Skip to main content

Kritikken hagler ned over den ene testleverandør, der i søndags blev fyret fra opgaven.

”Nu har regionerne midlertidigt overdraget opgaven til Falck, indtil der er gennemført et nyt udbud. Det er det udbud, som blandt andet Enhedslisten vil have stoppet,” siger sundhedsordfører Peder Hvelplund til Danmarks Radio.

Man skulle ifølge ham hellere hjemtage opgaven og løse den i det offentlige og han ser derfor ingen grund til at sende det i udbud.

Peder Hvelplund vil derfor rejse sin bekymring over for sundhedsministeren Magnus Heunicke (S) og høre, hvorvidt opgaven kan ”hjemtages”. Det har OPS-Indsigt skrevet om i et andet indlæg, hvor det er meget tydeligt, at det vil have sine vanskeligheder.

Hos fagforbundet FOA erkender man eksistensen af udbudslovens regner, men også her synes man det er rigtigt at opgaven bliver hjemtaget.

”Vi ved, at kompetencerne til både at teste og vaccinere er i det offentlige. Jeg ville være meget tryggere ved, at regionerne og kommunerne løser den opgave. Det værst tænkelige scenarie er, at myndighederne ikke lærer af sine fejl og blindt gentager fejltagelserne fra sidst,” siger næstformand i FOA Thomas Enghausen i et nyhedsopslag.

Det rejser spørgsmål ved om de private overhovedet magter opgaven?

De private har bevist, at de magter opgaven

Ser man på, hvordan de private testleverandører trådte til op til jul og løste opgaven stort set uden kritik frem til slutningen af januar, hvor man skiftede leverandør, Ja så viser erfaringen, at det kunne de.

På ganske kort tid fik man testkapaciteten op på samlet 100.000 om dagen, men det forudsætter, at den offentlige udbyder i dette tilfælde regionerne ikke kun vægter pris, men også ser på den tilbudte kvalitet.

Erhvervsorganisationer: Kvaliteten skal vægtes

”Det er ingen hemmelighed, at vi generelt ser, at udbud tager afsæt i det bedste og de billigste tilbud, hvor kvalitet vægtes på basis af nogle klare kvalitetskrav til leverandørerne og her er der en læring i forhold til det seneste udbud omkring lyntest,” siger Jakob Scharff branchedirektør i Dansk Industri til OPS-Indsigt.

Både han og Dansk Erhverv peger på nødvendigheden af at ordregiver altid får kvaliteten ind i udbud og stiller en række kvalitetskrav til besvarelse hos tilbudsgiver.

”Jeg er fuldkommen enig i, at når offentlige opgaver udbydes, så skal kvaliteten også vægtes,” siger markedschef Morten Jung til OPS-Indsigt.

I tilfældet med lyntest kunne kvalitetskravene det dreje sig om krav til hygiejne, smitteopsporing, dataintegration og op- og nedskaleringskapacitet. 

Op- og nedskalerings kompetencer bliver nøglen

Særligt op- og nedskaleringskapaciteten ser Jakob Scharff et langt større behov for. Samtidig vurderer han, at den nuværende testkapacitet er for lille.

”Vi har behov for markant at opbygge en testkapacitet i Danmark, fordi den testkapacitet vi har i dag, i det offentlige testspor og det private lyntest sport slet ikke er tilstrækkeligt, når 2.2 millioner privatansatte stille og roligt tager tilbage til deres arbejde i takt med at vi åbner op,” siger han.

Nøglen til en sikker trin for trin genåbning ligger nemlig for ham at se i, at vi fleksibelt kan skrue kapaciteten op og ned og så nytter det ikke noget, at det hele bare er hjemtaget til det offentlige.

”Vi anbefaler jo vores medlemsvirksomheder, at medarbejderne bliver testet en gang om ugen og her vil den eksisterende testkapacitet slet ikke slå til,” siger han.

Han peger på, at hele samfundet har behov for den op- og nedskaleringskompetence, som er forankret hos private virksomheder. 

En kompetence vi får behov for også selv om alle er vaccineret den 27. juni, idet vi alt andet lige ikke kan forvente, at corona epidemiens udfordringer er løst med, at vi bare har håndteret situationen i Danmark.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply