Skip to main content

Det er Indkøbsafdelingerne på sygehusene, der er ansvarlige for, at lagrene af de nødvendige værnemidler som personalet har behov for i forbindelse med covid-19.Priser på mundbind og andre værnemidler som handsker, der produceres af medicinalindustrien, er steget med en faktor fire eller fem siden covid-19 ramte Europa. Det er efterspørgslen der er grunden til den voldsomme stigning i prisniveauet.Det viser bl.a. en logbog fra Region Syddanmarks ekspertgruppe for håndtering af mangelsituationer som følge af coronavirus, skriver TV2/Fyn fredag.

”Vi tænker ikke så meget i økonomi i øjeblikket. Vi tænker udelukkende på at skaffe de værnemidler, der skal til for at håndtere vores patienter, så tager vi det med økonomien bagefter,” siger Kurt Espersen, der er koncerndirektør i Region Syddanmark.

”Selvfølgelig har det en betydning i sidste ende, at vi skal give tre-fire gange i pris for den samme vare, som vi skulle for en uge eller to siden,” forklarer han.

Sygehusene i Region Syddanmark har en lagerbeholdning, der rækker tre måneder frem, oplyser han til TV2/Fyn. Der er særligt pres på mundbind og handsker, da de udskiftes hyppigt i forbindelse med modtagelse af patienter.

Dansk Industri og Dansk Erhverv her ingen kommentarer til prisstigningerne i medicinalindustrien

Man kan altså iagttage, at der i erhvervslivet findes virksomheder, der spinder noget nær guld på udbrud af covid19.

OPS-indsigt har fredag forsøgt at få en kommentar fra henholdsvis Dansk Industri og Dansk Erhverv i forhold til de enorme prisstigninger på medicinske værnemidler.  Her bliver vi opfordret til at tage dialogen direkte med virksomhederne, idet man ikke har kommentarer til virksomheders prissætning af specifikke produkter.

Man kan vælge at se de ekstreme prisstigninger på håndsprit, mundbind m.v. som et markedsmæssigt sundhedstegn og udtryk for, at samfundet lynhurtigt er i færd med at omstille sig til en ny virkelighed. Det kræver jo ikke megen fantasi at se, at lige nu er efterspørgslen eksploderet helt vildt på verdensplan. Så dem der har et lager, sælger ud til bedst mulige pris.

Situationen i Region Syddanmark er ikke unik. Flere kommuner som OPS-indsigt har været i kontakt med oplever det samme. Priserne har hudviklet sig helt ekstremt. 

”Min personlige holdning er, at det er at udnytte en ulykkelig situation og det er sgu ikke ok,” siger en af de kilder vi er i kontakt med, som ikke har lyst til at stå frem i en debat om, hvor meget man må tjene på velfærd i en situation, hvor vedkommende har rigeligt at gøre med at få enderne til at mødes i opbygning af en corona-beredskab.

Dansk Erhverv og Dansk Industri vil have hjælpepakker til pressede virksomheder

I Fredags varslede Statsminister Mette Frederiksen (S), at de danske myndigheder anbefaler, at arrangementer med over 1000 mennesker aflyses for at mindske spredningen af coronavirus. 

Den anbefaling fik en hurtig replik fra Dansk Erhvervs administrerende direktør Brian Mikkelsen, der hurtigt var ude tale om behovet for hjælpepakker til de mest berørte virksomheder i bl.a. turisme- og transporterhvervene.

”Andre virksomheder oplever også pres på leverandørkæderne, og alle virksomheder bruger mange ressourcer på at begrænse spredningen af sygdommen. Derfor er det i min optik et spørgsmål om tid, før det bliver nødvendigt at åbne værktøjskassen og sikre de rigtige tiltag som en håndsrækning til de hårdest ramte områder i dansk erhvervsliv,” siger Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse på Dansk Erhvervs hjemmeside.

Også i Dansk Industri har man været hurtigt ude. Her kan man på deres hjemmeside læse en udtalelse fra underdirektør Peter Thagesen, der peger på, at nogle virksomheder vil blive særdeles hårdt ramt af aflysningerne. Til det siger han bl.a.:

”Det er klart, at det vil få alvorlige økonomiske konsekvenser for nogle virksomheder – især inden for oplevelsesindustrien, hvis man må aflyse alle store arrangementer i marts. Her bliver der brug for at følge op politisk med målrettet hjælp til de virksomheder. Det er vi i tæt dialog med regeringen om,” siger Peter Thagesen.

Regeringen vil gerne se på muligheder for kompensation

Regeringens anbefaling rammer blandt andet arrangører af koncerter, fodboldklubber og håndboldklubber, Melodi Grandprix som må lukke færre ind, aflyse eller spille uden publikum. 

”Regeringen ser gerne på muligheder for kompensation i en eller anden grad. Der er forskellige måder at gøre det på, og vi skal finde den rette model.  Vi kan godt se, at man mister billetindtægter, når man er nødt til at aflyse for at hjælpe til at inddæmme coronavirus,” siger Erhvervsminister Simon Kollerup til Ritzau.

Fem ministre, heriblandt statsminister Mette Frederiksen (S), vil mandag mødes med erhvervsliv og lønmodtagere for at tale om udviklingen med coronavirus i Danmark.

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse. 

Der er – ud over statsministeren – tale om finansminister Nicolai Wammen (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Mette Frederiksen siger, at det er en “ekstraordinær situation”, der “kræver noget af os alle”.

“Virksomheder, civilsamfund og borgere udviser et imponerede ansvar og samfundssind. Men jeg ved også godt, at det her stiller store krav og skaber udfordringer for alle dele af vores samfund.”

“Derfor vil vi selvfølgelig også drøfte, hvordan vi kan afbøde de økonomiske konsekvenser, som blandt andet en række virksomheder, serviceerhverv og arrangører nu oplever,” siger statsministeren i pressemeddelelsen.

Dansk Erhverv vil have et påbud frem for en anbefaling

Når regeringen kun anbefaler og opfordrer til at aflyse større begivenheder, bliver det op til de enkelte private aktører at gøre tiltag til at stoppe smittespredning, vel at mærke for egen regning.Det er Brian Mikkelsen ikke helt tilfreds med han kræver, at regeringen ændrer deres opfordring til et regulært påbud.

”Vi står i en meget alvorlig situation. Vi taler om rigtigt mange arbejdspladser, der bliver ramt, og rigtig meget omsætning, der går tabt. Det burde være et lovbestemt påbud, jævnfør epidemilovens paragraf syv,” siger han til DR nyheder.

Et påbud vil skubbe dele af regningen over på forsikringsselskaberne

Brian Mikkelsen bliver bakket op af Hans Kristian Skibby, DF’s erhvervsordfører, der i Ekstra Bladet retter en hård kritik af statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringens corona-udspil, som kun er en anbefaling og ikke et påbud

”At give en anbefaling er ikke nok i den situation, som vi står i. Det giver det skisma, at de virksomheder og arrangører, som står bag de her begivenheder, de bliver alvorligt ramt økonomisk, når man kun giver en anbefaling,” siger Hans Kristian Skibby.

Han efterlyser, at regeringen giver direkte påbud eller forbud mod de store arrangementer med mange mennesker samlet.  Det hænger nemlig ofte sådan sammen at koncertarrangører og messecentre har tegnet forsikringer, og der de blive mindre belastede, hvis aflysningen skyldes et påbud.

”Men det umuliggør regeringen, når de siger, det kun er en anbefaling.” Siger Hans Skiby

Man kan altså iagttage at der både er vindere og tabere på udbruddet af Coronavirus, samt at interessen for at tale om taberne er langt større end vinderne.

OPS- indsigt har ved redaktionens slutning endnu ikke fået kommentarer fra de virksomheder i medicinalindustrien som vi fra vores research ved har øget deres priser.

Fakta om Regeringens tiltag for at inddæmme spredning af virus

  • Arrangementer med 1.000 eller flere deltagere ønskes udskudt eller aflyst. Det sker for at dæmme op for smittefaren.
  • Ved arrangementer med under 1.000 deltagere opfordres arrangørerne til at overveje smitterisikoen, hvis arrangementet gennemføres.
  • Myndighederne opfordrer desuden til, at man afholder sig fra kram, kindkys og håndtryk, når man mødes og holder afstand fra hinanden for at begrænse coronasmitte.
  • Derudover opfordrer myndighederne til, at man hoster i ærmet og har en god håndhygiejne.
  • Danskere, der overvejer at rejse til udlandet, bør opdatere sig på Udenrigsministeriets hjemmeside.
  • Sundhedsmyndighederne samler alle oplysninger om coronavirus på hjemmesiden coronasmitte.dk, så man kun skal orientere sig ét sted.

Kilde: Pressemøde i Statsministeriet.

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply