Skip to main content

Krisecenteret Ravnstrup som er en selvejende institution, gik konkurs i oktober nu viser det sig, at skattekroner er fosset ud af krisecenteret uden at hjælpe de voldsramte kvinder, de var tiltænkt. Det skriver B.T. lørdag.

Konkursen var kulminationen på en længere periode med alvorlige problemer på Ravnstrup Krisecenter.

Krisecentrets økonomi var ”uigennemskuelig”, der skete ”uforsvarlig brug” af offentlige midler, og krisecentret havde ikke evnerne til at hjælpe voldsramte kvinder, konkluderer Socialtilsyn Øst i en tilsynsrapport.

Der er ikke tale om et gammelt krisecenter, men et af de mange nye som er blevet oprettet inden for de seneste år for antallet næsten er fordoblet fra 47 i 2017 til 80 i 2021 ifølge Weekendavisen.

Fik millioner fra en særlig pulje under socialstyrelsen

Ravnstrup Krisecenter var godt et år gammel da det gik konkurs, men har i den korte levetid modtaget 8,7 millioner kroner fra statskassen, heraf er 4,1 millioner kroner fra en særlig pulje under Socialstyrelsen. 

2,8 millioner af de særlige penge fra Socialstyrelsen skulle går til at oprette et nyt kvindekrisecenter med plads til store familier. 

De resterende 1,3 millioner kroner var tiltænkt ti ekstra pladser på et allerede etableret kvindekrisecenter. Bemærk her den særlige term ”et allerede etableret krisecenter”. Det fremgår af et dokument fra socialstyrelsen og virker påfaldende, da Ravnstrup Krisecenter var under oprettelse, da man samtidig bevilliger penge til at udvide det.

Ravnstrup Krisecenter får altså hele to milliontildelinger ud af de 19 tildelinger som Socialstyrelsen uddeler i december 2020. 

Omsætningsmæssigt betyder det, at Ravnstrup krisecenter kun har haft en reel omsætning på at bistå kvinder for lidt under fem millioner på et år og det siger sig selv, at det kan man ikke på sigt drive et center for fortæller kilder i branchen.

10 selskaber på samme adresse

Det kan godt være, at krisecenteret ikke har haft den store aktivitet i forhold til deres målgruppe, til gengæld afslører Lasso.dk, at der på samme adresse i april 2021 var 9 selskaber ud over den selvejende institution Ravnstrup, hvor flere var nystiftede. De fleste af selskaberne var relateret til direktøren og bestyrelsesformanden blandt andet selskabet Alpha Konsulent ApS.

Nu er direktøren og bestyrelsen så politianmeldt under mistanke for svindel. 

”Vi har politianmeldt personkredsen bag krisecentret for mistanke om misbrug af offentlige midler. Det kan se ud, som om der er urent trav, og at direktøren og bestyrelsen har handlet for egen økonomisk vinding,” siger tilsynschef Trine Stokholm fra Socialtilsyn Øst.

Kreativ i forhold til direktørens ansættelse

Politianmeldelsen kommer, efter at B.T. har undersøgt Ravnstrup Krisecenter og rettet en række spørgsmål til Socialstyrelsen og Socialtilsyn Øst.

Dokumenterne som BT har adgang til, belyser nemlig hvordan direktøren og bestyrelsesformanden har forsøgt at være kreative i forbindelse med, at krisecenteret blev meldt konkurs i oktober.

Her underskrev bestyrelsesformanden og direktøren en ny ansættelseskontrakt der gav direktøren en millionsum i tilfælde af opsigelse. På det tidspunkt var de dog begge fuldt ud klar over, at centret var gået konkurs, og at direktøren derfor skulle stoppe i sin stilling.

”Det er strafbart at give penge til sig selv, hvis man er ved at gå konkurs. Og hvis man baguddaterer et dokument og gør det for at snyde nogen, er det dokumentfalsk,« siger Nicolaj Sivan Holst, der er lektor i strafferet ved Aarhus Universitet.

Umiddelbart ser kontrakten nemlig ud, som om den blev indgået for længe siden, men ifølge BT skulle den altså være underskrevet midt i konkursen og det ligner bedrageri.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort Log ind 4 ugers gratis prøveperiode

Leave a Reply