Skip to main content

Staten har via Sundhedsdatastyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen sat gang i indkøbsprocessen for det meget omtalte og efterspurgte digitale coronapas. Hos erhvervsorganisationerne er det svært at få armene ned.

”Vi har længe argumenteret for et coronapas, der kan vise, om den enkelte er testet negativ, vaccineret eller kan anses for at være immun. Derfor er det glædeligt, at regeringen har taget vores forslag til sig, og at vi nu nærmer os en konkret løsning med annonceringen af et udbud,” siger Rikke Hougaard Zeberg, branchedirektør i DI Digital i en pressemeddelelse.

Også hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er der glæde

”Det er godt nyt og tiltrængt fremdrift med coronapasset. Det skal være med til at åbne for eksempel festivaler og koncerter, rejser og tilskuere til kampe, mens smitten stadig er her,” siger direktør Brian Mikkelsen i en kommentar til ritzau

Coronapasset er endnu en opgave som kræver højt tempo i den offentlige udbudsmaskine, for det digitale  coronapas skal være klar allerede i maj og her skal man måske have in mente, hvad der skete, da regionerne første gang udbød lyntest.

På tværs af to statslige styrelser

Denne opgave kan synes simpel fordi den har karakter af teknisk velfærd, men den er i virkeligheden ret kompleks. Det fremgår af dels det udbudsmateriale der er udsendt, dels af pressemeddelelsen fra Digitaliseringsstyrelsen.

Det digitale coronapas skal nemlig indkøbet i to dele.

Sundhedsdatastyrelsen har lavet et udbud med tilhørende udbudsmateriale vedrørende den nødvendige udvikling i sundhedsinfrastrukturen på Sundhedsdatastyrelsens egen rammeaftale for it-udvikling.  Det sker igennem et forenklet miniudbud. Her bliver opgaven blandt andet at sikre forbindelse mellem app’en og styrelsens hjemmeside.

Den måde man har tænkt at vælge leverandør til udvikling af selve coronapas-appen, herunder frontend og backend, sker ved direkte tildeling til en leverandør på SKI-rammeaftale 02.17. 

Her er opgaven at udvikle selve app’en, der skal være “brugervenlig” og kunne vise vaccinationstatus og testsvar fra både PCR-test og lyntest samt immunitet ved tidligere smitte.

De to statslige styrelser skal med andre ord samarbejde om at få indkøbt og udviklet den samlede løsning inden for en rigtig kort tidshorisont.

Et advisory board skal rådgive i processen

For man på en eller anden vis at binde nogle af de her komplekse ender sammen har man nedsat et advisory board. Det han man blandt andet gjort, fordi den konkrete anvendelse vil afhænge af en række sundhedsfaglige vurderinger. Hertil kommer behovet for at man udvikler en app der rammer den konkrete efterspørgsel.

Advisory Boardet består af seks repræsentanter, herunder repræsentanter for brugerne i erhvervs- og kulturlivet, som de to store erhvervsorganisationer har udpeget.

Camilla Gregersen, der er formand for DM- akademisk fagforening er en af medlemmerne af det nye advisory board og medlem af dataetisk råd var kort efter, at udbuddet var offentliggjort ude på twitter og gøre opmærksom på, at man i denne proces ikke skulle hælde dataetik ud med badevandet.

Denne melding fortæller noget om, hvilke udfordringer der kan ligge hindringer i vejen for om vi kan have et coronapas til maj.

Fire virksomheder har været interesserede

Fire selskaber har tidligere i processen været til møde hos Digitaliseringsstyrelsen for at præsentere deres bud på et coronapas. Det er Netcompany, IBM, Trifork og Visma.

I første omgang er coronapasset tiltænkt til at kunne fremvises, hvis man skal rejse til et land, hvor der er krav om negativ test eller vaccination. Derfor skal app’en også kunne matche de krav, der er i EU.

Hos Billund Lufthavn kalder administrerende direktør Jan Hessellund coronapasset et vigtigt element i at få gang i rejser igen.

”Det vil betyde, at vi kan komme tilbage til at rejse, som vi kendte det før covid-19. Det vil være rigtig godt for os,” siger han til ritzau.

 /sho/ritzau/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply