Skip to main content

Behovet for værnemidler af enhver slags er blevet ekstremt stort under coronaudbruddet. Danmark har flere gange været ved at løbe tør, hvad enten det drejede sig om handsker, kitler, mundvisir, isolationsdragter, mundbind og håndsprit. Og indtil flere gange har leverandører af værnemidler beklaget sig over at de ikke kunne komme i kontakt med de hårdt pressede kommuners indkøbsfunktioner.

Det er en af grundene til at man fra KL`s side har oprettet en central indkøbsfunktion af værnemidler kaldet KVIk. Tilsvarende har regionerne oprettet en central indkøbsfunktion af netop værnemidler, hvor leverandører kan henvende sig.

De kommunale indkøbsafdelinger er flaskehalse Men hvad er egentlig status på lagerbeholdningen af værnemidler?

Af et notat fra KL som OPS-Indsigt har adgang til fremgår det, at KVIk forventer, at der kommer rigtig mange vare på lager i denne og næste uge. Varerne bliver derefter distribueret. Formålet er på sigt at sikre en lagerbeholdning i kommunerne og undgå akutte mangelsituationer.

Af en undersøgelse foretaget af OPS-Indsigt fremgår det, at selvom KL har etableret KVIk, så arbejder de kommunale indkøbsfunktioner fortsat på højtryk, idet efterspørgslen på værnemidler har været så stor, at KVIk ikke har kunnet følge med.

Det gør fortsat de kommunale indkøbsafdelinger til flaskehalse, hvor det kan være utroligt svært for leverandører af alle mulige andre vare at komme igennem inden for almindelig ”åbningstid”.

Coronakrisen en innovationsplatform for nye forretningsmodeller

I sidste uge var professor Mette Præst Knudsen, der er leder af Center for Integrerende Innovationsledelse på SDU ude og udtale sig om den innovation som sker lige nu under coronaudbruddet. Det skete i niche-mediet OTWN 

Hun mener at Coronakrisen tvinger erhvervslivet til at holde bedre øje med fremtiden. Hun betegner coronakrisen som den ultimative brændende platform, fordi mange virksomheder ikke alene taber omsætning, men må lukke, hvis de ikke kommer op med nye forretningsmodeller.

I den sammenhæng peger hun på gourmet restauranterne som eksempler på, hvordan krisen har tvunget, dem til på kort tid udvikle et nyt tilbud til deres kunder i form af gourmet-takeaway. Noget der ville være utænkeligt for blot et par måneder siden.

Behovet for værnemidler har inspireret til nyt bindeled mellem sælger og indkøber

På indkøbsområdet lancerede Mercell i denne uge en ny kontaktside for sælgere og indkøbere. Siden hedder meget poetisk ”Find Hinanden”

Det kan godt være, at den kommer lidt på bagkant af den kommunale sektors ekstreme behov for værnemidler, men den ser, som Mette Præst Knudsen anbefaler ud i fremtiden. 

For selvom lagerne af værnemidler lige nu er ved at blive fyldt, har det, som tidligere nævnt, været kritiseret i leverandørkredse, at det var utroligt svært at få kontakt med kommunernes indkøbsfunktioner også før coronaudbruddet.

Ideen med ”Find Hinanden” bygger på to elementer

  1. at give indkøbere nemmere ved at finde de produkter, der kan hjælpe Danmark gennem krisen
  2. at reducere sandsynligheden for at danske virksomheder sender produkter ud af landet, der ellers kunne hjælpe Danmark gennem krisen. 

Det nye bindeled bygger så at sige bro mellem indkøber og leverandør præcis som en anden kontaktside.

Det er Mercell-gruppen, der har udviklet kontaktsiden og stiller den foreløbigt gratis til rådighed for indkøber og leverandører.

“Vi håber, at myndighederne nu får adgang til den underskov af danske leverandører, der er i stand til at levere de ekstremt efterspurgte varer, når de bruger findhinanden.dk.” siger Managing Director for Mercell-gruppen, Kevin Leig Bengtsson i en pressemeddelelse.

Men hvad siger indkøberne?

“Nu bliver det mere overskueligt, hvem der kan levere de produkter, som vi har behov for. Det gør, at vi kan komme hurtigere i mål, fordi vi sparer tid på ikke selv at lede efter de relevante leverandører.”  siger e-handelskoordinator, Janne Kaack, fra indkøbsorganisationen Fællesudbud Sjælland (FUS), i den pressemeddelelse som Mercell har udsendt.

OPS-Indsigt har herefter ringet rundt til flere af de største kommunale indkøbere for at høre deres umiddelbare respons på, at der nu findes en ny kontaktside for indkøbere og sælgere. Her er et par enkelte udtalelser.Fra Slagelse skriver Indkøbs og forsikringschef Henrik Krøyer Larsen at Slagelse Kommune køber værnemidler ind via KVIk i  Århus. Han oplyser i den sammenhæng, at kommunenikke selv kan vælge det den har behov for hos KVIk, men kan blot modtage det som formidles fra KVIk. “Vi er derfor nødt til hele tiden at afsøge markedet for værnemidler. Og jo lettere og mere overskueligt dette kan gøres jo bedre. Og her kan portalen Findhinanden være en af hjælpeværktøjerne.” Skriver han.

I Esbjerg havde Chef for indkøb- og udbud Stine Rahr havde ikke hørt om ”Find Hinanden”, men det kan sagtens være at en af mine medarbejdere har fortæller hun

”Jeg synes det er godt set fra leverandørens side, for vi er lige nu ved at drukne i henvendelser, som vi ikke kan nå at besvare, men jeg tror at den er lidt for sent på den i forhold til udfordringerne med værnemidler,” siger Stine Rahr

Hun er dog tvivlende på hvorvidt kontaktsiden vil slå an i fremtiden, da hun tænker at mange kommuner helt naturligt vil få et fokus på at købe ind lokalt i slipstrømmen på Coronakrisen.

”I Esbjerg har vi i alt fat i de lokale leverandører, hvor flere meget kreativt har omlagt deres produktion,” siger hun til OPS-Indsigt

I Randers taler vi med Udbuds- og indkøbschef Peter Lund Neumann. Han har ikke hørt om kontaktsiden, ”Find Hinanden”, men det er ikke så mærkeligt siger han. ”I Randers har vi nemlig opbygget en stor og professionel indkøbsafdeling, der kan håndtere situationen også i fremtiden,” siger han til OPS-Indsigt.I Aarhus skriver Indkøbs- og udbudschef Anette Juhl Winter til OPS-Indsigt,  at kommunen har takket nej til Mercells tilbud. Det gav ikke lige mening, da Aarhus allerede, ved henvendelsen fra  Mercell, havde bygget en organisering omkring alle modtagne leads – og derfor ikke havde behov for det.Hun erkender, at man desværre er i en situation, hvor kommunen, pga. travlhed, ikke har mulighed for at svare alle som har henvendt sig. Det beklager hun meget, og takker samtidig for  den opbakning Aarhus har mødt fra rigtig mange leverandørers side.  

Hos Fællesindkøb Fyn hilser indkøbs- og udbudschef Jeanet Vandling kontaktsiden velkommen. Hun oplever at innovationskraften lige nu er superhøj og det skal vi benytte os af mener hun.

“Jeg tror at portalen kan være med til at afhjælpe trykket på indkøberne i kommunerne, som dagligt får mange henvendelser fra leverandører der ønsker at sælge værnemidler,” siger hun til OPS Indsigt.Findhinanden.dk​ indeholder lige nu over 50 annoncer fra forskellige leverandører, der sælger værnemidler som kitler, mundbind og håndsprit på lager. Og de første indkøbere har allerede fundet deres nye leverandør oplyser Mercell gruppen i en pressemeddelelse. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply