Skip to main content

En ny opgørelse fra EjendomDanmark viser, at butiksudlejningen går dårligt i kommuner med meget få indbyggere. Bor der under 25.000 indbyggere er tomgangen 14 procent – en stigning på 3,8 procentpoint de seneste fem år. Det er er en stærk indikation af at erhvervs- og kulturlivet er under pres.

Bymidterne er afgørende for at fastholde et attraktivt byliv. Men erhvervslivet i de mindre byer er under pres blandt andet fordi den stigende e-handel, der presser de fysiske butikker. Det betyder tomme lokaler og færre mennesker i bymidtens gader, som på den måde også påvirker bymidtens andre funktioner negativt.

“Fokus skal gå fra afvikling til udvikling. Det skal være muligt at bo, handle og arbejde i ens nærområde – uanset hvor mange der bor i ens kommune. Det er vigtigt, at vi sammen får skabt de rette rammer for at få levende byer,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark i en pressemeddelelse.Han bakkes op af formanden for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard.”Levende bymidter med handelsliv er livsnerven i mange byer, og et afgørende parameter for besøg og tilflytning. Endelig er der bundet mange job op på blomstrende bymidter,” siger han.

Nyt partnerskab på tværs af brancher og kommuner

Derfor trækker et nyt partnerskab på tværs af brancher og kommuner nu i arbejdstøjet for at samle erfaringer og komme med anbefalinger til indsatser, der kan fastholde og skabe flere job og mere liv i bymidterne. 

Levende og attraktive bymidter er naturlige samlingspunkter for både erhvervsdrivende og borgere, og det skal de blive ved med at være, hvis det står til erhvervsminister Simon Kollerup. 

” Jeg er derfor også svært glad for interessen for vores partnerskab, der skal skabe et mere aktivt byliv, og for, at både kommuner, brancheorganisationer og interesseorganisationer har takket ja til at deltage,” siger Erhvervsminister Simon Kollerup i en kommentar

Partnerskabet er sammensat af kommuner og organisationer med særlig viden inden for bymidteudvikling og skal arbejde med de udfordringer, som bymidterne oplever som følge af stigende e-handel, ændrede indkøbsvaner og et faldende udbud af butikker og følgerne af corona-krisen. 

Borgmester: Vi har brug for nye strategier og initiativer

Syddjurs Kommune er en af de kommuner, der er med i partnerskabet for levende bymidter.

I Syddjurs Kommune har man tidligere arbejdet med byfællesskaber, bl.a. i forbindelse med maltfabrikken i Ebeltoft. Det er blevet til i et samarbejde mellem Syddjurs Kommune og Fonden Den Ny Maltfabrik og er blevet byens nye mødested.

“Selvom byerne i Syddjurs har forskellige muligheder og udfordringer, har de det tilfælles, at en velfungerende bymidte knytter sig til oplevelsen af en attraktiv by. Jeg er derfor glade for, at Syddjurs Kommune igennem dette partnerskab kan bidrage til, at vi får udviklet og samlet gode konkrete forslag til udvikling af vores bymidter. Vi har nemlig brug for nye strategier og initiativer, der kan skabe liv og udvikling i vores byer.” Siger borgmester i Syddjurs Kommune Ole Bollesen i en pressemeddelelse.Om partnerskabet for levende bymidter

Partnerskabet er sammensat af kommuner og organisationer med særlig viden inden for bymidteudvikling og skal arbejde med de udfordringer, som bymidterne oplever som følge af stigende e-handel, ændrede indkøbsvaner og et faldende udbud af butikker og følgerne af corona-krisen.

Partnerskabet er et af initiativerne i regeringens Vækstplan for handel og logistik og skal i første omgang munde ud i konkrete forslag til løsninger, og derudover komme med anbefalinger til statslige indsatser primo 2021.

De konkret forslag til løsninger skal herefter afprøves. Medio 2021 begynder anden fase, hvor der på baggrund af en ansøgningsrunde udvælges 3-5 testbyer, som i partnerskab med handelsstandsforeninger og andre lokale aktører skal udarbejde udviklingsstrategier med afsæt i partnerskabets værktøjskasse. Erfaringen med udviklingsstrategierne skal bidrage til at kvalificere og opdatere værktøjskassen og anbefalingerne til statslige indsatser.

Partnerskabet består af:

  • Kommunernes Landsforening
  • Realdania
  • Frederikshavn Kommune
  • Syddjurs Kommune
  • Varde Kommune
  • Faaborg-Midtfyn Kommune
  • Guldborgsund Kommune
  • De Samvirkende Købmænd
  • Netværket CityChefer20
  • Ejendom Danmark
  • Dansk Erhverv
  • Lokale og Anlægsfonden
  • Landdistrikternes Fællesråd
  • Kulturministeriet
  • Erhvervsministeriet (Erhvervsstyrelsen fmd)

Partnerskabet arbejder indtil videre frem til medio 2022.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply