Skip to main content

Sorø Kommune har efter mere end fire år genetableret det frie valg af madleverandør for de 193 ældre borgere i kommunen, som indtil nu kun har haft en madleverandør.

De ældre, som er visiteret til en madordning, har nemlig ikke siden foråret 2017 haft det lovbefalede frie valg. Det skyldes blandt andet, at de to store markedsaktører Det Danske Madhus og Din Private Kok på det tidspunkt fusionerede med det resultat, at Det Danske Madshus var eneste leverandør i Sorø Kommune.

Men fusionen havde ikke kun konsekvenser i Sorø. Det Danske Madhus og Din Private Kok sad nemlig til sammen på over 90 procent af det private madmarked i kommunerne med en tilstedeværelse i 92 kommuner, fremgår det af virksomhedens hjemmeside. Det betød, at man hurtigt begyndte at bevæge sig ud i monopollignende tilstande.

Det medførte samtidig, at en række kommuner foruden Sorø havnede i den situation, at de ikke kunne leve op til lovkravet om, at kommunen skal sikre et frit valg mellem to madleverandører. En tilstand der forsat findes i en række kommuner som Herlev, Holbæk, Rødovre, Silkeborg og Faxe, for nu blot at nævne nogle kommuner, hvor der kun findes én leverandør af mad. Her tilbyder kommunerne typisk borgeren et såkaldt frit-valgs-bevis, der i princippet fungerer som en check, hvor borgeren selv skal finde en leverandør.

Denne løsning er tidligere blevet kritiseret af bl.a. Ældre Sagen, da de visiterede borgere ofte er borgere, der i forvejen har svært ved at navigere i vores komplekse velfærdssamfund. 

Udfordrer vinder på kvalitet over Det Danske Madhus

Det var derfor en glad udvalgsformand i Sorø Kommune Lars Schmidt (K), der skrev under på kontrakten med de to nye leverandører fra henholdsvis Det Danske Madhus og udfordreren Café Heiss. Sidstnævnte har ifølge referatet fra seneste udvalgsmøde vundet over Det Danske Madhus og bliver dermed den primære leverandør.

Det vil sige den leverandør, som borgerne tildeles, hvis de ikke i første omgang magter, at vælge en leverandør.

”Vi er glade for, at vi nu efter fire år med kun en enkelt leverandør og dermed ingen mulighed for det frie valg, der ellers skal være, nu kan præsentere borgerne en valgmulighed,” siger formanden for Social- og Sundhedsudvalget Lars Schmidt til sn.dk

Han fortæller videre, at kommunen flere gange i årenes løb har forsøgt at få flere leverandører ind, men uden held, men nu er det altså lykkedes.

Den samlede kontraktsum for de næste fire år er på godt fire millioner kroner, som er den udgift kommunen får i form af tilskud til de ældres madleverance. 

Af dagsordenen til social- og sundhedsudvalget fremgår det, at der har været tæt løb mellem de to tilbudsgivere, og at vinderen blev udpeget på basis af kvalitet og ikke på pris, da de begge har afgivet en enslydende pris inden for det tilladte prisloft for ældremad. Jævnfør servicelovens bestemmelser om dette.

”Præsentationen fra Café Heiss var lige en knivspids bedre,” siger Lars Schmidt til sn.dk.

Det er borgerne i Sorø Kommune der vinder

Men hvad tænker man i Det Danske Madhus, når man sådan taber til en anden efter så mange år, som eneste valgmulighed.

”Alle er glade, for i virkeligheden vinder både borgere, kommune og leverandører ved det her udbud,” siger administrerende direktør Søren Vilmand til OPS-Indsigt.

I hans perspektiv er det først og fremmest borgerne, der vinder, fordi de nu opnår frit valg mellem to leverandører, ”og så vinder kommunen, fordi de undgår at skulle bruge fritvalgsbeviser,” siger Søren Vilmand.

I det Danske Madhus er man altså tilfreds med udfaldet, og her oplever man ikke at have tabt ved at blive nummer to.

”Tværtimod så vinder vi ved, at vi nu endelig har fået konkurrence fra andre. Det skærper nemlig vores grund til at være her og gøre os endnu dygtigere. Borgerne skal vælge os for maden, og ikke fordi vi er de eneste,” siger Søren Vilmand til OPS-Indsigt.

Gammel kending bag den nye udfordrer

Men hvorfor lykkedes det lige nu Sorø Kommune at få mere end én madleverandør?

Det kan blandt andet handle om, at der er sket en udvikling i markedet, hvor en enkelt aktør ganske langsomt er begyndt at udfordre Det Danske Madhus.

Navnet er Café Heiss, som er stiftet i 2014 af kokken Brian Heiss og hans datter Monique Lillebo, der er uddannet social-og sundhedshjælper. Til at begynde med drev de en café i Roskilde Lufthavn. Siden fik cafeen lov til at komme med på fritvalgsbeviset i Roskilde Kommune, fremgår det af virksomhedens hjemmeside.

Herfra har det så gået i step, hvor virksomheden i dag har vundet flere udbud og er ved at vokse sig ud på det kommunale marked, og det er næppe helt tilfældigt.

Café Heiss samarbejder nemlig med et selskab ved navn Sæsonens Madleverandør. Bag den virksomhed finder vi foruden folkene bag Café Heiss en af udliciteringens ‘grand old men’.

Det drejer sig om Niels Henrik Balle, der som jurist og rådgiver var en fast integreret del af de mange udliciteringstiltag i Græsted-Gilleleje Kommune (nu Gribskov) længe før kommunalreformen.

Niels Henrik Balle har desuden være med til at stifte dels det offentligt ejede madselskab KRAM, som siden er blevet opkøbt af det Danske Madhus, og ikke mindst var han med til at stifte Det Danske Madhus, der altså nu i nogle år har været den eneste rigtig store spiller på madmarkedet.

”Vi og Café Heiss tager det stille og roligt, så vi vokser på en sådan måde, at vi hele tiden kan leve op til det kvalitetsmål, vi mener, de ældre medborgere fortjener,” siger Niels Henrik Balle, da OPS-Indsigt henvender sig.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply