Udliciteret plejehjem bryder fraværsmønster i plejesektoren og frigør tid til nærvær

Del artiklen:
I en længere periode har beboerne kun fået besøg af et familiemedlem. Derfor har medarbejderne prioriteret at træde til og skabe nærvær for at forhindre ensomhed.
I en længere periode har beboerne kun fået besøg af et familiemedlem. Derfor har medarbejderne prioriteret at træde til og skabe nærvær for at forhindre ensomhed. - Foto: Lindskov

Ledelse der lytter og lavere sygefravær har frigjort tid til et øget fokus på nærvær, kreativitet og aktiviteter med stærkere fællesskab igennem corona på et af Danmarks længst udliciterede plejehjem. ” Vi er personale nok,” siger tillidsrepræsentanten.

Af Steen Houmark, redaktør af OPS-Indsigt, steen@nb-medier.dk

Det udliciterede plejehjem Udsigten i Gribskov Kommune har formået at bryde det sygefraværsmønster, der præger plejesektoren. Inden for et år har man præsteret et gennemsnit på under 1 procent, som dækker over små udsving mellem 2 procent og helt ned til 0,3 procent i de bedste måneder.

Usædvanligt lave tal for plejesektoren, hvor KL’s seneste opgørelse af sygefraværet for den kommunale sektor opererer med langt højere tal på 16,3 sygefraværsdagværk, svarende til syv procent. Det skriver OPS-Indsigt.

Det lave sygefravær har ifølge virksomhedschef Louise Ivanhoe Nielsen givet plads og endnu vigtigere mere tid til at sætte øget fokus på beboernes trivsel og behov i en tid med skærpede regler på de danske plejehjem.

Det handler om ledelse

Udsigten har været udliciteret i over 20 år til den samme plejeleverandør (Attendo), som dog har skiftet ejere og navn undervejs, hvilket ikke synes at have påvirket medarbejdernes sygefravær negativt.

Hos tillidsrepræsentant Majbrit Nielsen er forklaringen helt klart den, at ledelsen inddrager medarbejderne mere og lytter til de ting, personalet kommer med.

”Når man ikke føler sig hørt, så ryger motivationen. Og man gider ikke at skændes med ledelsen. Det fører så til, at når man nærmest bare har ondt i lillefingeren, så melder man sig syg,” siger Majbrit Nielsen til Kommune Fokus.

Det handler ikke om at piske folk på arbejde for at få enderne til at hænge sammen.

”Vi er personale nok, så det drejer sig ikke om ressourcer. Det vigtigste er, at vi bliver hørt, når der er et problem. Det skaber god stemning. Og derfor er alle glade for at gøre en indsats,” siger Majbrit Nielsen. Og det er der behov for.

Plads til kreativitet og nytænkning

Det er nemlig ikke kun sygefraværet, der er fokus på blandt Udsigtens personale. Danmark befinder sig midt i en pandemi, hvor kampen mod ensomhed hos beboerne er i centrum.

Selvom personalet på plejehjemmet ønsker sig en hverdag uden corona, så har omstændighederne krævet nytænkning – og resultatet af det skal bringes med videre

”Det seneste år har der foruden de sundhedsmæssige tiltag været et enormt behov for endnu større kreativitet og nytænkning for at skabe god trivsel og en spændende hverdag for beboerne. Selvom vi helst ville være foruden corona, så har det også bragt noget godt med sig. Både medarbejdere og beboere har været kreative, brugt mere tid sammen og der er blevet skabt et endnu stærkere fællesskab,” siger Louise Ivanhoe Nielsen til OPS-Indsigt.

Louise Ivanhoe Nielsen og medarbejderne fortæller, at beboerne imellem også har fået et stærkere bånd til hinanden og mange har skabt små fællesskaber med fokus på forskellige interesseområder.

Beboerne på Udsigten har ligesom resten af Danmark også været nødsaget til at finde på nye hobbyer og aktiviteter under corona.

”Vi har altid haft fokus på aktiviteter, der skaber glæde for beboerne. Dog griber vi nu aktiviteterne anderledes an. Før tog vi en tur i Zoologisk Have, mens vi i dag bliver nødt til at blive inde på plejehjemmet eller være udendørs – og den præmis har faktisk spækket idegenereringen,” siger Bitten Nielsen, der er ansvarlig for aktiviteter på plejehjemmet.

Hun fortæller, at beboerne har haft meget glæde af besøgshunde, udendørs kirkekor, gymnastik, grillaftener og naturligvis det store hit banko.

Man kan kun strikke et vis antal bluser og gå et vis antal kilometer, før garnet er brugt op og fødderne ømme og derfor har der været behov for kreative ideer, fremhæver Bitten Nielsen.

Skruet op for nærværet

I lang tid har beboerne kunnet få besøg af et familiemedlem – og selvom man på plejehjemmet Udsigten har været kreative med udendørs pavilloner og varmelamper, der tillader besøg af flere familiemedlemmer, er det ikke altid nok. Derfor har medarbejderne prioriteret at træde til og skabe nærvær for at forhindre ensomhed.

”Vi er jo ikke deres søster, søn eller barnebarn, men vi gør vores ypperste for at træde til og udfylde den plads, som omstændighederne sætter en stopper for. Nærværet gælder selvfølgelig ikke kun under corona, men det har af naturlige årsager krævet ekstra opmærksom det seneste år,” siger Louise Ivanhoe Nielsen.