Skip to main content

I december 2020 hvor hundrede tusinder af danskere stod i kø uden for testteltene, var det ikke givet, at tre af de mest centrale aktører i den danske teststrategi skulle hædres med Dansk Erhverv-prisen, som overækkes til et offentligt-privat samarbejde, der har leveret ekstraordinære resultater.

Det startede meget forjættende med en lynaftale mellem Danske Regioner og Falck i december, som Stephanie Lose, formand for Danske Regioner kaldte, endnu et eksempel på, at det offentlige inddrog private kræfter i en effektiv bekæmpelse af corona.

”Det er en rigtig god aftale, som vi i regionerne er stolte af at have indgået på rekordfart,” sagde hun.

Tempo og fleksibilitet betød rigtig meget i udrulningen af teststrategien op til julen 2020, så i første omgang lavede man blot en aftale med Falck, som hen over jul og nytår lignede en vaske ægte succes

Lige ved at løbe af sporet

I februar løb regionernes indkøb af lyntest dog næsten af sporet i noget der udviklede sig til en mindre skandale. Falck tabte nemlig på pris i det efterfølgende udbud, Konsekvensen var, at Falck var helt ude og måtte lukke sine 49 lyntestcentre i hele landet inden 1. februar. 

Men kun en uge efter at SOS International havde overtaget driften i fire regioner, var der så mange eksempler på kritisable kvalitative forhold på testcentre, at Danske Regioner måtte rive en kontrakt på en milliard kroner over og sende leverandøren hjem. 

Tilbage stod Falck som var ude og Carelink som havde vunder opgaverne i Region Syd. 

”Nu er vi blevet bedt om at hjælpe igen, og det er naturligvis en speciel situation. Vi mener, vi kan gøre en forskel, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, og vi har erfaringen,” sagde ambulancedirektør i Falck Jørgen Mieritz, kort efter til Berlingske.

Den er blandt andet den indsats, fleksibilitet og  det samarbejde, der har været mellem de tre parter i en krise-tid, at man hylder i Dansk Erhverv.

 

Tillid i samarbejdet

 ”I Dansk Erhverv vil vi gerne hylde de gode offentlige og private samarbejder, for de er med til skabe et bedre og stærkere Danmark. Falck, Carelink og Danske Regioner har samarbejdet om at tackle en kæmpe samfundsudfordring til gavn for borgerne her under corona. Det samarbejde er en meget fortjent vinder af Dansk Erhverv-prisen,” siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv ved prisoverrækkelsen.

Hos Falck fremhæver man myndighedernes tillid.

”Vi er meget stolte over at modtage Dansk Erhverv-prisen. Coronapandemien har demonstreret, hvor meget mere vi kan løfte i fællesskab, når parter fra både det offentlige og det private bidrager. Vores samarbejdspartnere i regionerne og de øvrige myndigheder har fra starten udvist stor tillid til, at vi kunne løse opgaven,” siger Jakob Riis, administrerende direktør og CEO i Falck.

Han understreger at tilliden mellem parterne har været afgørende for, at man kunne etablere et test-setup i så stor skala og på så kort tid.

Regionerne bestyrket i at samarbejdet er vigtigt

Hos Carelink håber man på et paradigmeskifte i det offentlige- private samarbejde.

”Det gør os både glade og stolte at modtage Dansk Erhverv-prisen. Det har været et rigtig stærkt samarbejde, og vi håber, at det kan blive et startskud til et paradigmeskifte for, hvordan det offentlige og private arbejder sammen” siger Brian Rosenberg administrerende direktør i Carelink i en kommentar.

Han håber på at samarbejdet omkring testindsatsen kan føre til mere samarbejde, hvor der er mindre detailstyring, mere tillid og mere metodefrihed.

Hos Danske Regioner, som i processen har fået nogle knubs for bl.a. deres udbud og den måde det oprindeligt var bygget op på, er man også stolte over prisen.

”Vores fælles indsats har kun bestyrket os i, at samarbejdet med danske virksomheder også fremover er vigtigt – både i kampen mod fremtidige epidemier og i hverdagen, når vi skal levere det bedst mulige sundhedsvæsen til danskerne,” siger Ulla Astman, næstformand i Danske Regioner.

De nominerede til Dansk Erhverv-prisen 2021:

OK-Fonden og Lolland Kommune for fantastiske resultater med nedbringelse af sygefravær i ældreplejen i Lolland Kommune, hvilket kan løse den massive mangel på hænder i ældreplejen nu og de kommende år.

Randers FC og Randers Kommune for at skabe fritidsjobs for marginaliserede unge i Randers Kommune og bruge den unikke kombination af fællesskab, selvværd og tro på egne evner, som sport og idræt kan skabe.

Falck, Carelink og Danske Regioner for unikt offentligt-privat samarbejde om lyntest, som har været en hjørnesten i den danske teststrategi, der har bidraget til at få Danmark gennem coronakrisen.

Refurb, Special Minds og Kolding Kommune for en grøn og socialt bæredygtig indsats med afvikling og genanvendelse af brugt IT i Kolding Kommune samtidig med at deltagerne går fra passiv til aktiv forsørgelse.

Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune for at etablere Generationernes Hus i Aarhus Kommune, hvor mennesker i alle aldre – lige fra daginstitution til plejehjem – og med forskellige behov lever sammen og skaber nye fællesskaber.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply