Skip to main content

Det er god praksis, at man får betaling for det arbejde man udfører, men minkavlerne har endnu ikke fået betaling for det arbejde de udførte for fødevareministeriet i oktober og november. Det betyder at Fødevareministeriet er på vej til at bryde EU`s såkaldte ”late payment”-direktiv i sagen om minkavlernes aflivning af deres egne mink.

Den 1. oktober 2020 besluttede regeringen på grund af en coronamutation i mink og stigende smitte blandt mink, at syge mink og raske mink inden for en radius på 7,8 kilometer af syge mink skulle slås ned.

Det aflivningsarbejde gik minkavlerne ind i og fik på den måde en aftale med staten om et konkret stykke arbejde. Det er det job, de endnu ikke har fået penge for ifølge Ritzau.

Minkavlerene der i forvejen står i en økonomisk vanskelig situation, hvor hele spørgsmålet om erstatning til branchen endnu ikke er afklaret, venter altså samtidig på betaling fra staten, for at have aflivet mink for flere måneder siden.

”Vi gik ud fra, at når vi var færdige med arbejdet, så skulle vi have pengene. Vi blev færdige, men vi har ikke fået nogen af pengene,” siger Tage Pedersen, der er formand i Danske Minkavlere.

EU-dom har tidsfastsat, hvornår det offentlige skal betale

Det er desværre ikke usædvanligt, at leverandører til det offentlige oplever for sen betaling.

Dansk Erhverv har tidligere været ude og påpege, at mange af deres medlemmer oplever eller har oplevet at vente meget længe på betalingen for deres arbejde, når de samarbejder med det offentlige. Især for nystartede og mindre virksomheder kan meget lange betalingsfrister udgøre en væsentlig.

Generelt er betalingshastigheden dog blevet bedre under corona-krisen, men tilsyneladende ikke når det drejer sig om Fødevareministeriet.

EU-Domstolen slog ellers fast i begyndelsen af 2020, at også offentlige myndigheder er omfattet af betalingsfristerne i det såkaldte ”late payment”-direktiv, når der købes ind. Det betyder, at det offentlige som udgangspunkt skal betale sine leverandører inden for 30 dage eller senere, dog maksimalt 60 dage.  

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) lovede ifølge Ritzau tilbage i november, at betalingen skulle på plads hurtigst muligt

Tage Pedersen oplever at minkavlerne nu alene lever på “bankens nåde” og det giver stres ikke at kunne betale. Selv om banken regner med, at pengene fra staten kommer.

”Det er jo heller ikke sådan, at banken undlader at sætte renter på lånene, fordi staten har glemt at udbetale pengene, siger Tage Pedersen.

OPS-Indsigt har kontaktet ministeriet og er siden henvist til fødevarestyrelsen og spurgt indtil, hvornår minkavlerne kan forvente at få deres betaling for at deltage i minkaflivningsarbejdet.

Det har desværre ikke været muligt at få et svar ved redaktionens slutning, men både ministeriet og styrelsen er vendt tilbage med et løfte om, at man vil se på, hvorvidt “late payment”-direktivet er overtrådt.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply