Skip to main content

Efter mere end to års undersøgelser opgav Københavns Politi i november at rejse en straffesag mod en tidligere afdelingsleder i Rigspolitiet.

Men der skulle ikke gå lang tid, før sagen, der blandt andet handler om mulig bestikkelse, blev fundet frem igen. Rigsadvokaten har således bedt Københavns Politi om at åbne sagen på ny. Det skriver B.T.

Det var i marts 2017, at Rigspolitiet anmeldte den tidligere afdelingschef Bettina Jensen for blandt andet bestikkelse.Det skete angiveligt efter at BT havde afsløret at Bettina Jensen  ved sit virke havde sikret to venner – en tidligere samarbejdspartner og kollega – konsulenthonorarer i Rigspolitiet for 20 millioner kroner over tre år.

Efterforskning kunne efter to år ikke påvise strafbare forholdAfgørelsen om ikke at rejse en sag blev i november truffet efter mere end to års efterforskning. Oplysningen om, at Københavns Politi har sagt stop, kom fra advokaturchef Dorit Borgaard, sagde i den sammenhæng Ritzau:

“Efterforskningen har ikke kunnet påvise, at hun har modtaget bestikkelse eller begået andre strafbare forhold i forbindelse med sin ansættelse i Rigspolitiet.”

Sagen genoptaget på grund af nye oplysninger

Efter at sagen blev skrinlagt, har Rigspolitiet klaget til Rigsadvokaten, fortæller Thomas Østrup, koncernstyringsdirektør i Rigspolitiet.

“Som part i sagen er vi blevet gjort bekendt med nye oplysninger i efterforskningen. Det har givet anledning til, at vi ønsker sagen genoptaget.” 

“Jeg kan ikke kommentere yderligere på grund af den konkrete efterforskning,” siger han til B.T.

 Bettina Jensen havde sidste arbejdsdag i Rigspolitiet 8. februar 2017. Frem til 31. august samme år, da hun fratrådte, var hun fritstillet.

I øvrigt betyder de nye oplysninger, at Rigspolitiet har rejst krav mod Bettina Jensen om at tilbagebetale 1,4 millioner kroner, som hun fik i løn og fratrædelsesgodtgørelse, oplyser Rigspolitiet til B.T.

Forleden fik Folketingets retsudvalg i et svar fra Nick Hækkerup (S) kun at vide, at Rigspolitiet var i færd med at undersøge, om der foreligger bristede eller urigtige forudsætninger. Og at man herefter “eventuelt” ville søge om at få fratrædelsesbeløbet tilbagebetalt.

I dette svar til Venstres folketingsmedlem Preben Bang Henriksen står der blandt andet, at Bettina Jensen fik 611.396,25 kroner ved fratrædelsen, hvilket svarede til seks måneders løn.

Indkøb for adskillige millioner kroner uden om udbudsreglerne

Sagen startede tilbage i 2016, da dagbladet B.T. havde omtalt problemerne med at overholde udbudsreglerne. I tilknytning hertil besluttede Rigspolitiet at få lavet en undersøgelse.Siden B.T.s første afdækning af sagener der blevet lavet tre uafhængige rapporter.Ifølge den seneste fra revisionsfirmaet PwC var der i mails indikationer på, at Bettina Jensens aftaler med konsulenterne ‘var baseret på tætte relationer til Bettina Jensen’ og med ‘direkte tildeling umiddelbart efter ansættelsen af Bettina Jensen i Rigspolitiet’.

Dog kunne PwC ‘ikke entydigt fastlægge tætte venskabelige forhold af privatlignende karakter.Senere viste en rapport fra PwC, at Rigspolitiet havde problemer med udbudspligten ved indkøb for 2,5 mia. kroner i perioden fra 2013 til 2016.

Revisionsselskabet PwC konkludere, at udbudsreglerne kun var blevet overholdt for 38 procent af udgifterne til konsulenter i perioden fra januar 2015 til september 2016.

Reglerne var ikke blevet fulgt i forbindelse med køb af konsulentydelser for cirka 150 millioner kroner, fremgik det af rapporten.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply