Skip to main content

Læger har inden for det sidste år videresendt over 570.000 e-mails med negative testsvar til borgere. For hver mail har lægerne modtaget 42,72 kroner, svarende til en samlet udgift for regionerne på 24.5 millioner kroner. det fremgår af et nyhedsopslag på ritzau.

Servicen var beregnet til borgere, hvor det undtagelsesvist var nødvendigt. Det kunne fx dreje sig om borgere på plejehjem, bosteder eller andre udsatte områder, for de fleste af os er jo i stand til at aflæse vores testsvar via eksempelvis Sundhed.dk.

Danske regioner mener derfor, at nogle læger har misbrugt aftalen og kræver, at de praktiserende læger betaler ca. 80 procent af pengene tilbage, svarende til 19.5 millioner kroner. 

Casen er interessant i, da aftaler mellem de praktiserende læger og regionerne er et udtryk for noget af det mest veletablerede offentlige-private samarbejde. Aftalerne mellem de praktiserende læger og regionerne er nærmest en hjørnesten i det nære sundhedsvæsen mellem læger og regioner. 

At de praktiserende læger er et liberalt erhverv, blev understreget af formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Jørgen Skadborg i et tidligere interview med OPS-Indsigt.

”Det er faktisk lidt misvisende, at vores aftale med regionerne kaldes en overenskomst, for en overenskomst forudsætter, at man er lønmodtager, men vi er reelt selvstændige,” sagde Jørgen Skadborg, dengang.

Systematisk misbrug

I den konkrete sag mener Jørgen Skadborg, at det hele drejer sig om, at nogle læger har misforstået ordningen og eksempelvis krævet honorar for hver enkelt svar, de har videreformidlet til patienter.

”De praktiserende læger, der har udsendt alle svar til patienter og taget honorar for det, har helt klart handlet forkert. Dem opfordrer vi til at betale et beløb tilbage, siger Jørgen Skadborg til ritzau.

Men i regionerne, som er indkøber af ydelsen hos lægerne, mener man, at nogle læger systematisk har misbrugt ordningen.

”Den her aftale er efter vores mening brugt i et omfang, der overstiger det, der var meningen,” siger Bo Libergren (V), næstformand i Danske Regioners Lønnings- og Takstnævn.

41 klinikker i Nordjylland

At der kan være tale om, at særligt nogle klinikker har misbrugt ordningen kunne noget tyde på.

I Nordjylland drejer det sig om, at 41 klinikker skal tilbagebetale næsten to millioner kroner

”Der er tale om et beløb på 1.952.714 kroner, som fordeler sig på i alt 41 klinikker, oplyser Region Nordjylland overfor TV2. – Eller ca. 50.000 kr. i gennemsnitlig overfakturering/misbrug.

”Det er penge, som går til noget, der er fuldstændig unødvendigt. De penge kunne være brugt på noget andet i sundhedsvæsenet,” siger regionsrådsmedlem Lene Linnemann (SF).

Hun peger dermed lige ind i kernen af debatten om profit på velfærd. Altså hvor meget og hvordan må man tjene penge på, at levere velfærd og her er lægerne altså for første gang i noget der ligner skudlinjen for den debat.

Profit på velfærd lurer under overfladen

Debatten om profit på velfærd kan godt gå hen og accelerere, hvis der kommer flere af den slags sager. Det skal ses i perspektiv, af at det er kun godt en måned siden, at to læger på Fyn har fået frataget deres ydrenummer og anmeldt til politiet efter, at de angiveligt igennem flere år havde overfaktureret regionen for ydelser de slet ikke havde udført. 

Lægerne skal i den sammenhæng have misbrugt patienters personlige oplysninger til at sende regninger til Region Syddanmark. Det har medført at Fyns Politi nu har til opgave at kulegrave de mange bilag, der ligger til grund for Region Syddanmarks beslutning om at fratage to Svendborg-læger, deres ydernummer.

Region Syddanmark konstaterede i forbindelse med deres undersøgelse af sagen, at lægerne på flere tillægsydelser afveg med mere end 400 procent fra regionsgennemsnittet, der skriver TV2FYN.

PLO er ikke helt enig med regionerne 

I den konkrete sag med de mange videresendte testsvar mener regionerne, at fordi aftalen kun skal benyttes undtagelsesvist, så bør den kun give mulighed for, at en læge kan opkræve honoraret to gange om ugen.

Formand for Praktiserende Lægers Organisation Jørgen Skadborg er sådan set enig med regionerne i, at nogle læger har handlet forkert ved at opkræve honorar, hver gang de har videreformidlet svar.

Men man kan ifølge lægeformanden ikke per automatik sige, at al brug af ordningen, der overstiger to gange om ugen, er misbrug.

Han mener snarere, at man skulle lægge snittet ved to gange dagligt.

”Der har været faser i den her epidemi, hvor det i perioder har været nødvendigt, at vi kunne afgive svaret til nogle af vores borgere. Eksempelvis ved et smitteudbrud på et plejecenter, hvor en beboer ikke selv har kunnet tjekke svaret,” siger Jørgen Skadborg.Men pilen peger ikke kun på de praktiserende læger.  Danske Regioner, der har indgået aftalen med lægerne har også et ansvar, det mener en ekspert.

”Umiddelbart giver det ikke meget mening at have lavet sådan en aftale. For mig at se er det her ikke god brug af vores offentlige midler. Jeg synes, man bør se på, om sådan en aftale nogensinde skulle være lavet, for det forekommer mig at være et vældigt spild af skatteborgernes penge, sagde professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, Kjeld Møller Pedersen til Radio4, da sagen dukkede op første gang i februar.

/sho/ritzau/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply