Fra plejefamilie til fondsdrevet virksomhed med 75 ansatte og en årlig omsætning på 50 millioner kroner, det er hvad iværksætterparret Anette og Jørgen Aabye kan se tilbage på efter mere end 25 år på det specialiserede socialområde.
Jørgen og Anette Aabye har opbygget og ledet Fonden Startskuddet, der har hjulpet hundredvis af borgere til et bedre liv. Deres historie og udviklingen af deres virksomhed er ikke ulige mange andre sociale iværksættere, hvor man starter som plejefamilie, bliver selvstændig og ejer af flere virksomheder, der siden ender under en fond, man selv stifter.
“For Jørgen og jeg har de sidste 25 år været både fantastiske og til tider utroligt svære. Vi er stolte over at have bygget Fonden Startskuddet op, men det kunne ikke have ladet sig gøre uden de fantastiske og dedikerede kolleger, som vi har omkring os. Derfor er det også vigtigt for os at lave et generationsskifte, der kan fastholde kulturen og samtidig give plads til de forandringer, der selvfølgelig følger med i takt med, at vi langsomt slipper tøjlerne,” siger Anette Aabye.
Generationsskifte er svært
På den led sætter Anette Aabye spot på en udfordring, som mange stiftere af sociale tilbud står med i disse år. Hvordan overlader jeg mit livsværk til andre, så det fortsat kan videre med de værdier og kvaliteter, som kommuner, borgere og medarbejdere forventer?
Udfordringen er tidligere beskrevet af Landsorganisationen for sociale tilbud (LOS) i deres medlemsblad, ligesom flere kilder i branchen fortæller OPS-Indsigt, hvordan de har brændt sig ved blot at rekruttere en ny administrerende direktør.
Men hvordan gennemfører man det generationsskifte som Anette Aabye efterspørger og lægger sit livsværk i andres hænder? Det spørgsmål har hun og hendes mand Jørgen Aabye måske fundet en løsning på.
Har lært virksomheden at kende indefra
For et års tiden siden rekrutterede Fonden Startskuddet Jacob Lomholt som udviklingschef og det fører nu til at han bliver udnævnt til direktør i virksomheden.
Den nye direktør har gennem det sidste år lært stifterne godt at kende, og ser frem til at spille en mere central rolle fremover.
“Startskuddet er gennemsyret af Jørgen og Anettes ånd, så når jeg nu får mere ansvar, bliver en af mine væsentlige opgaver at sikre vores værdigrundlag samtidig med at vi lever op til de forventninger omgivelser og myndigheder har til os. Det er en spændende opgave, som jeg har oplevet stor opbakning til,” siger Jacob Lomholt.
Kontrolleret generationsskifte
Udnævnelsen af Jacob Lumholt som direktør er første skridt i et kontrolleret generationsskifte, hvor Jørgen Aabye nu får titel af administrerende direktør, mens Anette Aabye der bliver bestyrelsesformand, ser frem til at overdrage ansvaret, og få en ny og mere tilbagetrukken rolle.
På trods af corona-krise og alt det kaos, der fulgte med på særligt socialområdet, har Jacob Lomholt tilført den sociale fond mere faglighed, professionalisme og nytænkning forstår man på stifterne.
“Jacob har gennem det seneste år formået både at tilføre nyt og gå dedikeret ind i Startskuddets stærke kultur. Han er et stærkt aktiv for os og en profil for fremtiden. Derfor træder han nu ind i direktionen og får mere ansvar,” siger Jørgen Aabye om udnævnelsen af Lomholt.
Fokus på dem det handler om
Den nye direktør har tidligere været ansat i de sociale tilbuds fælles brancheforening, LOS, og før han kom til Startskuddet, var han forstander på det sociale tilbud Ternen.
“Jeg har gennem det seneste år oplevet en organisation, hvor kolleger tager ansvar og kulturen har fokus på dem, det hele handler om, nemlig de mennesker vi er sat i verden for. Jeg er glad for den måde alle ansatte har modtaget mig på trods corona nedlukninger og svære tider, og jeg vil gøre mit bedste for at leve op til den tillid stifterne nu viser mig,” siger Jacob Lomholt.
Fonden Startskuddet
I 1997 har ægteparret Anette og Jørgen Aabye lagt grundstenene til det der i dag er Fonden Startskuddet. Det sker efter, at de en årrække har været plejefamilie for udsatte unge. I dag er Startskuddet en organisation med 75 ansatte, 34 mennesker på botilbud og 20 elever på skoler og dagtilbud.