Skip to main content

Folkemødet på Bornholm ønsker at udkomme i en ny version i år, hvor mødet bygges op om en folkehøring, der rejser rundt i Danmark, det fysiske folkemøde på Bornholm samt en digital udvidelse. De tre dele skal supplere hinanden og kan skaleres afhængigt af covid-19-restriktioner.Folkemødet har siden 2018 haft sin egen OPS-Scene, men allerede inden da var Folkemødet en smeltedigel for debat og netværk om offentlig-privat samarbejde.Men Folkemødet  har været presset økonomisk af coronakrisen. Det har blandt andet ført til at en del af medlemskredsen omkring Foreningen Folkemødet har været ude i et opråb i Altingen om behovet for statslig medfinansiering for at genskabe rammerne for den demokratiske debat mellem folket, politikere, civilsamfund og erhvervsliv.Det nye coronavenlige format har været i risiko for ikke at kunne realiseres, men bliver nu muligt at søsætte, efter at et politisk flertal på Christiansborg har bevilget 2,9 millioner kroner, som Folkemødet havde anmodet om.”Vi skal kæmpe for den fælles samtale, så vi kan løse vores problemer sammen. Vi skal kæmpe for at mødes og samarbejde. Folkemødet er netop en ambition om en samtale, alle kan være med i. Derfor er vigtigt at signalere en fortsat opbakning til Folkemødet, som i år skal foregå på en covid-19-sikker måde,” skriver kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse. En væsentlig OPS-Spiller deltager ikkePå grund af den store usikkerhed, meddelte KL allerede i november 2020, at man ikke deltager i Folkemødet, selvom det har været en unik ramme, og KL har været med siden det første Folkemøde.”Men med den store usikkerhed, der er omkring hele coronasituationen – også til foråret, har vi besluttet allerede nu at melde ud, at vi ikke deltager i 2021. Det binder mange ressourcer at forberede et folkemøde, og vi mener, at det er mest fair for alle, at vi træffer en beslutning nu,” sagde Ida Thuesen, kommunikationschef i KL, tilbage i november.Det efterlader spørgsmålet om hvorvidt Folkemødet 2021 vil tiltrække den private sektor i forhold til OPS-perspektivet, hvor kommunerne står for over 100 milliarder i årligt indkøb hos den private sektor.KL regner dog stærkt med at vende tilbage i 2022.Øgede omkostninger som følge af covid-19Folkemødet anslår at have behov for 12,5 millioner kroner og har selv skaffet størstedelen af beløbet. Når politikerne på Christiansborg nu giver de sidste 2,9 millioner kroner, bliver der råd til at etablere et nyt hovedsceneområde med covid-19-tiltag og en ny digital folkemødeplatform. Det glæder foreningen bag Folkemødet.”Den økonomiske støtte er med til at redde Folkemødet 2021 og gør det muligt for os skabe samtaler på tværs af borgere, politikere, civilsamfundsorganisationer og erhvervslivet”, siger bestyrelsesformand i Foreningen Folkemødet, Vibe Klarup i en pressemeddelelse.I følge foreningen bliver temaet for Folkemødet 2021  “Idéernes Folkemøde” og hvordan de bedste idéer kan være med til at kvalificere, hvordan samfundet genstartes i forhold til kulturliv, åndsliv, erhvervsliv og det demokratiske engagement efter corona. Fakta Folkemødet 2021 vil blive afviklet Allinge i uge 24, torsdag den 17. juni, fredag den 18. juni og slutte lørdag aften den 19. juni. I 2021 udgår søndag dermed. De 2,9 millioner kroner finansieres af uforbrugte udlodningsmidler, som er reserveret til tiltag i forbindelse med corona.Aftaleteksten kan læses på Kulturministeriets hjemmeside.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply