Skip to main content

I begyndelsen af maj havde Sundhedsstyrelsen en model for frivillig vaccination med AstraZeneca eller Johnson & Johnson på plads. Planen giver mulighed for, at danskere efter eget tilvalg kan få et stik med de to covid-19-vacciner, selv om de ikke længere er en del af den danske vaccinationsplan.

Det kræver dog en lægelig vurdering og at nogen vil give vaccinationen.

Netop det har der været en del usikkerhed omkring og dermed har planen for en tilvalgsordning vaklet, for den har mødt modstand fra flere private vaccinationsaktører, der ifølge Berlingske afviser at deltage.

Det gælder eksempelvis Danske Lægers Vaccinations Service, der i forvejen har vundet opgaven med at understøtte det offentlige i vaccinationen med vaccinerne fra Moderna og Pfizer/BioNTech i det man kunne kalde samfundssporet. 

Dermed har der været risiko for, at vaccinerne blot forblev på køl og ikke kom hurtigt ud og virke således som Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) udtrykte det på et pressemøde i forbindelse med planens offentliggørelse.

”Hele ideen er at give et tilbud til de borgere, som har lyst til at tage imod tilbuddet. Det går ikke, hvis der går flere måneder. Idéen er, at det skal gå så hurtigt som muligt,” sagde sundhedsministeren.

Dansk Selskab for Almen Medicin fraråder

Tilvalgsordningen, som den frivillige ordning kaldes, har også mødt modstand i lægefaglige kredse.  Dansk Selskab for Almen Medicin, der er en foreningen med 5000 medlemmer, hvoraf størstedelen er praktiserende læger fraråder borgerne i at modtage vaccinen. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Foreningen henviser til igangværende forskning, der peger i retning af, at alle modtagere af Astrazeneca-vaccinen får en grad af påvirkning af deres blodplader.

Det er netop det, som har været medvirkende til de alvorlige blodpropper.

”Det er et faktum, at det er en utilsigtet effekt af denne vaccine, og vi kender ikke de biologiske konsekvenser af det. Måske er de alvorlige blodpropper bare toppen af isbjerget,” siger han til Politiken.

100 læger har vist interesse

Men fra næste uge kan virksomheden Practio, formentlig begynde at give frivillige vacciner, skriver Jyllands-Posten. Practio har i forvejen vundet opgaven med at understøtte det offentlige samfundsspor med vaccination af Moderna og Pfizer/BioNTech. 

Godt 2000 danskere skulle ifølge avisen allerede have skrevet sig op via virksomhedens hjemmeside til at få en coronavaccine frivilligt hos Practio. Desuden har 100 læger vist interesse i at være med til at udføre vaccinationerne for firmaet.

”Og det betyder, at vi formentlig allerede i denne uge kan tilbyde en videokonsultation med en læge, der så vil sige, om du kan blive vaccineret med en af de to vacciner eller ej,” siger Jonas Nilsen, der medstifter af Practio.

Tre private i det almindelige samfundsspor

De danske sundhedsmyndigheder har valgt at tilknytte tre private leverandører til vaccinationsindsatsen, i det almindelige samfundsspor, hvor man vaccineres med vacciner fra Pfizer/BioNTech og Moderna.

Det offentlige kan vaccinere 100.000 borgere om dagen. De private er købt ind som en beredskabs reserve og kun blive taget i brug, ved spidsbelastninger og muligheden for at Danmark får tilsendt endnu flere vaccinedoser.

I alt dækker de tre private virksomheder, Danske Lægers Vaccinations Service, Practio og Abacus Medicine de fem regioner

  • Region Hovedstaden – Danske Lægers Vaccinations Service
  • Region Sjælland – Practio og Abacus Medicine
  • Region Syd ­- Practio og Abacus Medicine
  • Region Midtjylland – Danske Lægers Vaccinations Service
  • Region Nordjylland – Danske Lægers Vaccinations Service

Ifølge Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender vil Danmark i løbet af juni få op mod 800.000 vaccinedoser om ugen, mens det tal stiger til 1,2 millioner i juli.

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply