Skip to main content

I efteråret 2020 tabte det private plejefirma Din Hjemmepleje Hjørring et udbud, men i stedet for at dreje nøglen om og gå konkurs med det samme har virksomheden drevet forretningen videre, lige frem til vinderen kunne overtage opgaven. Det fremgår af en artikel i Nordjyske.

Det er ganske almindeligt, at man ved udbud har en rolig overgang, når alle parter har anerkendt, hvem der er vinder og taber, men det er meget usædvanligt, at en virksomhed, der bevæger sig direkte mod en konkurs som følge af et tabt udbud, formår at gennemføre en rolig overgang. 

Ros fra FOA

Konkret betyder forløbet i Hjørring, at hverken borgere eller medarbejdere har stået uden hjælp eller mulighed for arbejde i overgangsperioden.

Fagforbundet FOA, der ellers er kritisk overfor udbudsmodellen på velfærdsområdet, er derfor ligefrem ude med roser til virksomheden. Det fremgår af en pressemeddelelse.

”Vi har set så mange eksempler, hvor konkursen rammer, og hjælpen forsvinder fra den ene dag til den anden. Det er godt at se, at virksomheden her har gjort sit til at sikre en så blid overgang som muligt for borgere og medarbejdere,” siger Thomas Enghausen, næstformand i FOA.

Kun plads til en privat leverandør

Konkursen er en konsekvens af, at sundheds-, ældre- og handicapudvalget i foråret 2020 besluttede, at der fremover kun skal være én privat leverandør af hjemmepleje i kommunen. Herefter gennemførte kommunen et udbud, som Din Hjemmepleje tabte til plejevirksomheden Blæksprutten i efteråret 2020.

Din Hjemmepleje i Hjørring havde 45 ansatte ifølge en af medejerne, Nina Korsgaard. Hun fortæller, at virksomheden kom ud til mere end 350 borgere før nedlukningen. Derfor har det været omfangsrigt at lukke firmaet, men det er blevet gjort selvom det ikke har været let

Nina Korsgaard mener trods situationen, at helt principielt er det fornuftigt, at Hjørring Kommune har valgt kun at have én privat leverandør.

”Kundegrundlaget i Hjørring Kommune er ikke stort nok til to private leverandører. Man skal køre fra Løkken, til Hirtshals, til Sindal og tilbage igen. Det er der ingen forretning i. Så økonomisk er det fint, at man kun vælger én leverandør,” siger hun. 

Hos FOA har man netop et vågent øje til forretningspotentialet for de private virksomheder. Her opfordrer man kommunerne til at fokusere på kvaliteten frem for prisen, når de sender ældreplejen i udbud.

”I dette tilfælde har kommunen prioriteret at have blot én privat leverandør, men mange af de andre konkurser er sket, fordi kommunerne har været på jagt efter at få løst opgaven til en urealistisk lav pris. Det undgår man, hvis man lader leverandørerne – private og offentlige – konkurrere på kvaliteten,” siger Thomas Enghausen.

Kommunen: ”En meget ansvarsbevidst leverandør”

Regningen kunne faktisk godt være blevet noget mindre for Nina Korsgaard og hendes partner, men da de i sin tid gik ind i Hjørring-firmaet, sagde de, at “hvis hjemmeplejefirmaet mod forventning skulle vise sig at give underskud, vil vi lukke på en ordentlig måde. Så kører vi selvfølgelig aftaleperioden til ende”.

Den slags meldinger forpligter, mener Nina Korsgaard. Og i kommunen har man kun anerkendelse til overs for den konkursramte leverandør.

”Det har været fuldstændigt udramatisk forløb med en meget ansvarsbevidst leverandør, som har leveret til den sidste dag, selvom det nu er fire måneder siden, at de tabte opgaven, så har de holdt hele vejen frem til 28 februar og det synes jeg tjener dem til ære,” siger Leif Serup, der er direktør for Sundheds-, Ældre- og Handicapforvaltningen til OPS-Indsigt.

Næsten ingen konkurser

Antallet af konkurser blandt private hjemmeplejevirksomheder har de seneste tre år (2019 – 2021) ligget lavt mellem 0 og 2 om året. Det fremgår af konkursindex.dk, som FOA har etableret. 

Her var 2020 det år, hvor man for første gang ikke havde en konkurs blandt de private hjemmeplejevirksomheder siden 2010. Går man ind på konkursindex skal man dog lige være opmærksom på, at man her har opført en konkurs i 2020 på et plejecenter. Det skyldes, at man på konkursindex opgør både konkurser i hjemmeplejen og blandt private plejehjem.

I perspektiv af forløbet fra denne seneste konkurs og det lave antal i øvrigt kan man forsigtigt slutte, at hjemmeplejebranchen efter en hel del konkurser i årene 2014 – 2017 har lært lektien og blevet et marked bestående af de mest robuste. Herunder også nogle der formår at navigere professionelt og ansvarsbevidst i forbindelse med en konkurs.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply