Skip to main content

Branchen for persontransport har været hårdt ramt under coronakrisen. Mange har haft en omsætningsnedgang på mellem 40 – 50 % fremgår det af et nyhedsopslag hos Dansk Persontransport fra først i december, men nu ser det ud til, at behovet for vaccination af ældrebefolkningen kan blive et mindre boost for branchen.

Det drejer sig om vaccinationen af borgere over 65 år, som modtager hjemmehjælp. Selvom antallet af ældre der modtager hjemmehjælp i følget Danmarks Statistik er faldet de senere år, er der fortsat tale om en betragtelig del af befolkningen. Lige i omegnen af 150.000 borgere.  

Det er en stor del af denne gruppe, der fra i dag og de næste dage vil modtage et brev i e-boks fra Sundhedsstyrelsen med en invitation om at blive vaccineret mod covid-19. Det fremgår af et brev fra KL til kommunerne den 4. januar, som OPS-Indsigt er i besiddelse af.

Op mod 60.000 ældre skal transporteres

Målgruppen er de borgere, der både modtager personlig og praktisk hjælp, hvilket svare til ca 60.000 personer. Mange af disse borgere vil helt naturligt ikke være i stand til at transportere sig til et vaccinationscenter, dermed ligger der en ny stor opgave til transportsektoren.

Af den mailkorrespondance der følger med brevet, fremgår det, at KL op til nytår har iværksat et større projekt mht indsamling af data fra kommunerne i planlægningen af vaccinationen. Her skriver man blandt andet fra KL den 2. januar ud til kommunerne.

”Så snart listerne er indsendt den 4. januar 2021, vil Seruminstituttet invitere de berørte borgere til at blive vaccineret. Regionerne åbner vaccinationsindsatserne for denne målgruppe allerede på tirsdag den 5. januar 2021”

Det indikerer, at mange borgere må forventes allerede på nuværende tidspunkt at have fået et brev i e-boks. 

Men hvordan med transporten. Skal borgeren selv håndtere det?

Kommunen skal yde gratis transport til de svageste

Der fremgår af korrespondancen, at kommunerne er forpligtet til at yde vederlagsfri transport til de mange borgere, der har vanskeligheder ved selv at transportere sig frem til vaccinationscentrene.

I en kopi af fra Sundhedsstyrelsen til borgerne, som OPS-Indsigt også er i besiddelse af, står der om transport:

”Du står som udgangspunkt selv for transport til vaccinationscenter. Er det ikke muligt ved egen hjælp eller med hjælp fra pårørende, fordi du har en varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, kan du få hjælp af din hjemkommune. Mulighederne vil fremgå af din kommunes hjemmeside. Modtager du hjemmehjælp, kan du også gå i dialog med hjemmeplejen om transport. Hvis du bliver transporteret til et vaccinationscenter af din kommune, står kommunen også for at booke tid for dig. Det skal du ikke selv gøre.”

OPS-Indsigt har i dag afsøgt 10 kommuners hjemmeside og konstateret, at der ikke stod noget som helst, der kunne guide borgere, der modtager hjemmehjælp om transport.

Brancheorganisationer: Vi står klar

Spørgsmålet er så om branchen kan håndtere denne ekstra efterspørgsel.

Hos Brancheforeningen Dansk Persontransport var man ikke klar over, at Sundhedsstyrelsen med et brev i e-boks var på vej til at aktivere en større opgave for branchen, men man ser fem til at kunne bidrage med den vigtige samfundsopgave, at få svage ældre vaccineret mod corona.

”Vi står klar og har kapaciteten,” siger administrerende direktør Michael Nielsen til OPS-indsigt, da vi henvender os.

Ifølge ham skal kommunerne blot benytte sig af de aftaler, som de har i forvejen ift visiteret kørsel af borgere.

”Det her vil være en glædelig nyhed for eksempelvis de mange taxachauffører, der lige nu ligger stille på grund af corona, så naturligvis er vi klar,” siger Michael Nielsen.Tilsvarende bekræfter direktør i DI Transport Michael Svane, at det er en kærkommen opgave som man står klar til at tage imod, så snart at kommunerne henvender sig.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply