Skip to main content

I den sidste uges tid har man på en række andre medier kunne læse overskrifter som: Nye millionudgifter truer: Friplejehjem øger hul i kommunes sundhedsbudget.Læseren få med det samme det indtryk, at det er udsundt for den kommunale økonomi at beskæftige sig med friplejehjem, men hvordan hænger det sammen med, at Dansk Industri ved branchedirektør Jacob Scharff flere gange har annonceret, at netop friplejehjem kan afhjælpe økonomisk trængte kommuner?Sagen drejer sig om det kommende friplejehjem i Nørager i Rebild Kommune, hvor flere medier på baggrund af et notat fra kommunens forvaltning har været ude og proklamere, at friplejehjemmet vil medføre en række ekstraudgifter i millionklassen.Men hvad er egentlig op og ned?I medierne bliver et enkelt notat om ekstraudgifter til fem fjer, hvor man glemmer at kommunen har sparet millioner ved at bygge et friplejehjem.Udgangspunktet for mediernes skriveri om de øgede udgifter ift et nybygget friplejehjem  er et kommunalt notat, som OPS-Indsigt har fået adgang til.Notatet er spækket med kommune-lingo og kan man ikke oversætte det, kan man nemt forledes til at tro, at det bliver en dårlig forretning for Rebild Kommune at bygge et friplejehjem.Sådan kan det også se ud, hvis man som medie kun tager udgangspunkt i det ene notat for, som  direktør for Danske Diakonhjem Emil Tang siger til OPS-Indsigt:”I den konkrete sag skal man huske på at kommunen ikke skal komme med grundkapitalen til et nyt plejehjem, svarende til ca. 14 mio. for 40 pladser, samt at de ikke skal betale for tomgangsperioder og at borgere fra andre kommuner betaler skat i beliggenhedskommunen.”Kommunen har altså allerede i udgangspunktet sparet et større millionbeløb.Notatet indeholder helt forudsigelige oplysninger fra forvaltning til det politiske niveauSer man på det kommunale notat, så har den kommunale forvaltning, som en del af regnskabsopfølgningen gjort det politiske udvalg opmærksom på en række følgeudgifter, som politikerne skal have in mente ved det kommende budget for 2020.Blandt andet skal Rebild Kommune betale alle udgifter forbundet med sundhedslovsydelser og sygeplejeartikler for alle beboerne der flytter ind uanset, hvilken kommune borgeren kommer fra. Det er der sådan set ikke noget nyt i. Her er altså blot tale om en oplysning, som er væsentlig at tage højde for ved den samlede budgetlægning. Det er denne oplysning, der i flere medier optræder som en “skrækkelig merudgift” ved det nye friplejehjem, skønt det bør være en kendt udgift for alle kommuner.Det frie valg af plejehjem er et handelsbalancebudget mellem kommunerne på en række punkterDet forholder sig nemlig således, at vi i Danmark har frit valg af plejehjemsplads, hvilket betyder at ca 25 % af alle beboere kommer fra andre kommuner. Det er disse borgere alle kommuner skal dække alle udgifter ift sundhedslovsydelser, hvad enten borgeren bor på et kommunalt eller privat friplejehjem.Kommunerne har så at sige et handelsbalancebudget på borgere, der flytter til andre kommuners plejehjem og tilsvarende den anden vej. Man kan derfor ikke, som visse medier har gjort, tage et kommunalt notat ud af en sammenhæng og lægger udgifterne til sundhedslovsydelser til som en særlig ekstra udgift ifb med byggeriet af et nyt plejehjem. Man skal i regnestykket om, at borgere der kommer til at bo på friplejehjemmet og som komme fra andre kommuner huske på, at det samme også gør sig gældende for Rebild Kommune.Rebild Kommune har nemlig ligesom alle andre kommuner borgere, der bor i andre kommuner og får hjemmesygepleje uden at Rebild skal betale for det. – Den faktor glemmer man i diverse artikler.I Rebild er man fortrøstningsfuld. Her har man politisk bakket op om byggeriet af et friplejehjemUdsigten til endnu flere ekstraudgifter på sundhedsområdet huer bestemt ikke Jeanette Sagan (K), næstformand i for sundhedsudvalget i Rebild Kommune, hun siger bla. til Nordjyske:

“Nu er det her jo et worst case-scenario. Vi håber ikke, det bliver så dyrt. Og det bliver jo rigtig godt at få et friplejehjem! Det er et initiativ, der har været meget efterspurgt af vores borgere, og derfor har vi bakket op om det. Vi hverken kunne eller ville forhindre det, da de søgte om at købe en grund – ligesom vi ikke ville forhindre enhver anden virksomhed i at slå sig ned i Rebild.” 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply