Skip to main content

Ophævelsen af anlægsloftet giver kommuner og regioner mulighed for at igangsætte bygge- og renoveringsopgaver for op mod 2,2 mia. kr. Det er en kærkommen mulighed for kommunerne til at smide en redningskrans ud til landets små og mellemstore håndværksvirksomheder, siger Niels Techen, der er formand for SMVdanmark og Dansk Håndværk.Han påpeger dog, at kommunerne ikke skal vente for længe med at sætte arbejdet i gang.”Ophævelsen af anlægsloftet har sendt et lettelsens suk gennem mange små håndværksvirksomheder, men hvis kommuner og regioner ikke kommer i gang med at dele opgaver ud nu, risikerer vi, at effekten af denne håndsrækning kommer for sent,” siger Niels Techen.Han peger på, at der uanset, at vi nu begynder at snakke om genåbning af samfundet, stadig ligger nogle hårde uger foran de mindre virksomheder, som er på nippet til at give op.  ”Det er i de kommende uger, at kommunalpolitikerne og deres embedsmænd skal sende de tusindvis af opgaver ud til håndværkerne – og det i en form, så de umiddelbart kan gå i gang med arbejdet,” siger Niels Techen.

Det er ikke alle kommuner, der kan bruge at regeringen har ophævet anlægsloftetPå Lolland  er borgmester Holger Schou Rasmussen (S) positivt stemt overfor aftalen om ophævelse af anlægsloftet, som han mener kan sætte gang i hjulene på landsplan. Det er bare ikke en aftale, hans kommune har glæde af.Han har tidligere sagt, at Lolland Kommune er blandt de kommuner, der ikke kan bruge at anlægsloftet er væk. 

“Vi har masser af projekter, vi gerne vil rykke frem. Vi har bare ingen penge til det, siger,” siger Holger Schou Rasmussen..

Embedsmændene skal op i gear og opgaverne skal opdelesNiels Techen er optimistisk han mener, at det bare kræver, at de kommunale embedsmænd lader være med at samle udbud i store klumper. De skal derimod sikre, at de større udbud deles op, så man ikke skal vente på månedlange udbudsrunder.”Tænker vi smart, kan de økonomiske konsekvenser af krisen begrænses,” siger Niels Techen.Han peger på, at den økonomiske effekt af at bruge offentlige midler via byggesektoren er en af de mest effektive måder at stimulere økonomien på, fordi sektoren har en stor lokal fødekæde og importindholdet ved byggeri er beskedent. Det gælder  ikke mindst, hvis det sker ved at sørge for, at de små og mellemstore virksomheder kommer i betragtning til opgaverne. SMV’erne er en god investering, men det er svært, at få hurtigt gang i investeringerne”SMV’erne har primært medarbejdere, der bor, lever og har deres forbrug i Danmark, men som også skal have understøttelse i Danmark, hvis de bliver arbejdsløse. Får de arbejde nu, sparer man udgiften til understøttelse og får i stedet skatteindtægter. Også antallet af lærlinge er markant større i de mindre virksomheder, som derfor kan sikre at mange unge får deres faglige uddannelse på trods af krisen,” siger Niels Techen. 

Niels Techen peger desuden på, at de små og mellemstore håndværksvirksomheder stort set kun handler med andre danske leverandører. Der er derfor en god effekt i at give så mange opgaver som muligt til de små virksomheder, lader han forstå.I Cepos er cheføkonom Mads Lundby Hansen ikke så optimistisk. Han har tidligere været ude og pege på at de tidligere erfaringer med at ophæve anlægsloftet skræmmer.”Risikoen er, at investeringerne først kommer i gang med års forsinkelse, hvor der er gang i økonomien. Erfaringen er, at de ikke kommer i gang til tiden. Det så man ved fremrykningen i forbindelse med kriserne i 1993/94 og i 2009/10,” siger Mads Lundby Hansen.

Niels Techen er derfor med god grund bekymret for de små håndværksvirksomheders overlevelse:”De næste par uger bliver afgørende for de her virksomheder. Derfor er det i dag og i morgen, at embedsfolk og politikere i kommuner og regioner skal sætte opgaverne i gang. Det er nu, det gælder,” siger han

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply