Skip to main content

Ni ud af ti opvarmede kommunale bygninger er energimærkede, men om energimærket er A eller G varierer meget på tværs af landet. Den typiske kommunale bygning har energimærke C eller D, fremgår det af en analyse fra Dansk Industri og det er langt fra godt nok.

”Der er simpelthen alt for mange skoler, rådhuse, jobcentre, sportshaller og andre kommunale bygninger, der fyrer for gråspurvene,” siger branchedirektør Anders Stouge til Dagens Byggeri.

Han mener, der bør være et krav om en årlig energirenoveringsrate på minimum tre procent ift den kommunale bygningsmasse, ligesom man har i staten og som det anbefales i det kommende energieffektivitetsdirektiv

Analysen er interessant dels pga den stadig mere påtrængende energikrise, som vi befinder os i, dels udgør bygninger næsten 40 % af det samlede energiforbrug i Danmark ifølge Energistyrelsen og det skal ses i perspektiv af at vi samtidig har et mål om, at vi skal skære 70 % af Danmarks CO2-udledning frem mod 2030.

De fleste kommunale bygninger har et dårligt energimærke

Opvarmede bygninger kan tildeles et energimærke på en skala fra A til G, hvor A er det bedste energimærke. Målt på antallet af bygninger, har 64 pct. af de kommunalt ejede bygninger i Danmark et dårligt energimærke, defineret ved energimærkerne D, E, F og G. 

Energi-mærke D er det hyppigst forekommende energimærke blandt de kommunale bygninger, idet 25 pct. har energimærke D.

Energimærkningen af de kommunale bygninger dækker dog over store regionale forskelle. Hvor det i Midt- og Vestjylland kun er 49 pct. af de kommunalt ejede bygninger, der har et dårligt energimærke, er det i Hovedstadsområdet 71 pct. og på Bornholm 82 pct.

Naturgas opvarmer 24 pct.

Men det er ikke kun bygningens kvalitet der spiller en rolle for omkostningerne ved at opvarme bygningen. I en tid med høje priser på især gas kan der også være penge at spare ved at udfase gasfyr fra kommunalt ejede bygninger.

I dag opvarmes 63 pct. af de kommunalt ejede bygninger i Danmark med fjernvarme, mens naturgas med 24 pct. er den næstmest almindelige opvarmningsform.

Her er det værd at bemærke, at i Nordsjælland hvor der også er en høj forekomst af dårligt energimærkede bygninger, har man den højeste andel af bygninger, der opvarmes med gas. 38 pct. af de kommunale bygninger i Nordsjælland opvarmes med gas, mens det i Nordjylland kun er 12 pct.

”Det er for kommunerne, som for alle andre med naturgas, en hasteopgave at få skiftet naturgassen ud med fjernvarme, varmepumpe eller anden varmekilde,” siger branchedirektør Anders Stouge.

Han mener, at når kommunerne alligevel er i gang med at skifte gasopvarmningen ud med noget andet, så er det oplagt, at man samtidig skifte vinduer og isolere for, at bygningerne kan udnytte energien bedst muligt. Find hele analysen her

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply