Skip to main content

I alt stiller 72 ud af 98 kommuner nu først krav om en bankgaranti, når opgaven har en størrelse på mindst en million kroner, viser en opgørelse fra Dansk Byggeri. Sidste år gjorde det sig gældende for 49 kommuner, mens antallet var 17 i 2015.Der er tale om kraftig udvikling på under et år og det glæder Dansk Byggeri, der håber, at de sidste kommuner vil følge trop.“Det er en markant og meget positiv udvikling, at så mange kommuner nu har hævet grænsen til over en million kroner. Det er både nemmere og billigere for især mindre virksomheder, at de ikke skal runde deres bank, hver gang de skal byde på mindre opgaver i kommunen.” siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri.Og fortsætter: “Arbejdsgarantier fylder meget i virksomhederne, så vi har arbejdet hårdt for at få kommunerne til at hæve grænsen. Og det ser ud til, at mange kommuner nu har taget budskabet til sig,”Køge, Esbjerg og Fredensborg er eksempler på kommuner, der har valgt at hæve grænsen for, hvornår en virksomhed, der arbejder for kommunen, skal stille med en bankgaranti til først at gælde ved opgaver til en million kroner eller mere. Det betyder, at virksomhederne kan byde på kommunale opgaver til under en million kroner uden først at skulle i banken.

Nordjylland halter bagud

Anderledes ser det dog ud i Nordjylland, hvor kommunerne Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Mariagerfjord og Vesthimmerland stiller krav om, at virksomhederne skal stille med en bankgaranti ved opgaver på 500.000 kroner. Værst er Rebild kommune her er grænse på 300.000 kroner.Her har Henrik Krogh Holm, formand for Dansk Byggeri Nordjylland denne kommentar:– Det er både dyrt og besværligt for virksomhederne, når de skal i banken, før de byder på mindre opgaver. Det kan især afholde de små virksomheder fra at byde ind på kommunale opgaver. Derfor håber jeg, at kommuner med lave grænser vil lade sig inspirere af kommuner, der først kræver arbejdsgarantier ved opgaver på en million kroner eller mere, siger Henrik Krogh Holm, formand for Dansk Byggeri Nordjylland.

25 procent af kommunerne stiller allerede krav om arbejdsgaranti ved en halv million

Opgørelsen viser, at 23 kommuner har en grænse for, hvornår de stiller krav om arbejdsgaranti, på mellem 500.000 og en million kroner. Kun Rebild, Fanø og Rødovre kommuner kræver en arbejdsgaranti ved opgaver på under en halv million kroner. Både Rebild og Rødovre oplyser, at de er i en politisk proces om at hæve grænsen.“Ordningen er ikke blot dyr at administrere, omkostningerne til garantierne gør jo arbejdet dyrere og er slet ikke garantien værd på opgaver under en million kroner. Så en nedre grænse på en million kroner er faktisk en fordel for både virksomhederne og kommunerne selv.” siger Torben Liborius

Hvad er en Arbejdsgaranti?

En arbejdsgaranti er en økonomisk sikkerhed, virksomheden skal stille, når den byder på en opgave. Garantien skal dække fejl og mangler, hvis virksomheden går konkurs eller af andre årsager ikke kan færdiggøre opgaven. Den enkelte kommune afgør selv beløbsgrænsen for arbejdsgarantien. Dansk Byggeri anbefaler en grænse på minimum en million kroner.Læs “tørresnoren” over kommunernes krav til arbejdsgaranti

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply