Skip to main content

Først efter en uges pres sætter erhvervsminister Simon Kollerup ekstra fart i udbetalingen,  af lønkompensation.Størstedelen af virksomhederne, der har søgt lønkompensation, har nu fået udbetalt penge i følge ministeriet.

Der er ingen tvivl om, at danske  virksomheder er hårdt ramt af coronaudbruddet. Derfor indgik regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter en trepartsaftale om lønkompensation, der holder hånden under mange tusinder danske arbejdspladser.Hastigheden er ikke det eneste parameterMen udbetalingseffektiviteten har blandt andet været kritiseret i Folketinget i sidste uge.I den sammenhæng sagde ministeren blandt andet således under spørgsmål i Folketingssalen.”Her, fire uger efter den politiske aftale, er der gang i udbetalingerne. Der er udbetalt lønkompensation til de første 13.000 virksomheder. Vi gør det så hurtigt vi kan”

Dengang pointerede han dog også, at hastigheden ikke er det eneste parameter i arbejdet. Det er det så blevet i mellem tiden.Og med god grund. OPS-Indsigt har tidligere skrevet om den øgede risiko for, at hjælpepakkerne ikke nåede frem før virksomhederne gik konkurs.

Udsigten til at lønmodtagerne kom i klemme har påvirket ministeren

En af baggrundende for at der nu er kommet turbu på udbetalingerne hænger i følge kilder i ministeriet sammen med udsigten til, at mange virksomheder vil lukke pga konkurs, hvorved aftalen om lønkompensation ville fremstå værdiløs for de lønmodtagere, der er søgt kompensation til. Det vil ikke se godt ud den 1 maj.Med få dage til lønningsdag, skruer erhvervsminister Simon Kollerup derfor op for tempoet, så 9 ud af 10 virksomheder forventes at få udbetalt lønkompensation inden 1. maj. 

“Indtil videre har vi sagsbehandlet mere end 20.000 ansøgninger og i gennemsnit udbetalt mere end 100 mio. kroner om dagen, siden den første lønkompensation blev udbetalt. Nu sætter vi ind med en slutspurt, så vi forventer 9 ud af 10 virksomheder får udbetalt lønkompensation inden 1. maj,” siger Simon Kollerup i en pressemeddelelse.Det betyder, at der fortsat er risiko for at lønkompensationen ikke når frem til alle de virksomheder der har behov, selvom Erhvervsstyrelsen har ansat mere end 250 medarbejdere for at sagsbehandle de titusinder af ansøgninger til regeringens hjælpepakker. Ministeren håber, at det vil give ro hos virksomhederne, at Erhvervsstyrelsen nu har trykket på knappen for straksudbetaling. Samtidig varsler han, at der vil komme en opfølgningskontrol.

“Det håber jeg, vil give ro i maven hos de mange virksomheder, som skal udbetale løn til deres dygtige medarbejder. Selvfølgelig vil der være nogle ansøgninger, hvor vi bliver nødt til at følge op eller dobbelttjekke oplysninger, men dem regner vi med at være færdige med i midten af maj.” 

Fakta om lønkompensation: 

I ordningen gives der følgende kompensation til virksomhederne: 

  • Funktionærer: 75 % af de samlede lønudgifter, dog maksimalt 30.000 kr. pr. måned pr. fuldtidsansat. 
  • Ikke-funktionærer: 90 %, dog maksimalt 30.000 kr. pr. måned pr. fuldtidsansat. 

Medarbejdere behøver ikke være fuldtidsansatte, for at virksomheden kan søge om kompensation. Ordningen gælder for alle private virksomheder, der lever op til en række kriterier – blandt andet: 

  • Ordningen gælder for private virksomheder, der er ekstraordinært hårdt økonomisk ramt som følge af coronavirus, og som derfor står over for at varsle afskedigelser for minimum 30 % af medarbejderstaben eller mere end 50 ansatte. 
  • Virksomheden skal betale fuld løn til medarbejderne i kompensationsperioden. 
  • Medarbejderne skal afholde fem optjente feriedage, afspadseringsdage eller fridage uden løn i løbet af kompensationsperioden. Det gør sig dog ikke gældende for virksomheder, hvor der er aftalt lønnedgang i forbindelse med COVID-19. 
  • Ordningen gælder også private fonde, foreninger og selvejende institutioner, hvis de modtager mindre end halvdelen af institutionernes ordinære driftsudgifter i offentlige tilskud. 

Yderligere informationer og kriterier findes på virksomhedsguiden.dk, hvor der er link til ansøgningsblanketten. 

Lønkompensationsordningen gælder fra og med 9. marts til og med 8. juli 2020. Alle virksomheder, der har søgt og lever op til kravene for lønkompensation, får del i støtten fra staten. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply