Skip to main content

Dansk Erhvervs direktør har gentagende gange været ude at sige, at erhvervslivet bløder. Det har han også sagt, efter at regeringen har iværksat hjælpepakker for milliarder.”Helt overordnet mener Dansk Erhverv, at pakkerne skal hjælpe flere af de nødlidende virksomheder. Ordningerne skal forlænges, og samtidig er det nødvendigt at hjælpe de selvstændige, iværksætterne og ejerlederne endnu mere,” sagde adm. direktør Brian Mikkelsen i et presseopslag på Dansk Erhvervs hjemmeside lige op til påske.Men hvordan har de sidste 4fire-fem uger egentligt set ud for en ganske almindelig erhvervsdrivende i SMV-størrelsen?Det har OPS-Indsigt dykket ned i og blandt andet interviewet Freddy Hejgaard, der ejer tre virksomheder, der har været tvangslukkede indenfor frisør- og fitnessbranchen og samtidig er bestyrelsesformand for en privat plejevirksomhed.

Tre tvangslukkede virksomhederSiden de tre tvangslukkede virksomheder – en frisør og to sportsvirksomheder – lukkede ned, har alle hans 35 ansatte været hjemsendt. Det betyder, han har stået de fleste funktioner selv. Bogføring og lønkørsler skal fortsat laves og lokaler og maskiner vedligeholdes. Endelig skal der tales med leverandører og samarbejdspartnere.Den sværeste del ved nedlukningen har været at bedrive direkte ledelse af de hjemsendte medarbejdere. ”At håndtere og støtte om deres usikkerhed, tage vare på deres velbefindende. At have en ukendt tidshorisont, hvor du hver dag kæmper for overlevelse, men ikke ved om det vil slå til, har været opslidende.” siger Freddy HejgaardVærdien af hjælpepakkerne ligger lige nu på et lille sted”Det er da godt, at I har hjælpepakkerne, at I er dækket ind og der bliver holdt hånden under jer.” Det udsagn har Freddy Hejgaard mødt et utal af gange den sidste måned. Selv er han mere afmålt i forhold til værdien af hjælpepakkerne.”Det er korrekt, at hensigten er til stede og det er korrekt at samfundet rækker ud til virksomhederne, og ønsker at bevare så mange som muligt. Men virkeligheden føles og er noget anderledes i praksis.” Siger han til OPS-Indsigt.Hjælpepakkerne er kommet hurtigt i stand, og det gør, at der er ret stort rum til fortolkning, og ganske få at spørge til råds. Myndighederne udmønter hjælpepakkerne for langsomtMinisterier og brancheforeninger som Dansk Industri og Dansk Erhverv har gjort en masse, men alligevel er oplevelsen blandt mange af de SMV-ejerledede virksomheder OPS-Indsigt har talt med, at der hvor du kan få hjælp og spørge om vejledning, opleves svarene ofte begrænsede.Freddy Hejgaard er uddannet i en bank og har HD fra CBS i økonomi, ligesom han har mange års erfaring med økonomistyring og bogføring og han finder myndighedernes praktiske udmøntning af hjælpepakkerne bekymrende. Der er ganske enkelt for langt mellem Christiansborgs lovgivning og den praktiske udmøntning i forhold til erhvervslivet.”Her medio april, er der mulighed for os at ansøge tre hjælpepakker, men vi har ikke fået svar endnu. Det vides ikke, om der bevilges eller gives afslag.” siger Freddy Hejgaard.Freddy Hejgaards situation er ganske illustrativt for de andre ejerledere som OPS-Indsigt har talt med. Hensigten med hjælpepakkerne er til stede, men 4 – 5 uger inde i nedlukningen kan man se bunden af kassen mange steder, så derfor har man behov for at Statens afgørelses- og udbetalingssystem kommer op i omdrejninger.Stigende kritik af myndighederne på de sociale medierPå de sociale medier er der en stigende utilfredshed med myndighedernes håndtering af hjælpepakkerne.På Facebook findes der et utal af eksempler på virksomhedsejere der lægger deres dårlige oplevelser op.

En af dem der giver sin frustration til kende er Kurt Schönemann-Paul, som ejer Ølsted Kro & Hotel.Han skriver han bl.a. i et opslag på Facebook: ”Jeg søgte om lønkompensation den 25. marts. Et kvarter efter at der blev åbnet for ansøgninger. 10 af mine medarbejdere blev efter aftale sendt hjem på lønkompensation… Jeg have forventet at modtage i det mindst et a conto beløb inden marts lønnen skulle udbetales…. Jeg har betalt lønninger og efterfølgende A-Skat m.v. af lønnen. I dag den 18. april har jeg stadig ikke modtaget pengene.” Kurt Schönemann-Paul, der brug for alle sine medarbejdere og derfor har ikke opsagt nogen, har prøvet at kontakte Erhvervsstyrelsen, men her kan man ikke oplyse ham, hvornår pengene kommer.69.000 kroner skal dække et omsætningstab på 1.1 millionMen hvad betyder hjælpepakkerne egentlig?Ifølge Freddy Hejgaard har hjælpepakkernes største funktion indtil nu været, at samfundet viser virksomheder opbakning. Mentalt betyder det meget for ejerlederne. Økonomisk set mener han, at er effekten diskutabel. ”Det er rart med hjælp, men det er nok de færreste som ved, hvad hjælpepakkerne gør for SMV virksomheder, som dem jeg varetager.” siger Freddy Hejgaard til OPS-IndsigtFor ham er regnestykket, når det kommer til omsætningskompensation således:Han har fået tvangslukket tre virksomheder og har nu en omsætning på 0,-, hvor han tidligere ville have omsat for 1,1 million kroner. Den støtte han samlet får for perioden er 69.000 kroner, som for øvrigt er skattepligtige.Ser man på tre-parts-aftalen. Det vil sige lønrefusion, har han en forventning om hjælp, svarende til ca. 35 til 40% af lønudgiften i perioden for hjemsendte medarbejdere. Der er gået DJØF og bureaukrati i kompensation for faste omkostningerKompensation for faste omkostninger er mere usikker. Her klager flere virksomhedsledere til OPS-Indsigt over, at der er gået DJØF i udmøntningen.Ifølge Freddy Hejgaard er det den vigtigste af pakkerne. Den er så også den, som er absolut sværeste at søge. Der skal bl.a. scannes bilag ind fra de foregående 12 mdr., sættes periodiseret regnskab op, og foretages effektberegning af sidste års resultat. Herefter skal tallene til revisor, som skal udarbejde erklæring, før der kan ansøges.”For mine tre virksomheder, er der gået 6 arbejdsdage til bilag og dokumentation, samt tre revisorerklæringer.” siger Freddy Hejgaard.Freddy Hejgaard ser hjælpepakkerne som en god hjælp, men han er bekymret for at nedlukningen vare for længe.”Vi må også se i øjnene, at det kun er et spørgsmål om hvor længe vi kan overleve. Tabet er meget højt, også på trods af hjælpepakkerne. Virksomhedernes overskud fra 2019, var tabt efter de første 20 dages tvangslukning.” siger han til OPS-Indsigt.

Den langsomme genåbning har ikke fjernet risikoen for konkursInterviewet med Freddy Hejgaard er lavet i sidste uge. Natten mellem torsdag og fredag kom der så en aftale i stand mellem regeringen og partierne på Christiansborg om en udvidelse af det man har kaldt første fase i en kontrolleret genåbning.For Freddy Hejgaard betyder det, at han fra mandag kan åbne den ene af hans virksomheder, nemlig frisørforretningen. Til det siger han:”Det er en enorm lettelse for den virksomhed og selvom det har givet en masse ekstraarbejde, så vi er forberedt og kan følge de sundhedsmæssige retningslinjer, så kan vi heldigvis se frem til en uge, hvor alle tider er bookede.”Han understreger dog, at selvom landet nu lukkes langsomt op eksisterer de udfordringer han har fortalte om fortsat og hans to øvrige virksomheder er stadig i risiko for at skulle lukke.  ”Jeg er bange for tidshorisonten – hvor længe skal vi være lukket. Selv det stærkeste forsvar taber til en længerevarende belejring. Vi løber simpelthen tør for proviant. Det er kun et spørgsmål om, hvor længe vi har likviditet. Der er tale om uger, ikke måneder.” siger han til OPS-Indsigt

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply