Endnu en kommune stævnes for millioner i underbetaling

Del artiklen:
Retten i Sønderborg skal nu tage stilling til en stævning af Haderslev Kommune i en sag om mulig underbetaling.
Retten i Sønderborg skal nu tage stilling til en stævning af Haderslev Kommune i en sag om mulig underbetaling. - Foto: Presse

I Haderslev Kommuner er man blevet stævnet for underbetaling af en frit-valgs-leverandør. Kommunen vil ikke kommentere sagen, men erkender, at man har haft en dialog med leverandøren om priserne over længere tid, som altså nu er havnet ved domstolene.

Af Steen Houmark, redaktør af OPS-Indsigt, steen@nb-medier.dk

For en uge siden anmeldte Haderslev Kommune den private plejevirksomhed Sundplejen til politiet og opsagde samtidig kontrakten. I denne uge har Sundplejen så stævnet kommunen, sammen med arbejdsgiverforeningen KA Pleje for 8,4 millioner kroner. Det skriver JydskeVestkysten.

Læs også:
Haderslev Kommune politianmelder privat leverandør

Man kunne umiddelbart tro, at de to sager hænger sammen, men det mener man ikke i kommunen.

”Jeg kan ikke udtale mig om en stævning, vi ikke har modtaget. Men det er sandt, at vi over længere tid haft en dialog med Sundplejen om afregningspriserne. En dialog, som vi ikke har kunnet skabe et fælles billede af,” siger velfærdsdirektør Rolf Dalsgaard Johansen til JydskeVestkysten og tager stævningen til efterretning.

En ud af flere sager

Ifølge arbejdsgiverorganisationen KA Pleje og Sundplejen har Haderslev Kommune underbetalt firmaet i perioden fra 2017 til august 2020, da priserne blev forhøjede. 

Sagen minder om flere sager, som aktuelt er bragt for de danske domstole, hvor der har været uenighed om, hvorvidt kommunerne har regnet den rigtige pris ud. I sommers førte det blandt andet til, at Brønderslev Kommune blev dømt til at betale en privat leverandør fem millioner kroner tilbage ved Landsretten. 

Den sag er nu anket til Højesteret af den private virksomhed, der i udgangspunktet havde krævet over 20 millioner kroner i manglende betaling for levering af plejeydelser.

Læs også:
Brønderslev Kommune trækkes i Højesteret for underbetaling af leverandør

Stævnet for underbetaling

Ifølge den stævning, der nu er havnet i Retten i Sønderborg, er Haderslev Kommunes afregningspriser lavere end den gennemsnitlige timepris på personlig pleje og utilstrækkelige, hvis de gældende overenskomster skal overholdes.

”Jeg vurderer, at Haderslev Kommunes afregningspris både er opgjort forkert og på et uklart grundlag og dermed er ulovligt. Jeg vurderer også, at Sundplejen i flere år er blevet underbetalt af Haderslev Kommune,” siger Sundplejens advokat, Michael Lund Nørgaard i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at det er kommunens pligt som myndighed at sikre lige konkurrencevilkår mellem den private og den kommunale leverandør af hjemmepleje, og der skal være fuld gennemsigtighed i de beregninger og data, som kommunen baserer sit afregningsgrundlag på. 

Sagen i korte træk

Sundplejen har indtil onsdag i sidste uge været privat leverandør af personlig og praktisk hjælp til borgere i Haderslev Kommune siden 2017.

Fra 2019 har Sundplejen og Kommunen været uenige om afregningspriserne.

Haderslev Kommune valgte på et ekstraordinært møde i voksenudvalget i midten af september at ophæve kontrakten med Sundplejen og samtidig politianmelde den private leverandør for en række uregelmæssigheder i leverancen af den praktiske og personlige pleje.