Skip to main content

For snart 14 dage siden siden  indgik  regeringen en aftale med Falck om at virksomheden kunne teste besfolkningen ved brug af de såkaldte lyntestNu viser det sig, at hvis du er testet positiv for coronavirus med en lyntest, er det ikke muligt at registrere dig i appen “Smittestop” og dermed advare andre om, at de potentielt kan være smittet.

Det oplyser Sundhedsministeriet til DR.

Appen tjekker via en mikrobiologisk database hos Statens Serum Institut, om personen, der vil udsende en notifikation, rent faktisk har en positiv coronatest. Det er for at undgå, at folk melder sig smittet uden at være det.

I databasen registreres positive lyntest ikke. Det vil først ske i begyndelsen af det nye år, oplyser ministeriet til DR.

– Det betyder, at folk ikke bliver informeret om, at der er nogle i deres omgivelser, der er testet positiv med en lyntest.

– Det gør smitteopsporingen mindre effektiv og kan betyde, at folk mister lidt af tilliden til appen, siger Eskild Petersen, professor ved Klinisk Institut på Aarhus Universitet, til mediet.

Smittestop-appen blev af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) betegnet som et “konkret værktøj” til at bryde smittekæder, da han i juni præsenterede appen.

– Smitteopsporing er afgørende for at bryde smittekæderne og kontrollere covid-19-epidemien, mens Danmark genåbner, sagde Magnus Heunicke.

Appen er blevet hentet over to millioner gange.

I alt er over 4000 danskere testet positiv for coronavirus med en lyntest, siden testen 13. december blev et gratis tilbud for borgerne.

Staten betaler fire private virksomheder for at udbyde lyntest, der også hedder antigentest. Her får man svar efter omkring 15 minutter.

/ritzau/shoum

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply