det man populært kalder ældremaden. Esbjerg Kommune er den første, som er ude i den øvelse.

”Det er sådan, at når man som leverandør er godkendt til at levere mad inden for en frit-valgs-ordning, så skal man have den pris det koster kommunen selv at producere maden. Det har så vist sig, at Esbjerg Kommune ikke helt har kunnet holde sit budget for i år og købe ind og producere til de priser vi havde ved årsskiftet,” siger Arne Nikolajsen, der er direktør for Sundhed- og Omsorgsforvaltningen.Men hvad er egentlig grunden til, at man regulerer madpriserne lige nu?

”Vi skal efter lovgivningen regulere leverandørerne for den stigning der har været, og vi har så valgt, at regulere leverandørerne allerede nu med den stigning vi har haft, så de ikke får noget stort underskud,” siger Arne Nikolajsen til OPS-Indsigt.Med andre ord kommunen har altid pligt til at regulere priserne, hvis udgifterne til den kommunale leverandør stiger mere end forventet også i tider, hvor vi ikke har inflation.

Konkret har Esbjerg Kommune efterreguleret de private leverandører for omkring 360.000 kroner, fra første april og frem til oktober.

Har skrevet ud til kommunerne

Hos Det Danske Madhus, som er den største private leverandør på markedet, tager man godt imod prisreguleringen i Esbjerg Kommune.” Inflationen har siden starten af året, haft stor påvirkning på madområdet, som er utroligt energitungt, ligesom råvarepriserne er steget ret voldsomt. Vi har derfor afventet kommunernes fremsendelse af justerede priser. Kun ganske få kommuner, heriblandt Esbjerg kommune, har henvendt sig proaktivt, hvor vi nu aktivt begynder at tage kontakt til kommunerne for at skubbe på processen,” siger administrerende direktør Søren Vilmand til OPS-Indsigt.

Det er ikke første gang, at Det Danske Madhus har puffet til kommunerne, når det gælder regulering af priserne. De var blandt de første, der under corona skrev til kommunerne om behovet for et værnemiddeltillæg.

Brian Steiness, der er indehaver af Marina Trafikbar og et storkøkken, som leverer mad til ca. 400 ud af de 1000 borgere, der er visiteret til madservice i Esbjerg Kommune, er glad for, at Økonomiudvalget har blåstemplet en lille stigning i afregningsprisen til leverandørerne – fra 57 kroner til 60 kroner per hovedret, hvilket svare til en stigning på små 5 pct.

Og reguleringen falder på et tørt sted, skal man tro Brian Steiness, der kan berette om en fordobling af strømregningen det seneste kvartal:

”Forrige kvartalsregning var på mellem 18.000 og 19.000 kroner, mens den denne gang var steget til godt 41.000 kroner,” siger han til Jyske Vestkysten.

Forventer yderligere stigninger

Men er en regulering som den i Esbjerg Kommune på 5 % nok og hvad sker der fremadrettet?

”Det dækker ikke inflationsraten, som forventeligt kommer til at ligge mellem 9-10 %. Det mest retvisende ville nok være, at man regulerede med nettoprisindekset, for det medtager flere af de komponenter, der påvirker vores produktion,” siger Søren Vilmand.

Spørgsmålet er derfor om vi kommer til at se flere stigninger på det her område i Esbjerg Kommune?

”Vi kan se, at det vi får via i økonomiaftalen med staten i næste års budgetter, er fremskrevet med en noget større faktor end det vi aktuelt har reguleret med, så vi er allerede i gang med at beregne en ny pris på grundlag af forventningerne til, hvad kommer det til at koste Esbjerg Kommune selv at producere mad til de ældre,” siger Arne Nikolajsen til OPS-Indsigt.

Flere kommuner på vej

Næste spørgsmål er om Esbjerg den eneste kommune, der ligesom har lyttet til det Danske Madhus og begyndt at regulere?”Lige nu er det kun sket i Esbjerg Kommune, men vi kan se at flere kommuner nu er begyndt på arbejdet med at regulere deres priser pga. inflationen og det noterer vi naturligvis med tilfredshed,” siger Søren Vilmand

Han har med andre ord en forventning om at endnu flere kommuner følger i  Esbjerg Kommunes fodspor.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply