Skip to main content

De seneste uger er der kontinuerligt sat rekord tre ting, når det kommer til corona. Antallet af nye smittetilfælde, antallet af prøver for coronavirus og ventetiden for at kunne blive testet.

Registrering hen over et døgn fra torsdag viste 3132 nye smittetilfælde. Det var det højeste nogensinde i løbet af pandemien og bragte samtidig det samlede antal smittetilfælde siden slutningen af februar op på over 100.000 oplyser Sundhedsstyrelsen

Til denne rekord skal det bemærkes, at der testes langt flere end i foråret, hvor det skønnes at smitten var på et højere niveau.

Det oplyser sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde torsdag.

Regeringen har trådt på test-bremsen i forhold til private

Der har fra flere stede været rejst krav om, at det offentlige sundhedssystem skulle lade sig supplere med test fra de private. Blandt andet har Venstre været ude og argumentere for, at man anvendte den ”overskudskapacitet”, der befinder sig i den private sektor.

Senest udtalte han til TV2 torsdag forud for pressemødet:

”Vi har en privat testkapacitet. Brug den nu. For os er det ikke afgørende, om det er det offentlige eller det private. Det afgørende er, at mennesker kan blive testet og få svar så hurtigt som muligt.”

OPS-Indsigt har den seneste uge forsøgt, at få svar fra Sundhedsministeriet på, hvad der er baggrunden for at man træder på bremsen og ikke blot anvender den kapacitet, der befinder sig i den private sektor.  

Forklaringen fra regeringens siden har hidtil været, at man lige skulle afdække muligheden nærmere.

“Vi skal finde ud af, om det praktisk kan lade sig gøre, for der er skrappe krav til testene og sikkerheden. Det skal kunne foregå på en ordentlig og forsvarlig måde, og det skal vi finde ud af meget hurtigt,” har socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff sagt til Ritzau.

Private skal nu være et supplement til det offentlige

Torsdag er man så tilsyneladende nået frem til det resultat, at den private sundhedssektor kan fungere som et supplement, for på et pressemøde oplyser sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), at myndighederne nu indfører hurtigtest, også kaldet antigentest, som et supplement til den nuværende PCR-coronatest.

Med en hurtigtest får man svar inden for en time. Testene giver et hurtigt svar og er et ekstra værktøj, der kan anvendes, når man står overfor at skulle teste store befolkningsgrupper. De er ganske vist ikke så nøjagtige som den langsomme PCR-test, men 100 % sikre hvis personen testes positiv.

I Danmark har vi lige nu en stor befolkningsgruppe, nemlig de unge, hvor man ved at mange har smitten, men ikke symptomerne. Samtidig ved vi også, at timelange køer for raske mennesker ikke er motiverende, så alene det at vi kan fange en større andel smittede hurtigere og folk måske motiveres for at tage testen flere gange kan være en gevinst.

Men hvad er så kapaciteten på de her hurtig test?

De private kan øge kapaciteten med 50 procent

OPS-Indsigt har kontaktet en række af de private test-virksomheder og her kommer vi frem til en kapacitet på langt over 50.000 i døgnet. Det skal her bemærkes at på pressemødet torsdag oplyses det, at man ved tilkøb hos den private sektor forventer at øge den daglige testkapacitet med 20.000, eller 20 %

Vi ville godt have haft svar på, hvorfor man kun vil tilkøbe sig til en øget kapacitet med 20 %, når både køerne og den private sektor oplyser, at den har langt større kapacitet, men det har ikke været muligt at få et svar fra ministeren. I stedet henviser man til ministeriets hjemmeside.

Men hvordan er det med de her private test, hvordan spiller de sammen med de offentlige?

De private finder allerede op til 10 procent af de smittede

Direktøren for Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri oplyser torsdag på pressemødet, at man det foregående døgn har fået 300 positive svar ind fra private, som man nu er i gang med at hjælpe med smitteopsporing.

Det betyder med andre ord, at de private testvirksomheder på et døgn bidrog med at finde 10 % af de smittede og det endda uden at det kostede det offentlige noget som helst.

PCR-testen går langt hurtigere i det private

Hos Aleris Hamlet oplyser lægefaglig direktør Nis Alstrup overfor OPS-Indsigt, at man ikke i denne sammenhæng kan tale om en hurtig og en langsom test. 

”Vi benytter PCR-testen, som er den test, der bruges i det offentlige og her er der ikke tale om en langsom test, idet vi kan give svar inden for 4 – 6 timer,” siger han til OPS-Indsigt.

På Aleris Hamlet kan man altså få den samme test som i det offentlige og tilmed få et hurtigere svar. Nis Alstrup oplyser desuden, at virksomheden hurtigt vil kunne opskalere til 1000 PCR-test i døgnet skulle det offentlige efterspørge. Han fortæller desuden, at de ikke tilbyder den såkaldte Quick-test.

Det offentlige kan altså med andre ord udvide den såkaldte PCR-test ved at anvende de private testvirksomheder. Og Aleris Hamlet er ikke den eneste blandt de private, som fortæller os, at man også vil være i stand til at bistå med PCR-testen.

Men det ser ikke ud til at det offentlige vil købe sig ind på den del af kapaciteten

Antigen-testen kan øge smitteopsporingen voldsomt

Hos SOS International, der er en af de virksomheder, der alene anvender den såkaldte anti-gentest populært kaldet Quick-test, vurderer man, at virksomheden sagtens vil kunne teste 3000 om dagen og her har man svar inden for en time.

Tilsvarende vurderer Falck at kunne øge deres kapacitet betragteligt. De tester aktuelt mellem 3000 og 5000 danskere på daglig basis fra deres12 testcentre. I flere uger har Falck imidlertid arbejdet med planer om at kunne tidoble antallet af daglige tests. Planerne bliver nu iværksat, lyder det fra adm. direktør Jakob Riis ifølge Finans

»Vi kan hjælpe til nu både med teknologien omkring antigentest, så vi kan få dem sat i scene, og med den kapacitet, vi kan bidrage med som operatør. Det er meldt ud med den klare intention om at styrke indsatsen ret voldsom på smitteopsporing og på at bryde smittekæder. Det er der, vi kan gøre en stor indsats,« siger Jakob Riis.

Det fremgår ikke af pressemødet fredag eller af ministeriets hjemmeside, hvor langt man er med at lave aftaler med de private.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply