Skip to main content

Bæredygtig service for alle pengene det er hvad 10 sjællandske kommuner har opnået med Danmarks største kommunale udbud af arbejdsbeklædning.

10 sjællandske kommuner tog et bæredygtigt valg, da de i 2019 indgik en aftale med De Forenede Dampvaskerier (DFD) om at levere arbejdsbeklædning til kommunernes i alt 8.500 medarbejdere. Det skriver Dansk Industri i et opslag.Det er kommunerne Ringsted, Odsherred, Holbæk, Kalundborg, Slagelse, Sorø, Faxe, Greve, Lejre og Guldborgsund, der i regi af det kommunale indkøbsfællesskab FUS har udbudt opgaven.

”Der er et politisk ønske om at bidrage til den grønne omstilling, reducere CO2, genbruge mere og forbruge mindre. Og så var det også et ønske fra medarbejderne at blive mere bæredygtige og smide mindre ud,” siger Thomas Adelskov, borgmester i Odsherred, der er en af de kommuner der stod bag udbuddet, som blev kørt i regi af Fællesudbud Sjælland (FUS).

Udtjente uniformer bliver genanvendt

DFD har i flere år arbejdet for at reducere mængden af tekstilaffald og øge bæredygtighed i produktionen i en klimabelastende branche. Det gælder også den kollektion af arbejdstøj, som de 10 sjællandske kommuner har indkøbt.

”Tøjet er produceret i økologisk bomuld og under ordnede miljø- og arbejdsforhold. Samtidig kan det anvendes på nye måder efter brug,” forklarer Morten Schou Andersen, kundedirektør i De Forenede Dampvaskerier (DFD).

Han nævner som eksempel, at når plejepersonalets uniformer ikke længere kan bruges til deres oprindelige formål, kan de få et nyt liv fx som muleposer. 

De private giver kommunerne gode ideer

De sjællandske kommuner vil løbende måle på besparelserne på CO2, el og vand, men har endnu ingen konkrete resultater. Borgmester Thomas Adelskov vurderer dog, at samarbejdet med DFD har bidraget positivt til kommunens ambition om grøn omstilling.

”Samarbejdet er givende for begge parter. Det er ikke altid, vi som kommune kan opfinde den dybe tallerken selv. Vi kan stille krav, men vi har brug for private virksomheder, der kommer og giver os gode idéer.

Fortællingen om dette udbud er også en illustration af, hvilken energi henholdsvis kommune og leverandør skal lægge for at levere det rigtige produkt til ti forskellige kommuner.

Man kan godt synes at arbejdstøj for tandlæger, sosuassistenter, køkkenpersonale og udkørende personale er ensartet, men hver kommune har typisk deres eget syn på snit og funktionalitet.

Det er blandt andet en af grundene til at man nedsatte arbejdsgrupper i kommunerne, der meldte tilbage om hvad der var behovet, så man kunne nå frem til et ensartet sortiment.

”Senere fik medarbejderne lov til at teste tøjet. De cyklede rundt i det i regnvejr og sol, trænede i det, gik ind og ud af hjemmeplejens biler med det, så de oplevede, hvordan alle dele af tøjet fungerede i en arbejdsdag.” siger udbudskonsulent Debbi Sørensen.

I Odsherred gav udbuddet opgaver til et beskæftigelsestilbud

DFD er dels forpligtede sig til at levere nyt bæredygtig arbejdsbeklædning fremstillet med minimal miljøbelastning og samtidig at levere det gamle arbejdstøj til genbrug tilbage til kommunerne.

Odsherred var blandt de første kommuner, der modtog en del af det brugte arbejdstøj retur, og har det givet arbejde til borgere i beskæftigelsestilbud fremgår det af kommunens hjemmeside. 

Opgaven består i at sortere tøjet og fjerne, navneskilte og lignende, så tøjet dermed er klar til afhentning for at blive anvendt til nye formål eller syet om.

Morten Schou Andersen understreger at, når kommuner som her går sammen, får de gode muligheder for at være med til at præge udbuddet.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply