Opgaven med at hurtigteste på op til 200.000 borgere over 12 år for COVID-19 om dagen i landets fem regioner er genudbudt efter det seneste kaos i februar. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Region Midtjylland.
”I det nye udbud indgår naturligvis alle de erfaringer, vi har gjort os,” siger koncerndirektør i Region Midtjylland Anders Kjærulff med henvisning til det udbuds- og testkaos, der var ved det første udbud af hurtigtest, som regionerne måtte trække hjem først i februar. Kun en uge efter at det var trådt i gang.
I december og januar leverede fire leverandører – SOS International, Carelink, Copenhagen Medical og Falck, hurtigtest på statens regning.
De to sidstnævnte tabte, da der blevet lavet et nyt udbud, hvor SOS International overtog hurtigtest i fire ud af fem regioner, mens Carelink overtog testaktiviteten i Region Syddanmark.
Men dette endte i et sandt kaos, hvor regionerne, midlertidigt måtte trække opgaverne hjem i de fleste regioner og give dem til Falck, for derefter på ny at sætte sig til tegnebrættet og skrive et nyt udbud.
Dengang var Anders Kjærulf ude og mere eller mindre skubbe ansvaret for det opståede kaos over på leverandøren.
”Regionerne er på vegne af borgerne dybt skuffede over at SOS International A/S svigter sine forpligtelser,” sagde han dengang i en pressemeddelelse.
Region Midtjylland, som er kontraktholder for regionernes udbud på det her område, blevet kritiseret for, at det første udbud bl.a havde lagt for lidt vægt på kvalitet og udbudt et rent prisudbud, hvor leverandørerne stort set blot skulle acceptere mindste kravene for kvalitet og så sætte en pris.
Men ved dette genudbud er man gået anderledes til værks
”Blandt andet går vi denne gang endnu længere for at sikre os, at de virksomheder, der kommer i betragtning til at løse opgaven også faktisk er i stand til at løse den,” siger koncerndirektør i Region Midtjylland Anders Kjærulff.
Kvalitetskravene er skærpet
Udbuddet indeholder derfor denne gang flere krav til tilbudsgiverne, som de skal konkurrere på.
For eksempel skal virksomhederne som mindste krav kunne dokumentere erfaring med at levere sundhedsydelser i stort omfang i form af enten test eller vaccinationer af minimum 10.000 personer årligt inden for de seneste tre år.Tilbudsgiverne skal også kunne organisere de stationære testcentre og mobile testenheder på en måde, som sikrer overholdelse af de generelle anbefalinger i forhold til at forebygge smittespredning blandt både det tilknyttede personale og de borgere, der skal testes. Dertil kommer basale krav som korrekt brug af værnemidler, hyppig rengøring mv.
Hertil kommer at tilbudsgiverne maksimalt vinde opgaven i tre områder ud af de seks udbud, men alle leverandører kan byde på alle de seks geografiske områder.
”Begrænsningen er en lektie, vi har lært af første udbud og et tydeligt signal fra vores side om, at vi ikke vil stå i samme situation to gange,” siger Anders Kjærulff.
Pris og kvalitet vejer begge 50 procent
Pris og kvalitet vægter i udbuddet lige højt, og kvalitet bedømmes ud fra fem delkriterier:
- Uddannelse og rekruttering,
- Kommunikation,
- Logistik og indretning på teststedet,
- Agilitet og udvikling af nye testmetoder
- Planlægning af opgaven.
Udbuddet løber frem til den 22. marts, hvor der er tilbudsfrist og Region Midtjylland forventer at kunne indgå kontrakter senest 19. april, med aftalestart 1. maj.
Link til udbudsmaterialet: http://eu.eu-supply.com/app/rfq/rwlentrance_s.asp?PID=295202&B=REGIONMIDT