Skip to main content

I november lovede Fødevareminister Rasmus Prehn (S), at minkavlerne hurtigt skulle have deres betaling for at deltage i aflivningen af deres mink. Her først i januar er der endnu ikke sket noget, hvad der er på kanten af en EU-dom for betalingsfrister for offentlige virksomheder.

Men nu kan minkavlerne se frem til at blive betalt af Fødevarestyrelsen for deres arbejde med at aflive deres egne mink. Det står klart efter, at OPS-Indsigt gennem den sidste uge har henvendt sig til Fødevarestyrelsen og beskrevet risikoen for at styrelsen begår endnu en fejl og i denne sammenhæng bryder et EU-direktiv.OPS-indsigt har tidligere beskrevet hvorledes fødevarestyrelsen som offentlig bestiller af aflivningsopgaven balancere på kanten af en EU-dom.

Minkavlernes formand råbte op

OPS-Indsigt har herefter rendt først Fødevareministeriet og siden Fødevarestyrelsen på dørene for at få en kommentar til, hvordan man som offentlig indkøber af en ydelse forholder sig til, at man så at sige bryder EU`s ”late payment”-direktiv?Det betyder, at det offentlige som udgangspunkt skal betale sine leverandører inden for 30 dage.Henvendelsen til fødevaremyndighederne skete efter, at formanden Tage Pedersen for Danske Minkavlere i sidste uge var ude og udtrykke sin frustration over, at minkavlerne, som står i en forfærdelig økonomisk situation stadig, ikke har set en krone fra staten efter, at de har deltaget i aflivningen af mink tilbage i oktober og november.

Regeringen lovede nemlig dengang minkavlerne en tempobonus på hhv. kr. 20,00 hvis besætningen blev tømt inden 16. november og kr. 10,00 for aflivning pr mink. Ganger man den betaling op i forhold til de millioner af mink, der blev aflivet og hvor minkavlerne selv deltog, kommer man hurtigt frem til et ret stort beløb, som staten skylder minkavlerne for udført arbejde.

”Vi gik ud fra, at når vi var færdige med arbejdet, så skulle vi have pengene. Vi blev færdige, men vi har ikke fået nogen af pengene” sagde Tage Pedersen, der er formand for minkavlerne i sidste uge.

Her taler vi ikke om den erstatning for nedlæggelse af minkerhvervet, som fortsat ikke er forhandlet på plads i Folketinget.

Fødevarestyrelsen beklager den sene betalingDa OPS-Indsigt kommer igennem til Fødevarestyrelsen viser det sig, at styrelsen kun er en uge for sent ude med betalingen i forhold til syv minkavlere, hvis man trækker betalingsfristen på 30 dage til det yderste. Her burde betalingen være faldet lige efter nytår. Når det er så relativt få, der har overskredet betalingsfristen på de 30 dage, så handler det givet om, at mange først har lavet deres afregning i december, forstår vi på Dansk Minkavlerforening.Fødevarestyrelsen anerkender, at der er tale om for sen betaling og beklager overfor OPS-Indsigt, idet de skriver:”Vi beklager, at minkavlerne endnu ikke har fået deres betaling for disse aftaler, og det arbejde de har udført. Vi skal naturligvis honorere de aftaler, vi indgår og har indgået med minkavlerne. Vi er nu klar til at foretage de første udbetalinger, og de syv sager med overskridelse er blandt dem, vi behandler allerede fra dags dato og forsøger at få eksekveret med det samme. Det håber vi meget lykkes, og vi gør alt, hvad vi kan, for at fristerne for betaling ikke bliver overskredet igen.”Glad for at der ryddes op nuFødevarestyrelsen forklarer videre, at det praktiske setup til betaling ganske enkelt ikke har været på plads før nu og peger på, at der er tale om en ekstraordinær situation, hvor man har arbejdet på højtryk.Det giver Tage Pedersen ikke meget for, men er dog rigtig glad for, at Fødevarestyrelsen i deres brev til OPS-Indsigt lover, at de fremover vil udbetale korrekt til alle, hverken mere eller mindre.”Det er godt, at der nu bliver ryddet op i den del. Jeg er glad for, at det nu endelige sker, men jeg er utilfreds med, at betalingerne først kommer nu,” siger han til OPS-Indsigt.

Men hvor mange minkavlere er det så, der kan forvente, at få deres betaling for aflivningsarbejdet inden for de 30 dages betalingsfrist. Det er lidt uklart. ”Det ved kun fødevarestyrelsen,” siger Tage Pedersen, men han regner med, at det drejer sig om 400- 500 minkavlere.Fakta i Minksagen

  • Cirka 15,4 millioner mink er siden 4. november blevet slået ned 
  • Loven, som forbyder hold af mink i Danmark frem til 2022, er blevet vedtaget af et flertal i Folketinget bestående af partierne i rød blok. Det blev den 21. december.
  • Alle mink skulle aflives, fordi der var fundet mutationer af covid-19 i mennesker spredt fra mink. 
  • Sagen har kostet Mogens Jensen (S) jobbet som fødevareminister. Blandt andet efter pres fra støttepartierne.

Tilføjelse: Fødevarestyrelsen udbetaler ikke per dags datoFødevarestyrelsen har efter artiklens udsendelse henvendt sig til OPS-Indsigt og med henvisning til underrubrikken, gjort opmærksom på, at styrelsen ikke starter udbetaling dags dato, således som det fremgik af den oprindelige underrubrik. Her stod der:“Minkavlerne har endnu ikke fået betaling for at aflive deres egne mink, men efter at OPS-Indsigt har henvendt sig til Fødevarestyrelsen og påpeget, at man overskrider EU`s ”late payment”-direktiv, beklager styrelsen og påbegynder udbetaling fra dags dato.”

Misforståelsen bunder i følgende sætning fra fødevarestyrelsen, hvor styrelsen den 12 januar  skriver til OPS-Indsigt:”Vi er nu klar til at foretage de første udbetalinger, og de syv sager med overskridelse er blandt dem, vi behandler allerede fra dags dato og forsøger at få eksekveret med det samme.”Fødevarestyrelsen oplyser ved sin henvendelse, at det man rent praktisk er gået i gang med, er selve sagsbehandlingen af de enkelte sager og de syv omtalte sager er blandt dem, man behandler fra dags dato og forsøger at få eksekveret med det samme.Der bliver altså ikke udbetalt penge per dags dato fra Fødevarestyrelsen, så minkavlerne må vente lidt endnuFødevarestyrelsen kan desværre ikke oplyse nogen nærmere dato for selve udbetalingen, af de enkelte sager, men lover at vende tilbage.Underrubrikken er efterfølgende justeret – shoum

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply