Skip to main content

Et af de grundlæggende elementer i ”Aftale om plan for genåbning af Danmark” er isolation af personer med påvist smitte med covid-19 og forebygge smittespredning i samfundet. 

Her har kommunalbestyrelsen ansvar for at tilvejebringe og tilbyde isolationsfaciliteter til rådighed for borgere, der er smittet med coronavirus, men ikke kan gennemføre sundhedsstyrelsens råd om selvisolation.

Det fremgår af Sundhedsstyrelsens retningslinjer at tilvejebringelsen af isolationsfaciliteterne for borgere, der skal i selvisolation, er et kommunalt ansvar og rigtig mange kommuner er allerede godt på vej kan man se af deres hjemmesider. Men hvor godt går det egentligt med at få lavet aftaler med private leverandører af hoteller, feriecentre og andre kommercielle overnatningsfaciliteter, som skal etablere og drive de frivillige isolationsfaciliteter i forbindelse med håndtering af COVID-19?Ikke et eneste vandrehjem bliver brugtDanhostel der er en medlemsorganisation med 63 vandrehjem og forankret lokalt fik ellers meget omtale på, hvorledes de kunne bistå kommunerne i maj måned, da lovforslaget kom frem.”Men det blev ligesom ikke til mere, for vi har stor set ikke fået en eneste henvendelse fra nogle kommuner,” siger Mads Stendorf, der er sekretariatschef hos Danhostel

Det undre ham faktisk lidt, for med deres lokale beliggenhed havde vandrehjemmene været en god løsning.”Og vi har faktisk en rigtig godt partnerskab med “husforbi”, så vi har en række erfaringer, som man godt kunne have anvendt her,” siger Mads StendorfEn urealistisk pris og benspænd fra sundhedsstyrelsenEn af udfordringerne er, at retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen hele tiden justeres og de er ikke altid helt i tråd med den virkelighed, som virksomhederne befinder sig i fortæller Mads Stendorf.Og der kan være noget om snakken. Den nyeste opdaterede information til borgerne om frivilligt isolationsophold uden for hjemmet fortæller, at isolationsfaciliteterne skal tilbyde tre hovedmåltider dagligt mod en egenbetaling for 150 kr, ligesom der skal være mulighed for at personalet vasker borgerens tøj under opholdet.

“Den pris er helt urealistisk, men i øvrigt er det ikke aktuelt, for vi er nu genåbnet og jeg mener vi vil få svært ved, at kunne modtage borgere med covid-19, og opretholde retningslinjerne samtidig med at vi har almindelige gæster,”  siger Mads Stendorf.

Kravene til det kommunerne skal stille tilrådighed er:

Kommunerne skal føre kontrol med den enkelte private leverandør og sikre, at leverandøren kan leve op til de gældende retningslinjer, herunder sikre, at personalet tilegner sig den fornødne viden i forhold til de særlige tiltag, der er nødvendige for at mindske risiko for smittespredning.

Krav til faciliteterne:

  • Levering af tre daglige hovedmåltider til en pris af 150.kr. 
  • Tilbud om vask af tøj
  • Der skal være adgang til internet på faciliteten
  • Enkeltværelser eller boliger med eget bad og toilet til rådighed

Hvilke borger er omfattet?

Hvis borgeren er blevet testet og har fået oplyst, at vedkommende er smittet med coronavirus, skal borgeren isolere sig selv og undgå kontakt med andre. 

Kommunens tilbud om et isolationsophold er et tilbud til borgere der har svært ved at isolere sig på en tilfredsstillende måde i hjemmet pga. trange boligforhold, eller hvis der er én eller flere i hjemmet, som er i øget risiko for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb ved smitte med corona.

Kravene til borgerne er:

  • Man skal kunne klare sig selv
  • Man skal ikke have brug for hjælp eller behandling af sundheds- eller socialfagligt personale
  • Man skal selv gøre rent og skal selv betale for mad

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply