Skip to main content

Når det handler om at tiltrække arbejdskraft til en by, udvikle detailhandelen, skabe større mobilitet og understøtte iværksætteri, bosætning, turisme osv., så er det afgørende, at mange parter arbejder sammen. Det kan være private samarbejdspartnere; det kan være offentlige samarbejdspartnere, og det kan være en kombination.Men hvad sker der egentlig, når private og offentlige aktører finder sammen i lokale partnerskaber og arbejder for at skabe vækst, udvikling og livskvalitet i landets byområder? Og hvilke erfaringer kan der hentes fra udlandet og fra det vi allerede har i gang i Danmark? Det var nogle af spørgsmålene fra konference ”Privat-offentlige bysamarbejder”, arrangeret af netværket af samme navn.Bysamarbejder kræver netværksledelse for at kunne skabe varig værdi Ved konferencen d. 18 September fortalte formanden for netværket, by- og miljødirektør i Gladsaxe Kommune, Maj Green, om læringen og erfaringerne med at organisere og drive privat-offentlige bysamarbejder rundt om i Danmark og om studierne af de udenlandske erfaringer.

En af konklusioner er, at bysamarbejderne ofte skaber varig værdi. Som regel sættes de i gang på basis af et konkret problem i et enkelt område, men erfaringerne viser, at samarbejderne oftest fortsætter i en vedvarende proces, fortalte Maj Green ved konferencen, som havde samlet ca. 100 deltagere fra både private og offentlige organisationer og virksomheder.

En anden konklusion fra netværkets arbejde er, at hvis de privat-offentlige bysamarbejder skal lykkes, er det afgørende, at de er båret af samskabelse, tillid og netværksledelse. Et privat-offentligt bysamarbejde hviler på tillid, og det frivillige samarbejde fungerer kun, hvis det giver mening og værdi for den enkelte aktør. Resultater skabes gennem relationer, og engagementet er derfor afgørende og skal hele tiden holdes ved lige.Nu er konklusionerne samlet i en publikation, og sidst på året følger en uddybende rapport med fokus på de konkrete erfaringer. På konferencen blev kun de overordnede konklusioner videregivet.Læs hele inspirationshæftet Privat-offentlige samarbejder

Danske fællesskaber og udenlandske erfaringerNetop det frivillige arbejde var også omdrejningspunkt for en anden af konferencens oplægsholdere, nemlig museumsdirektør Jane Sandbjerg, som for nyligt har udgivet bogen ”Come together”, der skildrer danskernes særlige evne til at danne fællesskaber.

Og selv om Danmark allerede er kendetegnet ved et væld af fællesskaber og mange frivillige aktører så viser studier, at endnu flere danskere har lyst til at gå sammen med andre og i fællesskab gøre en indsats; en vigtig pointe i forhold til udviklingen af de privat-offentlige bysamarbejder.

I udlandet har man gennem mange år og med betydelig succes arbejdet med privat-offentlige bysamarbejder, og her har det vist sig, at de stærke partnerskaber mellem byernes forskellige aktører ikke kun løser en konkret udfordring her og nu; de bidrager også til en langsigtet og positiv udvikling af lokalområder og skaber dermed varig værdi. Ved konferencen fortalte formand og direktør for The International Downtown Association (IDA), David Downey, om internationale bysamarbejder, der bygger på op til 50 års erfaring.

I Danmark er de privat-offentlige bysamarbejder kun i sin spæde start. I publikationen ”Privat-offentlige bysamarbejder” gives der inspiration til, hvordan et samarbejde kan sættes i gang og et bud på, hvordan de privat-offentlige bysamarbejder kan styrkes gennem bl.a. konceptudvikling og vidensopbygning blandt aktørerne.        

Fakta om netværk for privat-offentlige bysamarbejder

Initiativtagerne til etablering af netværket er Realdania By & Byg, Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og KL. De deltagende kommuner er: Fredericia Kommune, Frederiksberg Kommune, Gladsaxe Kommune, Hillerød Kommune, Hjørring Kommune, Odense Kommune, Slagelse Kommune, Varde Kommune, Vejle Kommune, Aalborg Kommune og Aarhus Kommune.

Netværket har været aktivt siden 2017.

Læs mere om Netværk for privat-offentlige bysamarbejder

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply