Skip to main content

En ekstern advokatundersøgelse foretaget af Kammeradvokaten placerer  et ansættelsesretligt ansvar hos ledende medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES) i svindelsag. Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.”Vurderingen er, at der over for direktøren for FES er grundlag for at iværksætte et ansættelsesretligt forløb med henblik på afskedigelse. Det vil Forsvarsministeriet nu straks følge op på,” står der i pressemeddelelsen.Sagen er interessant for alle dem der handler med det offentlige, idet en revisionsundersøgelse viser, at der kan være problemer med ikke mindre en 4.800 transaktioner, svarende til indkøb for ca 240 millioner kroner.Der er på denne baggrund besluttet, at Forsvarsministeriets Interne Revision undersøger dette nærmere og afrapporterer inden udgangen af januar 2021.Den ene af de ledende medarbejdere er den  hjemsendte direktør Hans J. Høyer. Han har tidligere i august været ude på LinkedIn og mane til besindighed. Her skrev han:

“Jeg tænker, at fortællingen om “omfattende svindel” og “regnskabsrod” i Ejendomsstyrelsen snart bør revideres. Det fortjener styrelsen og dens medarbejdere.Hjemsendt direktør overrasket over konklusionenI forhold til advokatundersøgelsen skriver han d. 7. oktober på LinkedIn.”Jeg må sige, at jeg er overrasket over konklusionen eftersom ansvaret for det økonomiske kontrolmiljø overgik til departementets økonomiske partnerelement den 1. januar 2018.” Han peger desuden på Regnskabsstyrelsen tilsyneladende igennem flere år har oplyst, at “Kontrollen har ikke givet anledning til bemærkninger.”Det er interessant for i Kammeradvokatens rapport på 270 sider står der:

“Vi vurderer ikke, at der er grundlag for at placere et ansættelsesretligt ansvar hos ledelsen i Forsvarsministeriets departement,” står der desuden.

Forsker: Gammeldags dyder og moral er i frit faldMen hvorfor opstår de her sager OPS-Indsigt har tidligere spurgt Leon Lerborg der Cand mag., forfatter og forsker i offentlig styring. For ham er det nærliggende at pege på statens selvtilstrækkelighed og råbe alarm, men helt så enkelt er det nu ikke mener han.

“Hvis du ser på samfundet i dag, så har gammeldags moral og dyder været i frit fald de sidste 100 år, så hvad havde man lige forventet?  Noget måtte jo ske.” siger han til OPS-Indsigt

I følge Leon Lerborg er de sager vi har set i medierne toppen af isbjerget, hvor vi må indse at det her sker oftere i fremtiden.

“Du kan så sige, at vi skal have mere kontrol, men så får vi har en crowding-out-effekt. Det vil sige, at når vi uddelegere ansvaret til kontrolsystemer fralægger vi os også den gode gammeldags moralske forpligtigelse til selv at gøre noget.  Og så får vi de her whistleblowersager, hvor en enkeltpersons moral pludselig slår alarm, selvom det har været synligt for alle.”

Whistleblower startede sagen

Sagen om svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse kom frem i december 2019.Det hele begyndte som en mavefornemmelse hos den 32-årige Karsten Ravnsgaard fra Holstebro i Vestjylland.

Den revisoruddannede vestjyde opdagede at der var noget galt med regnskaberne og Forsvarets måde at indkøbe på, da han blev økonomiansvarlig i et mellemstort el-firma i Holstebro. En række indkøb blev bogført i et såkaldt skyggeregnskab. Har han tidligere udtalt til Jyllands Posten, 

Den nu afsluttede eksterne advokatundersøgelse skulle vise, om der var grundlag for at placere et ansvar i Ejendomsstyrelsen og Forsvarsministeriets departement. En ekstern revisionsundersøgelse skulle pege på, hvordan man kan forbedre kontrollen fremover.

I december sidste år sendte forsvarsminister Trine Bramsen (S) et rejsehold til Hjørring. Rejseholdet skulle kortlægge og stoppe eventuelle huller i styrelsens system.

Fem personer blev anmeldt for blandt andet bestikkelse til Midt- og Vestjyllands Politi i sagen. I juni i år kom det frem, at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik), overtog sagen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply