Skip to main content

”I dag står Falck for bemandingen og kørslen af ambulancerne. Vi har haft et godt samarbejde om ambulancetjenesten, men efter en udbudsrunde har en ny aktør budt ind med en god pris og kompetencer, som gør, at valget er faldet på en løsning, hvor regionen driver ambulancerne i 2 ud af 4 områder,” siger regionsrådsformand Ulla Astman (S) i en pressemeddelelse.

Hermed peger regionsrådsformanden lige ned i det, som måske har været et af formålene ved det her udbud. Hjemtagning af hele opgaven og en lavere pris.

Regionen har nemlig selv lavet en kontrolberegning af, hvad det vil koste selv at drive ambulancetjenesten i hvert af de fire delområder. Af beregningen fremgår det, at regionen samlet set forventede at gøre det billigere ved at hjemtage hele opgaven, men efter at regionen er blevet bekendt med buddene fra de private leverandører, har man besluttet, at regionen kun selv skal drive tjenesten i 2 ud af 4 områder. 

Vil fastholde konkurrence på markedet

”Det har været en svær beslutning, hvor der skal tages mange hensyn. Vi har jo selvfølgelig været meget interesseret i at få det bedste tilbud, der samtidig koster skatteborgerne færrest mulige penge. Samtidig har vi også været interesseret i, at der skal skabes konkurrence på ambulancemarkedet i Danmark til gavn for patienterne på sigt. Vi har derfor valgt en kombination af offentlig og privat ambulancedrift,” siger Ulla Astman.

På den led ligger Region Nordjylland sig i slipstrømmen på Region Midt, der i efteråret 2020 hjemtog 60 % af ambulancedriften af sammen årsag.

Et ønske om, at fastholde konkurrencen på ambulancemarkedet, hvilket på sigt kunne vise sig ikke at være tilfældet, hvis regionerne fortsætter med at hjemtage opgaven.

Kan give Falck problemer i udlandet

”Vi er overraskede og skuffede over, at vi ikke skal fortsætte vores ambulancedrift i Region Nordjylland. Samspillet mellem det offentlige sundhedsvæsen og private leverandører i Danmark har netop vist sin styrke under COVID-19. Derfor er det ærgerligt, at vi er blevet valgt fra efter vi har arbejdet målrettet i flere år på at give et konkurrencedygtigt bud, både hvad angår pris, kvalitet og innovation,” siger Adm. direktør i Falck, Jakob Riis i en pressemeddelelse.

Han ærgrer sig over Region Nords fravalg, da det får ordregivere i udlandet til at stille spørgsmål. Han mener at regionens fravalg ikke gør det lettere at eksportere ambulancetjenester, hvilket i han optik kan skade dansk systemeksport på sundhedsområdet.

Regionen sparer 26 millioner årligt

Ulla Astman bekræfter at pris har været en væsentlig faktor, men også erfaring hos ledelsen i PreMed angives som årsagen til, at selskabet har fået opgaven.

Den valgte model kommer til at spare regionen for ca. 26 millioner kroner årligt i forhold til det nuværende budget til drift af ambulancetjenesten. Hvorvidt besparelserne skal bruges til et øget serviceniveau, vil politikerne tage stilling til i løbet af foråret.

At regionen ender med en løsning, hvor man ikke hjemtager hele opgaven har ikke været let rent politisk. Valget ske ifølge regionen efter en meget langvarig politisk proces. Det forklarer formanden for regionens Akut- og Praksisudvalg.  

”Regionsrådsmedlemmerne har været involveret i den her proces i en længere periode. Det er også derfor, at vi har haft et ekstraordinært regionrådsmøde. Beslutningen har været svær,” siger Mogens Ove Madsen (S), formand for regionens Akut- og Praksisudvalg.

Tidligere ansatte har skabt konkurrent til Falck

PreMed er et dansk selskab, der blev stiftet i 2018 af tidligere ansatte i Falck. Selskabet har i længere tid haft en strategi om at træde ind på det danske marked og for at underbygge den strategi, solgte Premed sidste år aktiemajoriteten til det finske 9Lives, der er den største ambulanceoperatør i Finland.   

”Vi er utroligt glade for at have solgt majoriteten af PreMed til 9Lives, da vi gennem længere tid har været på udkig efter den rigtige partner, som kan være med til at udvikle og eksekvere vores strategiske vækstplaner,” sagde direktør Anders Vikke til Fredericia AVISEN i februar 2020

Udbuddet træder i kraft første april 2022, så både PreMed og regionen har over et år til at komme på plads. For regionen betyder hjemtagningen af ambulancedriften, at den inden marts 2022 skal have en helt ny driftsorganisation i gang. Det betyder, at regionen skal ansætte nyt personale – primært personale til ambulancerne og patienttransportenheder. Ligesom der skal igangsættes indkøb af ambulancer og materiel til den bedst mulige pris. Dette arbejde vil løbende blive iværksat i løbet af 2021.

Fra onsdag d. 3. februar klokken 9, kan interesserede læse mere om selve hjemtagelsesprocessen og holde sig orienteret på https://dpv.rn.dk/ambulanceberedskab oplyser regionen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply