Skip to main content

Hvor mange varer købte du sidste år? Hvor mange ledige stillinger havde du sidste måned? Og – hvis du sælger frugt og grønt – hvad kostede dine solbær sidste kvartal? 

Dét, og mange andre lovpligtige indberetninger til myndighederne, hygger virksomhederne sig med efter lukketid, for ikke at tale om alle de oplysninger, de skal indsende, hvis man søger sygedagpengerefusion for en medarbejder, eller ansøger kommunen om at udvide døren til sin lagerhal.

Danmark er et godt land at drive virksomhed i, rent reguleringsmæssigt. Faktisk det fjerde bedste i verden i 2020 ifølge verdensbankens indeks. Men der er stadig meget mere, vi kan gøre for at gøre det lettere og endnu mere attraktivt at springe ud som iværksætter.

Det viser en ny undersøgelse blandt 1.060 små og mellemstore virksomheder som SMVdanmark har foretaget.

For hver ny regel skal en anden udgå

Næsten 8 ud af 10 små og mellemstore virksomheder peger på, at hvis man gerne vil gøre det nemmere at starte og drive forretning i Danmark, så skal man barbere i antallet af love og regler. 

Først længere nede på listen kommer klassikere som lavere selskabs- og aktieskat.

“Vi slås med flere og flere krav, og om få år bliver EU’s nye bæredygtighedsdirektiv implementeret, hvilket yderligere vil øge regelbyrden for virksomhederne ganske voldsomt. Politikerne bør indføre, at når der vedtages en ny regel, så skal der fjernes en regel, der giver tilsvarende lettelse i byrderne,” siger konsulent i SMVdanmark Lasse Lundqvist.

I gennemsnit 125 nye regler om året

Men hvor meget drejer det sig egentligt om?

De seneste 20 år er der oprettet 914 regler som i 2022 stadig gør sig gældende 

Siden 2002 er der blevet oprettet over 2500 love og bekendtgørelser af erhvervsministeriet, heraf er 914 stadig gældende. Det betyder man i denne periode har oprettet og nedlagt over 1600 nye lovgivninger og regler, fremgår det af undersøgelsen.

Det vil sige mange regler holder ikke i mange år. I gennemsnit står virksomhederne med 125 nye regler om året.

Derfor er det måske ikke så mærkeligt, at 4 ud af 5 virksomheder mener, at mindre bureaukrati enten i høj eller meget høj grad vil gøre det nemmere at drive virksomhed.

 

 

En ønskeliste af initiativer

Undersøgelsen peger på en lang række initiativer der kan gøre det nemmere at starte og drive virksomhed i Danmark,

Som nummer tre på virksomhedernes ønskeliste over initiativer, der kan gøre det lettere at drive virksomhed, finder man ønsker om en indgang.

”Vi arbejder ud fra denne liste, fx for at en virksomhed skal kunne logge sig ind ét sted og så få et nemt overblik over, hvad der kræves af indberetninger og indbetalinger i den kommende tid. Det vil i det mindste gøre det lettere at planlægge,” siger Lasse Lundqvist.

Han mener ikke, at mange af ønskerne kræver det store at opfylde, men erkender, at andre naturligvis kræver en politisk forhandling og finansiering.

Lige efter ønsket om færre regler finder man muligheden for skattefrit at kunne investere overskuddet i sin virksomhed og indførelse af en klippekortsordning til rådgivning hos advokat, revisor eller markedsføringsekspert.Først som nummer seks møder mann ønnsket om lavere selskabsskat.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply