Det offentlige aflyser ordre og træder på udbudsbremsen

Del artiklen:
"Vi skal have kommunerne og regionerne med i kampen for at holde hånden under virksomhederne," siger Dansk Erhvervs administrerende direktør Brian Mikkelsen - Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix

En ny undersøgelse foretaget blandt Dansk Erhvervs medlemmer viser, at to ud af fem leverandører har fået annulleret ordrer fra det offentlige. Samtidig oplever flere, at det offentlige træder på udbudsbremsen i skyggen af corona.

Af Steen Houmark, [email protected]

Regering og Folketing har vedtaget en række initiativer, som skal hjælpe dansk erhvervsliv gennem corona-krisen.

Den offentlige sektor køber hvert år ind for 380 mia. kr., og de politiske aftaler er derfor en stor håndsrækning til de mange danske virksomheder, som i vid udstrækning er afhængige af salget til den offentlige sektor. Men ifølge Dansk Erhverv halter det

Dansk Erhverv har foretaget en spørgeskemaundersøgelse blandt sine medlemmer, der viser, at fokus på straksbetaling og fremrykning af planlagte opgaver ikke er tilstrækkeligt. Virksomhederne oplever nemlig, at det offentlige annullerer aftaler i kølvandet på corona-krisen.

Læs også:
Kommuner åbner pengesluserne og betaler erhvervslivet før tid

Bid-manager: Publiceringen af udbud er faldet brat

Tendensen med at det offentlige træder på bremsen bekræftes af direktør Jimmy Rydahl fra virksomheden Fortem, der levere bid management til private virksomheder og udbudsrådgivning til det offentlige.

”Det som så bekymre os er, at vi kan se at der kun blive publiceret mellem 10 – 20 % af de udbud som der plejer.” siger Jimmy Rydahl til OPS-indsigt.

Det kan ifølge Jimmy Rydahl betyde at der ophobes en udbudspukkel, som så skydes af, når man er godt igennem coronakrisen.

Her skal man lige holde sig for øje at tilbudsgivning generelt er ressourcekrævende og på den anden side af coronakrisen, vil ressourcerne i mange virksomheder være på lavpunktet og selv hvis virksomhederne kobler op med bid-managers, så vil der næppe være ressourcer til at håndtere en tilbudspukkel på op mod 80 % over normalen. Her bliver der også brug for længere tilbudsfrister

41 % af B2G-virksomhederne har oplevet annulleringer

Spørgeskemaundersøgelsen fra Dansk Erhverv bekræfter, at det offentlige bremser op. Her har 41. pct. af de såkaldte B2G virksomheder, dem som sælger til det offentlige, oplevet, at det offentlige annullerer igangværende og/eller indgåede aftaler som følge af corona-krisen. 

Under Dansk Erhverv er det 39 pct. af alle virksomheder, der har det offentlige som kunde, så problemet er omfattende. Opbremsningen berører hver femte virksomhed (22 pct.) ifølge den undersøgelse som Dansk Erhverv har foretaget.

”Vi skal have kommunerne og regionerne med i kampen for at holde hånden under virksomhederne. Jeg ved, at mange har fremrykket betalinger, det er godt, men vi er også nødt til at opretholde kontrakter og betale de faste leverandører – også frem i tiden,” siger Brian Mikkelsen i en presseudtalelse.

Mange kommuner har fokus på bygge- og anlægsområdet, men det i lige så høj grad vigtigt, at det offentlige fortsat understøtter andre virksomheder på serviceområdet.

”Det gælder især inden for rådgivning, transport, rengøring osv., hvor der med fordel kan betales forud. Servicebranchen har det ekstremt svært på det private marked, og det offentlige gør det ikke nemmere, når de ikke bidrager til at holde hånden under dem,” siger Brian Mikkelsen.

Tilbudsfrister forlænges mange steder med 2 – 3 uger

Men der er også medløb og fleksibilitet fra det offentlige side,

”Vi oplever i øjeblikket at stort set alle udbud udsættes 2 – 3 uger og det synes vi er rigtig godt håndteret af den offentlige sektor,” siger Jimmy Rydahl.

Det der bekymrer ham er, at når det offentlige kun publicere mellem 10 – 20 % af hvad man plejer, ja så forventer han er ren udbudspukkel, når vi kommer frem til maj og juni.