Skip to main content

Kritikken har haglet ned over en af de nye private leverandører af lyntest den sidste uge.  Det er næsten alt lige fra hygiejnen til genbrug af kitler og visir. I Berlingske beskrives hygiejneforholdene ringere end på en byggeplads.   

Det er kun få uger siden SOS International vandt opgaven med at lynteste i fire af de danske regioner med. Baggrunden var, at SOS International kunne tilbyde en lavere pris end blandt andet konkurrenten Falck.

Hvor plejehjem og sociale tilbud er omfattet af det testspor, som SOS International og Carelink  har vundet via regionerne, så er det op til kommunerne selv, at løse opgaven med at få testet personalet på skolerne, som åbner i næste uge. Et udbud med få krav til hygiejne bekymrer professor

Erfaringerne fra regionernes udbud har ikke gjort, at kommunerne har set i retning af en tillægsaftale hos de to vindere af regionsudbuddet i januar, siger kilder til OPS-Indsigt.I det hele taget brager kritikken ned over det udbud. I udbudsmaterialet som OPS-Indsigt har gennemgået, er der ikke tydelige krav til hygiejnen på testenhederne. Det indikeres ligesom implicit i opgaven. Det fremgår desuden af kontrakten, at ”leverandøren skal overholde samtlige forskrifter for brug af værnemidler i form af visir, mundbind og handsker, afspritning af hænder, mv.,” men det har altså været en udfordring, som SOS-Internationale flere gange har været ude og undskylde og love forholdene forbedret.

Det fremgår endvidere af kravspecifikationerne til udbuddet, at leverandøren skal have ”et skærpet fokus på at overholde de generelle anbefalinger i forhold til at forebygge smittespredning.”

Professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos er ret bekymret over hygiejnen hos SOS-International.

”De ting, vi hører, tyder på, at det simpelthen går for stærkt derude, og at der er for lidt fokus på hygiejnen. Vi risikerer, at det store flertal af raske personer, der er på teststederne, ender med at blive smittet. At testcentrene ender som rene smittespredningscentraler. Og det var mildest talt ikke hensigten,« siger han til Berlingske.

For ham er løsningen, den at der stilles større krav til firmaernes hygiejne fra myndighedernes side i de her udbud. 

En anden bemærkning, som vi også hører fra kilder i branchen er, ”at Region Midt burde have revurderet, om det var et realistisk bud SOS-International gav al den stund, at det var en tredjedel af den oprindelig pris.”

KL forsøger at være på forkant

Med udsigten til at skolerne åbner for de små klasser i næste uge og SOS-International som den største leverandør af lyntest, ser ud til at have udfordringer med at skalere op, er det tydeligt, at det har skabt bekymring hos kommunerne.

Særligt efter at det er kommet frem, at KL tilsyneladende har ændret i en pressemeddelelse fra sundhedsstyrelsen, således at personale og beboere blev nedprioriteret i den lyntestindsats, som man fra centralpolitisk hold ønskede før jul. 

OPS-Indsigt har tidligere, i et andet indlæg beskrevet, hvorledes hverken sundhedsstyrelsen eller KL henvendte sig til Falck, som på det tidspunkt var den største leverandør af lyntest.

Et gigantisk logistisk arbejde

Med andre ord KL forsøger i denne omgang proaktivt at håndtere udsigten til flere test-udfordringer på skoleområdet.

Det sker ved, at man har sat Kommunalt Værnemiddel Indkøb (KVIk) til at indgå en aftale med Falck og Copenhagen Medical om at stå for oplæring af kommunale medarbejdere og levere testkits og værnemidler til kommunerne, herunder privat- og friskolerne. Det fremgår af dokumenter, som OPS-Indsigt er i besiddelse af.

Ifølge aftalen kommer Falck til at dække kommunerne i Region Nord, Region Midt og Region Syd, mens Copenhagen Medical dækker kommunerne i Region Hovedstaden og Region Sjælland. 

En erfaring klogere har KL allerede sat de to leverandører i gang med at kontakte kommunerne med henblik på at koordinere opgaverne.

Forud for dette viser dokumenterne, hvilket enormt logistisk arbejde KL har sat i værk, hvor organisationen i en lind mailstrøm arbejder på at få kommunerne til at spille med.

Alle kommuner har blandt andet skulle udforme en kontaktliste på alle folkeskoler, private skoler og friskoler beliggende i kommunen, inkl. tilhørende sfo’er, fritids- og klubtilbud med, skolens navn, adresse og en kontaktperson på skolen, samt antallet af ansatte, som forventes at møde frem.

Dokumenterne indikerer også, at ikke alle oplysninger er i hus, så derfor kan det vise sig, at oplæringen af det kommunale personale ikke kan foregå lige glat alle steder.

Danmarks Lærerforening er i mod

Men det er ikke sikkert at medarbejderne vil være med til at teste deres egne kollegaer, Hos Danmarks Lærerforening er næstformand Dorte Lange modstander af, at lærere skal teste andre lærere, blandt andet fordi hun mener, lærerne har nok at se til.

Desuden mener hun, det er alt for intimt, at lærerne skal stikke en podningspind ind i næsen på en kollega.

”Den situation skal man ikke sætte hinanden i som kolleger,” siger Dorte Lange til DR.

Borgmester: ”Det her er mere fleksibelt”

I Vordingborg Kommune håber ledelsen og borgmesteren, at personale melder sig til at stå for kviktestene ude på skolerne, for det vil ifølge borgmesteren være den mest fleksible måde at teste på.

”Hvis det er de mobile testenheder, som skal komme rundt til skolerne og teste personalet, så vil der måske være ansatte, som har fri, eller nogen, der ikke er på arbejdspladsen, eller når det ikke lige passer med undervisningen, at man kan blive testet,” siger Mikael Smed (S) til TV2 øst.

Han mener det er meget mere fleksibelt, hvis man har nogle nøglepersoner på de enkelte skoler, der kan foretage de her tests, så alle kan blive testet to gange om ugen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply