Skip to main content

OPS-Indsigt har tidligere beskrevet, hvordan KL i slutningen af marts etablerede en central fælleskommunal indkøbsfunktion for værnemidler (KVIk).

Nu viser det sig, at KVIk har købt ind for et pænt stykke over en milliard kroner på en god måned. Det fremgår af et notat, som OPS-Indsigt har adgang til. Her står der blandt andet:

”KVIk har indtil nu bestilt værnemidler for 1 milliard kroner.” Det er sket på lige godt fire uger. Det fremgår desuden af notatet, at fordelingen af værnemidler og dermed regningen sker ud fra to nøgletal ældrenøglen for 2020 og befolkningstallet.

Indkøbschef: ”Vi kommer godt over en milliard”

Det betyder for en gennemsnitskommune som Køge, der på rigtig mange områder udgør præcis 1 % af Danmarks befolkning, at de efter de seneste fire ugers indkøb måske skal ud og finde 10 millioner kroner på velfærdsbudgettet og det er næppe sikkert, at det stopper her.

OPS-Indsigt har talt med Anette Juhl Winther, der er indkøbs- og Udbudschef i Aarhus Kommune. Det er nemlig Aarhus Kommune, som har ledelsen af KVIk.

”Du har fuldstændig ret. Det er lige på den anden side af en milliard kroner, og der kommer mere oven i, for at sige det som det er. Hvor vi lander, er svært at sige. Vi kommer godt over en milliard, kan jeg sige, men vi kommer helt sikkert ikke over to milliarder,” siger Anette Juhl Winther til OPS-Indsigt.Trækker ned i fem kommuners indkøbskompetencerAnette Juhl Winther fortæller, at det har været lidt af en usædvanlig proces, hvor fem kommuner – Aalborg, Aarhus, København, Roskilde og Odense – blev udpeget til at etablere KVIk og stå for indkøb af værnemidler til samtlige kommuner.”Vi fik et mandat, og så var det bare om at komme i gang med at få noget købt ind,” siger Anette Juhl Winther.

Det gik ifølge hende lynhurtigt med at få sig organiseret på tværs af de fem kommuner, så man kunne matche opgaven.

”Vi trækker ned i fem kommunernes indkøbskompetencer, og alle har bidraget og arbejdet hårdt – man har bare trukket af.” Anette Juhl Winther lægger ikke skjul på, at hun er stolt over indkøbsmedarbejdernes indsats i en meget presset arbejdsperiode.

Og der lyder anerkendelse af indsatsen fra blandt andet Greve Kommune, hvor leder af Stab & Sundhed Jakob Fog Topp blandt andet siger:”Alt det, vi har fået leveret, er fuldstændig by the book. Vi får meget mere service ved denne ordning, hvor vi får det leveret til døren, og vi er ikke rendt tør eller manglet noget som helst i hele forløbet.”

90% er på vej fra Kina

OPS-Indsigt har tidligere undersøgt kommunernes indkøb af værnemidler til private leverandører og i den forbindelse spurgte vi også ind til om kommunerne anvendte kommunernes nye centraliserede indkøbsfunktion for indkøb af værnemidler (KVIk).

Resultatet var positivt. Kommunerne anvender KVIk, men de har også været nødt til at opretholde deres egen indkøbsfunktion, da KVIk ikke altid har kunnet følge med efterspørgslen. Det bekræftes ligeledes af det notat, som OPS-Indsigt har adgang til. 

Her fremgår det blandt andet, at da der er usikkerhed med leveringen herunder udfortoldningen fra Kina, bør de kommunale indkøbsorganisationer fortsætte egne mindre indkøb og lageropbygning, så manglen på værnemidler ikke er en hindring for at løfte kommunale opgaver under corona-krisen, hedder det i notatet.

Men hvor meget af det indkøbte er så kommet til Danmark?

”Mellem 7-10% er i hus, resten er på vej fra Kina. Her skal du tænke på, at en del skal produceres først,” fortæller Anette Juhl Winther.

Priser er steget mellem en faktor 0 og faktor 16

Hvordan ser det så ud med priserne på værnemidler? Er de virkelig steget så meget, som OPS-Indsigt tidligere har fået oplyst hos blandt andet private leverandører af hjemmepleje.

Anette Juhl Winter oplyser overfor OPS-Indsigt at man hos KVIk har gjort sig nogle interessante iagttagelser. Blandt andet ligger prisen på det meget efterspurgte håndsprit med en faktor nul. Det vil sige, KVIk kan købe det til samme prise som før coronaudbruddet.

Det hænger blandt andet sammen med, at vi i Danmark har haft en del lokale virksomheder, der har lagt deres produktion om, og derved har kunnet fylde markedet. Det sammen gælder for visir.

Ser man derimod på tre andre typer af meget almindelige værnemidler som kitler, handsker og mundbind, så er de steget med henholdsvis en faktor 4, 5 og 16.

Det betyder, at ud over de ekstra millioner, der skal afsættes i hver kommune til de værnemidler, KVIk har indkøbt, så skal kommunerne holde et godt øje med eget indkøb af værnemidler, hvor priserne er eksploderet på flere produkter. 

To gashåndtag styre indkøbet af værnemidler

Der er næppe tvivl om, at KVIk kommer til at indkøbe endnu flere værnemidler, men to ting er ifølge Anette Juhl Winther styrende i den sammenhæng. Statsministerens forventede udmelding 10. maj om genåbning og udviklingen i smittetrykket.

”De to ting vil være noget styrende for, hvor meget vi skal købe ind – trykke på speederen. Åbningen af nye områder har således stor betydning for forbruget af værnemidler. Da børneområdet åbnede, så vi med det samme en stigning i efterspørgslen,” siger Anette Juhl Winther.

Hun peger på, at uanset hvad der sker 10. maj, når Statsministeren kommer med sin næste udmelding, så kommer der en tid nu, hvor vi skal til at tænke lidt mere strategisk i forhold til at indkøbe værnemidler – også efter coronakrisen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply