Skip to main content

Regeringen har besluttet at tage lyntest i brug som en del af kampen mod coronavirus og har sammen med regionerne indgået en aftale med Falck. Det oplyser sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

”Det er en rigtig god aftale, som vi i regionerne er stolte af at have indgået på rekordfart, efter sundhedsmyndighederne i går meldte ud at hurtigtest kan bruges som supplement til de PCR-test, der bruges i det offentlige. Aftalen er desuden endnu et eksempel på, at vi i det offentlige inddrager private kræfter for at skabe det bedste grundlag for en god og effektiv smitteopsporing i Danmark”, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Ambitionen er 36 Falck testcentre

Allerede lørdag er det muligt at få en gratis lyntest 12 steder i landet hos Falck, som lige nu kan teste 5000 dagligt. Det tal skal efter planen tidobles på kort tid til 50.000. 

Falck har siden starten af november tilbudt antigen-tests både på 12 testcentre og ved mobile testteams til virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Ambitionen er, at der så vidt muligt skal være et testcenter inden for ca. 1 times kørsel fra ethvert sted i landet, hvorfor Falck åbner yderligere ca. 36 centre, fremgår det af en pressemeddelelse fra Falck.

Men selv om de hurtige test kan give et svar på 15-30 minutter, skal de ikke bruges af alle.

Lyntesten er god til at screene større grupper

Sundhedsstyrelsen oplyser, at den i næste uge vil komme med helt konkrete anbefalinger til, hvordan lyntest mere systematisk skal tages i brug.

De nuværende anbefalinger lyder, at lyntest ikke er for folk med symptomer for coronavirus, nære kontakter til smittede eller sundhedspersonale, som skal testes som normalt.

Sundhedsstyrelsen ser først og fremmest lyntest som et værktøj til at screene en større gruppe. Det kunne eksempelvis dreje sig om den såkaldte ”ungegruppe”, som det har været svært at få til at går til test.

Lyntesten kan også bruges, hvis man vil testes forud for en begivenhed – for eksempel inden jul – men ikke hvis man skal være sammen med en person i risikogruppen – herunder ældre og kronisk syge.

Kan finde de mest smitsomme

Ifølge Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, kan lyntest finde de mest smitsomme, som har ikke symptomer.

Samtidig kan de tage toppen af det store pres, der er på det offentlige testsystem i øjeblikket med flere dages ventetid, oplyser han til ritzau.

Ved vi så om de virker de her lyntest?

Torsdag oplyste direktør ved Patient Sikkerheds Styrelsen Anette Lykke Petri ved pressemødet, at man døgnet forinden havde fundet 300 smittede via de private klinikker som, tilbyder test. Det svarer til at man via lyntest har fundet ca ti procent af de smittede over et døgn.

Aftaler med andre private kan komme på tale

Foreløbig er det kun Falck, der som privat aktør indgår i testarbejdet, men det fremgår af pressemeddelelsen, at der kan blive tale om at indgå aftaler med andre private aktører.

OPS-Indsigt har tidligere spurgt ministeriet om, hvad der er baggrunden for at man ikke har lavet aftaler med private aktører om PCR-testen (den langsomme og mere sikre). Det har vi desværre ikke fået noget svar på.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply