Skip to main content

Kender du oplevelsen af lige at have spist en is. Du står tilbage med pind og papir, og så kan man ikke få plads til det i skraldespanden?

Det problem ser ud til at være løst i Vejle Kommune efter, at kommunen er gået sammen med virksomheden Sweco, hvor man sammen har gennemført pilotprojekt med intelligente skraldespande.

Det viser de foreløbige erfaringer med sensorer installeret i 150 ud af Vejle Kommunes 900 skraldespande, fremgår det af en pressemeddelelse.

Casen er interessant fordi kommunerne er under stigende pres for at levere bedre og billigere services, herunder også på klima og miljø, hvor vi ved at affald i det offentlige rum udgør ca. 10 pct af alt vores affald. Hertil kommer, at det er en del af aftalen fra 2020 mellem regeringen og Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet om en grøn affaldssektor har en målsætning om, at affaldshåndteringen i det offentlige rum skal fremmes, især de steder, hvor der er flest mennesker og mest affald. Det er her digital overvågning kan være en hjælp.

Fortæller om skraldespandene står rigtigt

Andre kommuner har også intelligente skraldespande, men Vejle Kommune er én af de kommuner, der har succes med at få konceptet udrullet til en stabil drift. 

”Vi kører konceptet gennem systemet ‘giv et praj’, der giver os et bredt overblik. Vi kan bl.a. se, om vi har placeret vores skraldespande de rigtige steder ved at kigge på mængden af affald i dem. På den måde hjælper vi borgerne til at komme lettere af med deres affald, og vi arbejder målrettet på at minimere henkastet skrald,” siger Marc Christopher Damholt Thomas, projektleder i Vej & Park i Vejle Kommune i en pressemeddelelse

Han påpeger samtidig en anden vigtig årsag til succesen er, at renovationsarbejderne har taget den digitale udfordring til sig og har været en stor hjælp til, at det er lykkedes.

Reducerer tidsforbrug og CO2

En intelligent affaldstømning baseret på data om fyldningsgraden i hver spand betyder, at renovationsfolkene kan reducere antallet af tømninger med mellem 30-50 procent og dermed kommunens tidsforbrug.

”Der er mange fordele ved en affaldsindsamling baseret på data. Vores erfaring er, at vi kan nøjes med at tømme spanden op mod hver anden gang. Vi kan med andre ord undgå forgæves kørsel, reducere CO2 og samtidig minimere risikoen for overfyldte spande, fordi vores data fortæller os præcist, hvor behovet er. Når vi undgår overfyldte skraldespande, bliver der renere omkring spandene, så alt i alt får vi et renere uderum,” forklarer Marc Christopher Damholt Thomas.

Indgår i kommunens planlægning

Sweco samarbejder med flere kommuner om intelligent affaldsindsamling baseret på sensorer i affaldsspande og containere. Sensorerne holder øje med mængden af affald i hver spand og sender data om fyldningsgraden til Swecos driftsplatform DriftWeb. Den data kan kommunerne så bruge til planlægge deres driftsopgaver.

”Meldingerne er, at det nedbringer antallet af tømninger på hver affaldsspand og dermed nedbringer CO2-udledningen, da kommunens biler kører færre kilometer. Samtidigt undgår kommunerne overfyldte affaldsspande, og der er mere rent i det offentlige uderum, fordi spandene bliver tømt rettidigt,” siger Paul Martin Schwartz, der beskæftiger sig med IoT og smart city-løsninger som chefrådgiver hos Sweco i en pressemeddelelse.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply