Kun en enkelt gang brugte Statsminister Mette Frederiksen termen private virksomheder. Det var da hun sagde, at flere højtuddannede skal arbejde i private virksomheder.
”Mange af de små og mellemstore virksomheder er ikke vant til at ansætte akademikere. Og akademikerne er ikke vant til at arbejde dér. Det stiller krav til alle. Og kræver nytænkning,” sagde Mette Frederiksen.
Ellers var der intet, der på nogen måde signalerede, at regeringen så værdien af at arbejde på tværs af sektorerne. Civilsamfund og selveje blev slet ikke nævnt som begreber.
Et ansvarligt erhvervsliv
Men ret skal være ret. Mette Frederiksen takkede på sin egne lidt indpakkede måde den private sektor og nogle af civilsamfundets organisationer, fagbevægelserne.
”Jeg vil gerne sige til erhvervslivet og til fagbevægelsen: I har bekræftet, at I er en stærk og ansvarlig del af det danske samfund. Danmark bygger på solide og veldrevne virksomheder,” sagde hun.
Men hvad havde hun egentligt forestillet sig – Det modsatte? – uansvarlige og dårligt drevne virksomheder. Man spørger sig selv, om hun ikke kunne have anvendt lidt flere smykkende adjektiver kun tre uger efter, at vi har nedlagt epidemien i Danmark?
Et modigt udstillingsvindue
Men det gjorde hun ikke. ”Vores fremtid skal være grøn. Og luften ren. Vel vil det koste kræfter, beslutninger, investeringer. Nye vaner. Og mod. Men alternativet – at lade klimakrisen løbe løbsk – det er ikke en mulighed,” sagde Mette Frederiksen og så nævnte hun lige i forbifarten, at dansk landbrug skal være et grønt udstillingsvindue for resten af verdenen.
Så modet til at investere grønt kommer blandt andet til at ligge i den del af den private sektor, som vi kender som landbruget og som under hele corona har kørt på højtryk for at sikre os en lang række vare på bordet og i køleskabet. – tak for det.
Mette Frederiksen kom også lige en tur forbi en virksomhed i Bramming, som hun havde besøgt. Polytech hedder virksomheden. De producerer beskyttelse til vindmøllevinger. ”Og det gør Polytech så godt, at – hold nu fast – næsten seks ud af ti af alle verdens vindmøller fra Shanghai til Californien bærer deres produkt,” sagde hun.
Ja Mette Frederiksen, der er fremgang i Danmark. Beskæftigelsen slår alle rekorder med den laveste ledighed i 12 år og væksten forventes at blive den højeste i 15 år. Samtidig er den offentlige sektor lige vokset med 29.000 flere ansatte i løbet af halvandet år. Det glemte hun lige at nævne.
Et kinderæg eller en illusion
”Vi vil foreslå en velfærdslov, der skal sikre, at pengene følger med, når vi heldigvis bliver flere børn og ældre,” sagde Mette Frederiksen.
Hun glemte lige at understrege, at ganske vist bliver der flere børn i visse egne af landet, men der bliver generelt endnu flere ældre. Ca. 160.000 flere over 80 år inden for de næste 8 år.Så det er vel et eller andet sted et problem, hvis hænderne ikke er der selvom hun vil skaffe pengene, men her skal vi ikke fortvivle, for Mette Frederiksen har en løsning.
Hun vil skaffe både tid og medarbejdere nok på både på børne-, ældre og sygehusområdet. Det er sikkert og vist og løsningen lød som et helt ”kinder æg”. Det skal ganske enkelt ske ved at frigøre tid fra processer, styring og papirarbejde til det borgernære. Bemærk lige vi skal frigøre ved at reducere papirarbejdet i Europas mest digitaliserede land.
Det skal blive rigtig spændende at se hvordan regeringen med Mette Frederiksen i spidsen, vil forestå en turn around af den offentlige styresmølf, hvor New Public Management afløses af noget vi kunne kalde New Public Freedom.
Færre og mere gennemarbejde lovforslag
Frigørelsen i den offentlige sektor og i statsapparatet bliver særlig interessant at følge, når man lige har in mente, at Mette Frederiksen i sin tale også bebuder, at Regeringen vil fremlægge et lovprogram for det nye Folketingsår, som er mindre omfattende end normalt.
Undskyld mig, her er der noget jeg ikke forstår her.
Den lovgivning vi har på eksempelvis det specialiserede socialområde, for ikke at tale om for ikke at tale om byggeri og certificering af friplejehjem er så kompleks, at de næppe kan omlægges og forenkles uden større lovindgreb – altså masser af lovarbejde.
Men pointen er her fra Regeringens side, at mindre forhastet lovgivning og færre fremsatte lovforslag giver mulighed for bedre gennemarbejdede forslag.
”Og ikke mindst – mere tid til, at alle I, der skal få lovforslagene til at virke for borgerne og virksomhederne – ikke væltes omkuld af lovmøllen,” sagde Mette Frederiksen.
Det ser vi så frem til sker, når Astrid Krag og Social- og Ældreministeriet har rettet det første lovudkast omkring justering af socialtilsynet. Det var nemlig mildt sagt en lovmølle, der kunne vælte et helt område omkuld.