Skip to main content

Digitale træningsforløb kan gøre ældre borgere mere selvhjulpne og øge deres livskvalitet. Godt 15 pct. af de danske kommuner anvender allerede træningskonceptet fra DigiRehab med succes. Alligevel vælger en del kommuner som Lolland, ifølge direktør Niels Heuer, at afprøve konceptet inden de ruller det ud i fuld skala.“Det er helt naturligt. Kommuner er store organisationer, og der er en række arbejdsgange, som skal tilpasses i kommunen, når man indføre vores koncept. Det er derfor en rigtig god ide at kommunen afprøver konceptet i et afgrænset organisatorisk område inden de ruller det ud.” Fortæller han.Det er Tom Larsen, der er Formand for Ældre- og Sundhedsudvalget enig i:“Inden vi implementerer det, har vi afprøvet produktet for at kvalitetssikre det og gøre os nogle praktiske erfaringer med, hvordan vi får mest muligt ud af det i Lolland Kommune. I den proces har lederne og sundhedsmedarbejderne gjort et kæmpe stykke arbejde. Det får vi stor glæde af i det videre arbejde med DigiRehab,” fortæller Tom Larsen.“En af de interessante ting ved projektet hos Lolland Kommune er, at man allerede under afprøvningen har inviteret en private plejeleverandør ind. Det gør det bestemt lettere at implementere DigiRehab i fuld skala, når man allerede har de private plejeleverandører med i afprøvningen,” siger Niels Heuer

Forløbet har vist sig ikke kun at en positiv effekt på borgernes funktionsevne, men også på medarbejdernes arbejdsglæde.

I Lolland Kommune har man tilrettelagt testforløbet således, at en række borgere, som modtager hjemmehjælp og personlig pleje, sammen med sundhedsmedarbejderne har fulgt et individuelt træningsprogram på en tablet to gange om ugen i 12 uger.“I mange kommuner har man en række udfordringer, hvor kommunen er presset fra flere kanter, der bl.a gør at medarbejderne har mere en rigeligt at lave. Med Digirehab kan man sikre, at behovet for hjemmepleje bremses i udviklingen og endog for nogle borgere reducere behovet for hjemmepleje. Det giver et mindre pres i en ellers travl hverdag,” fortæller Niels Heuer, som forklaring på at evalueringen af testforløbet også har vist en øget arbejdsglæde hos medarbejderne på Lolland.

Ledelsen har prioriteret medarbejdernes opkvalificering forud for indførelsen af DigiRehab

Som opstart til projektet har sundhedsmedarbejderne fået et kursus i at betjene træningsprogrammet, og de er blevet undervist i at hjælpe borgerne med træningen. I selve projektet har 32 udvalgte hjemmehjælpsmodtagere trænet 2×23 minutter om ugen i en periode på 12 uger med hjælp fra sundhedsmedarbejderne og en tablet, der indeholder programmet med træningsøvelser, instruktionsvideoer og screeningsredskaber. Fire gange undervejs i forløbet er borgernes aktuelle funktionsniveau blevet screenet for at følge udviklingen og for at give programmet mulighed for hele tiden at tilpasse øvelserne til den enkelte.Om nødvendigheden af at sende medarbejderne på kursus i DigiRehab forud for anvendelsen siger Niels Heuer: “Indførelsen af DigiRehab kræver at ledelsen, som de har gjort på Lolland, prioritere ressourcer til at medarbejderne kan omstille sig, for konceptet påvirker mange eksisterende arbejdsgange.”

Evaluering viser at både borgere og medarbejdere har oplevet testforløbet positivt

Pilottesten er nu blevet evalueret, og både borgere og medarbejdere har overvejende oplevet forløbet som et positivt tiltag. Deltagerne har været glade for at kunne træne hjemme, og flere af dem ønsker at fortsætte, fordi de kan mærke, at træningen gør en forskel både i forhold til fysikken og humøret. For eksempel kan nogle nu igen gå på toilettet uden hjælp, og andre har fået mod på selv at træne videre.På Lolland glæder Tom Larsen, sig over de positive tilbagemeldinger og ser frem til at udbrede det digitale træningsværktøj til resten af kommunen:”Vi er altid nysgerrige på nye digitale løsninger, der kan være med til at gøre livet bedre for borgerne i Lolland Kommune. Noget af det, der har betydning for livskvaliteten er at kunne basale ting uden at være afhængig af andre. På ældre- og sundhedsområdet har vi derfor et ønske om at hjælpe flest mulige til at kunne mest muligt selv, og det er DigiRehab med til at understøtte.  ” fortæller siger han. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply