Falck trådte til som den første udbyder af lyntest, men nu skal de lukke deres testcentre efter at have tabt en udbudsrunde, hvor pris var udslagsgivende.
Det er Region Midtjylland, som på vegne af alle fem regioner haft opgaven med at bringe hurtigteste af op til 100.000 borgere om dagen i udbud, og det har resulteret i bedre priser til regionerne, skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.
”Kontrakterne er tildelt på baggrund af laveste pris og under samtidig opfyldelse af en række krav til kvalitet, siger koncerndirektør Anders Kjærulff fra Region Midtjylland.
Til gengæld for de lavere priser får virksomhederne gennem aftalen sikkerhed for en minimusbetaling på 30 % af aftalen, hvilket er mere end de får i øjeblikket, hvor den fulde testkapacitet langt fra udnyttes og afregnes.
Opgaven fordeles på færre virksomheder
Den store vinder er SOS International, der vinder i fire regioner med undtagelse af Region Syd.
Konsekvensen er, at Falck er helt ude og lukker sine 49 lyntestcentre i hele landet fra 1. februar. Det fortæller ambulancedirektør hos Falck Jørgen Mieritz til ritzau.
Falck tabte den nye udbudsrunde til de to udbydere Carelink og SOS International, som fra februar bliver de to eneste virksomheder til at levere lyntest til danskerne på det offentliges regning.
”Det er vi kede af. Vi har været glade og stolte over at bidrage til testningen. Men vi har kunne se på de priser, der er budt ind, at vi slet ikke kunne være med,” siger Jørgen Mieritz.
Derfor lukker redningskoncernens testcentre om 12 dage, når januar slutter. Det kan nemlig ikke svare sig at holde dem åbne, forklarer ambulancedirektøren.
Hvor regionerne sparer, risikerer kommunerne at sætte til
I branchen undrer man sig over, at regionerne har vægtet pris så meget coronasituationens alvor taget i betragtning, hvor man tidligere har hørt blandt andet direktøren for Statens Serum Institut udtale, at det ikke handlede om pris, når det drejede sig om vaccinerne, men om man kunne få tilstrækkelig med dækning. Den betragtning har man altså ikke haft i Region Midt, men hvor gode er priserne egentlig?
”Faktisk er priserne med aftalerne på baggrund af udbuddet cirka en tredjedel af det, vi betaler i dag, og det er vi rigtig godt tilfredse med,” oplyser Anders Kjærulff fra Region Midtjylland.
Her bliver spørgsmålet er om det regionerne sparer på prisen sættes til i ekstraarbejde i kommunerne?
Resultatet af udbudsrunden og dermed lukningen kommer nemlig samtidig med, at KL i den seneste ti tid har opfordret kommunerne om at, benytte de ubenyttede private mobile lyntestenheder, hvad blandt andet frem går af en pressemeddelelse fra KL. Her kan man læse, at nu vil landets kommuner skrue markant op for at rekvirere test til det kommunale personale i plejehjem, døgninstitutioner og dagtilbud.
”Det er helt til hest,” er en af de kommentarer, da OPS-Indsigt ringer ud i kommunerne og fortæller om, at Falck har tabt udbuddene.
”Vi har lige stået og planlagt, hvordan det her skal håndteres i samarbejde med Falck, nu kan vi så starte forfra.” Er en anden tydeligt frustreret kommentar, som går igen fra chefer i det kommunale velfærdsfelt.
Opgaven med at hurtigteste er udbudt i en blanding mellem 60 % mobilberedskab og 40 % stationært beredskab.
Det er Regionernes forventningen, at det mobile beredskab kan sendes ud til eksempelvis plejehjem, ungdomsuddannelser, kommunale institutioner, universiteter eller andre steder, hvor det i tråd med den nationale test strategi er relevant med øget screening og smitteopsporing.
Men her kan der altså vise sig en form for dobbeltarbejde for kommunerne, i og med at regionerne nu skifter testleverandør.
Vinderne skal kunne skalere op med 50.000 test
Falck var ikke blot den private virksomhed, der startede op med lyntest, men det er også den virksomhed, der har udført langt de fleste lyntest.
”Vi har en kapacitet på over 50.000 lyntest om dagen og opsat et super fintmasket netværk, så der ikke er nogen i Danmark, som har mere end en times kørsel til et testcenter” siger Lisbeth Nedergård, pressechef til OPS-Indsigt.
Torsdag testede Falck 19.000 i testcenteret og 4000 i de mobileenheder oplyser Falck til OPS-Indsigt.
Det betyder at vinderne Carelink og SOS-International, som i forvejen er på markedet skal kunne skalere kraftigt om
Det er denne kapacitet som Carelink og SOS-International skal overtage og det er her der ligger en kæmpe omlægnings- og samarbejdsopgave for de to virksomheder og kommunerne eftersom Falck har været langt den største leverandør på det her felt indtil nu.
Det er ikke kun Falck der taber
Falck er dog ikke den eneste virksomhed, der tabte i udbudsrunden. Copenhagen Medical, der også tabte den nye udbudsrunde, lukker virksomheden sine to testcentre, der begge ligger i København.
Det oplyser administrerende direktør i firmaet Jeppe Handwerk.
”Vi lukker for centret i Parken, der har en testkapacitet på 3000 personer i timen, og for det i Bella Centeret, der har en kapacitet på 800 i timen, siger han til ritzau.
Det har ved redaktionens slutning ikke været muligt at få en kommentar fra SOS-International om, hvorledes de vil håndtere overdragelse og samarbejde med kommunerne, men OPS-Indsigt følger sagen.