Skip to main content

Torsdag anbefalede Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, at politikerne genindfører kravet om coronapas.

”Sundhedsfagligt ser jeg det som en mulighed på caféer, restauranter, koncerter og natteliv. Det vil være en god idé på dette tidspunkt,” sagde Søren Brostrøm til TV 2.

Kort efter indstillede Sundhedsminister Magnus Heunicke til Epidemikommissionen, at de straks skal vurdere, om corona igen skal være en samfundskritisk sygdom. 

Men hos SMVdanmark er man bekymret. 

“Erfaringerne fra sidste år viste, at markedet reagerer øjeblikkeligt på de udmeldinger, der kommer fra ministre og sundhedsmyndigheder. På det tidspunkt, var vi uforberedte på den situation, vi stod overfor. Det skabte en masse panik og udfordringer,” siger administrerende direktør i SMVdanmark Jakob Brandt i en pressemeddelelse.

For ham at se er det helt afgørende, at man ikke havner i samme situation igen og indføre panikløsninger her og nu. ”Tværtimod har vi brug for en dialog, der sikrer erhvervslivet den nødvendige transparens og forudsigelighed,” siger han.

To restaurationer har allerede indført coronapas

Og Jakob Brandts bekymring er måske ikke helt ubegrundet, for selvom der fra politisk side endnu ikke er nogle skærpede restriktioner, så har to københavnske restaurationer frivilligt valgt at tage konsekvensen af den stigende coronasmitte.

De genindfører nemlig coronapasset, der dokumenterer, at passets ejer er enten vaccineret, testet eller har haft corona indenfor det seneste halve år. Det drejer sig om restaurationerne PS Bar & Grill og Sebastopol. Det skriver de både på en hjemmeside og i en pressemeddelelse. 

”Det gør vi for at passe på vores gæster og personale og for at begrænse spredningen af coronavirus i samfundet,” står der på PS Bar & Grills hjemmeside.

På den led er der allerede i København indført regler om coronapas, men det er ikke alle steder og derfor ikke transparent og kan medvirke til nogle af de uhensigtsmæssigheder Jakob Brandt henviser til.

Opfordre til inddragelse af erhvervslivet

Jakob Brandt mener, at regeringen skal involvere erhvervslivet med det samme, hvis corona igen kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

“Der sidder lige nu en masse ekstremt nervøse erhvervsdrivende, som fortjener klare linjer. Jeg vil derfor opfordre regeringen til at inddrage erhvervslivet, for at vi nu kan finde de bedste veje til at nedbringe smitten med så få samfundsøkonomiske konsekvenser som muligt,” siger Jakob Brandt

Han peger på at man eksempelvis kunne undersøge, om vi kan nå samme resultat med mindre indgribende foranstaltninger, fx i hvilket omfang hjemmetest kan bruges som supplement til kviktests.

“Hvis sundhedseksperterne vurderer at et coronapas allerede nu er nødvendigt, er det helt afgørende, at det tilpasses de forhold der gør sig gældende i erhvervslivet. I sommers stod mange ubemandede fitnesscentre tomme, og restauranterne måtte afsætte ekstra ressourcer, fordi de var forpligtede til at tjekke kundernes coronapas,” siger Jakob Brandt

Han peger på, at der bør være mulighed for stikprøvekontrol i de ubemanede fitnesscentre og tjek af coronapas ved første fysiske kontakt med kunden i restauranterne.

Er coronapsset den rigtige løsning?

Også hos brancheorganisationen Horesta er man bekymret. Her mener man ifølge TV2 at det ligefrem er en dårlig ide, at indfører coronapasset på restauranter og barer. Et sådant krav vil i Horestas øjne kunne flytte smitterisikoen hjem i de private hjem, når selskabet flytter fra restauranterne til stuerne.

”Vi er skeptiske over for at indføre nye restriktioner på vores virksomheder, som har været enormt hårdt ramt af corona,” siger Kristian Nørgaard, der er politisk direktør i Horesta.

Han sætter spørgsmålstegn ved om det overhovedet er i barer og restauranter, at man skal have den slags restriktioner.

”Det er jo virksomheder med ordnede forhold som plads, ventilation og opsyn. Vi skal passe på, at vi ikke fjerner aktiviteten fra virksomheder med de her tiltag og sender aktiviteten eksempelvis hjem i lejlighederne og stuerne, hvor der er helt andre forhold, siger han.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply