Borgernes indsamling af blød plast steg med 400 procent, da Vesthimmerland Kommune indgik i et innovationspartnerskab med blandt andet den lokale virksomhed Genplast, Aalborg Universitetshospital og Vesthimmerlands Forsyning. Det fremgår af et nyhedsopslag fra Center for Offentlig Innovation.
Projektet er interessant for selvom danskerne ifølge miljøstyrelsen er blevet bedre til at sortere deres plastikaffald, er der fortsat plads til forbedringer.
Dette understøttes af en undersøgelse fra Novus foretaget for Unilever. Her fremgår det, at danskerne er gode til at affaldssortere og genanvende emballage. Næsten 86 procent af de adspurgte danskere mellem 18 og 79 år affaldssorterer emballage til genanvendelse. Men når emballagen er lavet af plastik, er tallet væsentligt lavere. Af al emballage, der ikke bliver genanvendt, udgør plastik nemlig 59 procent.
Det er nemlig svært for borgerne at kildesortere produkterne i for eksempel blød og hård plast.
Men kan man ved at bringe offentlige og private aktører sammen skabe et lokalt cirkulært kredsløb, hvor blød plast fra husholdninger og hospitaler genanvendes lokalt til nye produkter, som bruges i lokalområdet?
Indsamlingsposer og information
I Vesthimmerlands Kommune har borgere siden 2016 kunnet frasortere og aflevere blød plast til storskrald. Der var dog ikke mange af borgerne, der benyttede sig af denne løsning.
I et pilotforsøg i Vester Hornum undersøgte man over et halvt år, hvordan man kunne øge mængden af indsamlet blød plast gennem den eksisterende ordning.
Bemærk den eksisterende ordning, man var altså ikke i færd med at opfinde noget helt nyt, men innovere på det gamle.
I projektet udleverede man i en forsøgsperiode indsamlingsposer til borgerne og informerede via sociale medier samt en informationsflyer om, hvordan borgerne skulle sortere den bløde plast fra.
Det gav resultater. Den sorterede plast blev sendt til virksomheden Genplast, som er specialiseret i at forarbejde og genanvende plast til nye produkter, og her lykkedes det at genanvende hele 98 procent af den indsamlede bløde plast.
Fra skrot til kabelbånd
Udfordringen er, at når den bløde plast ikke kildesorteres, kan kun 40-50 procent af den genanvendes efterfølgende.
“Genplast kunne ovenikøbet genanvende plasten for en ottendedel af, hvad det normalt koster virksomheden at sortere, vaske og granulere plast fra husholdninger, fordi plasten var kildesorteret korrekt fra starten,” fortæller Jannie Valentin Dexter Jakobsen, projektleder i Vesthimmerland Kommune.
Den indsamlede plast blev omdannet til plastgranulat og anvendt til nye produkter, herunder markeringsbånd og kabelbånd.
Den gode historie om affaldssortering
Projektets resultater har ifølge projektlederen bidraget væsentligt til at kvalificere debatten omkring den fremtidige affaldssortering i husholdningerne.
“Forsøget viser, at det kan lade sig gøre at få borgerne til at kildesortere henholdsvis hård og blød plast, og at der er store fordele ved at gøre det. Den viden forsøger vi at formidle videre til blandt andet politikere og organisationer,” siger Jannie Valentin Dexter Jakobsen.
Samtidig har partnerskabet givet ny viden om kildesortering, indsamling og lokal genanvendelse af blød plast fra husholdninger og hospitaler, som kan bruges andre steder.
Konkret forventes det, at erfaringerne vil blive formidlet til andre sygehuse i Danmark, særligt det nye supersygehus i Aalborg.
Læs hele nyhedsopslaget fra COI her.