Velfærd

  Der er en stigende bekymring for kvaliteten i fremtiden på det specialiserede socialområde. Her kom det i 2021 til udtryk ved en demonstration imod regeringens og KLs økonomiaftale for 2022, på Christiansborg Slotsplads

  Trods flere penge til handicapområdet er danskerne bekymrede

  Hos Dansk Erhverv kalder man det en tillidskrise, at kun to ud af ti danskere forventer at få god kvalitet på det specialiserede socialområde. Vi har behov for en reformering, der sikrer en ensartet og gennemskuelig pris- og kvalitetsstruktur, lyder det.
  Debatten om robotter og velfærdsteknologi går ofte højt, men hvad tænker fremtidens ældre?

  Fremtidens ældre – otte ud af ti vil bruge velfærdsteknologi

  De kommende ældre bliver stadig mere åbne overfor velfærdsteknologi, viser nye undersøgelsesresultater, der også angiver, hvad fremtidens ældre mener om ni konkrete teknologier og hvor villige de er til at veksle varme hænder med teknologiske løsninger.
  Frisættelsen af velfærdsområderne er hjemme, og det frie valg er mere end sikret, fremgår det af et nyt regeringsgrundlag.

  Ny regering varsler markant skifte i det offentlige-private samarbejde

  Tilgangen til offentligt-privat samarbejde går op i gear med mindre stat og mere samfund, hvis man skal tro det nye regeringsgrundlag. I syv punkter skitserer regeringen, hvad den mener med frisættelse og offentlig-privat samarbejde.
  Hvad tænker man i Kommunernes Landsforening om prisberegningsmodeller på hjemmeplejeområdet efter Højesterets dom i Brønderslevsagen?

  KL: Højesterets dom er en opbakning til kommunerne

  KL`s perspektiv på højesteretsdommen i den såkaldte Brønderslevsag er interessant, for mange kommuner har nemlig haft deres beregningsmodeller på standby. OPS-Indsigt har talt med både KL`s juridiske chef og den advokat der har ført sagen for KL.
  Borgerens frie valg af leverandør gør sig gældende på en række velfærdsområder, men forståelsen af, hvad frit valg er, skaber også ind i mellem lidt forvirring.

  Fem former for frit valg af velfærd

  Danskerne har de sidste tyve år fået mere frit valg. Vi har set på fem former og konstatere et kludetæppe af løsninger. For eksempel er frit valg af plejehjem ikke til for at booste friplejehjem og lovgivningen om den kommunale leverandør af hjemmepleje indeholder en sproglig finte.
  To af de største velfærdsleverandører i Danmark skal have ny topchef. (Arkivfoto Fribo Holte)

  To friplejeleverandører skal have nye topchefer

  Det er ikke hver uge, at to af de store velfærdsvirksomheder siger farvel til deres topchefer, men det skete i denne uge. Begge virksomhederne har de seneste år været inde i en enorm vækst og nu skal man så videre med nye profiler.
  Venstre vil sælge statens andel i Ørsteds vindmølleforretning for at investere milliarder i den grønne omstilling frem mod 2030. Men Ørsted er ikke det eneste selskab, der kan sælges.

  En stribe af statslige selskaber er grydeklar til at blive solgt

  Venstre har sat salg af statslige selskaber på dagsordenen, for det er blevet dyrere at være dansker og hvis vi ikke skal skrue ned for velfærden og sætte den grønne omstilling i stå, så er privatisering en mulighed, men hvem er egentlig bedst til at sælge ud af arvesølvet, røde eller blå regeringer?
  Socialdemokratiet lovede i valgkampen 2019 at sikre tre milliarder kroner ekstra til velfærd ved at spare på konsulenter. Nye tal viser, at staten i bedste fald har sparet en brøkdel af de 803 millioner kroner, som skulle være sparet på det statslige område, som regeringen direkte kontrollerer,

  Staten brugte del af konsulentbesparelser på ansatte og ikke mere velfærd

  Socialdemokratiets store løfte fra valgkampen om at sikre milliarder til velfærd ved at skære i udgiften til konsulenter falder yderligere fra hinanden, viser nyt svar til Folketinget.
  Har DR med dokumentarer `Tinas jagt på millioner´ bevidst forsøgt at sætte vind i sejlene på den strandede kampagnen, `profit på velfærd´ mhp at få den banket op på dagsordenen til den forestående valgkamp?

  Kommentar: DR-Dokumentar om velfærdsprofit skuffer og overser substantielle udfordringer

  `Tinas jagt på millioner´ er en DR-Dokumentar, hvor forargelsesunderholdningen dominerer og den substans man næsten har fat i omkring kommunernes kontraktindgåelser med private botilbud forsvinder til fordel for filmiske effekter og det er ærgerligt, for der ligger en historie gemt i det samspil.
  Sociale Investeringer er en ny måde at sætte rammen for sociale indsatser målrettet udsatte borgere, hvor privat kapital investerer og får del i besparelsen, når borgeren kommer i arbejde. Men hvordan regnskabsfører kommunen det?

  Sociale investeringer – modige løsninger og hovedbrud

  Sociale investeringer er sociale indsatser på en ny måde og en ny ramme for langsigtede og helhedsorienterede investeringer på velfærdsområdet, men hvor langt er vi, og vil kommunerne afgive opgaver og reducere egen stab, hvis nye løsninger viser sig mere effektive?
  Nina Smith har som medlem af både Socialkommissionen, Velfærdskommissionen, Dagpengekommissionen og som økonomisk vismand sat sine aftryk på store samfundsreformer de seneste 30 år.

  Nina Smith: Virksomheder skal hjælpe kommuner med at løse sociale problemer

  Formanden for Reformkommissionen, Nina Smith, vil have virksomheder og civilsamfundet til at spille en større rolle for at hjælpe de 200.000 voksne danskere uden fodfæste på arbejdsmarkedet.
  Statsminister Mette Frederiksen har i august været på turne rundt i landet. Lørdag var hun i Vejle og her kunne man forstå, at hun gerne ville se på de offentlige ansattes løn, men hvorfor generer det to arbejdsgiverorganisationer? (Arkivfoto)

  Statsministeren tænder arbejdsgiverorganisationer af ved at stikke til den danske model med lønudtal...

  Når statsminister Mette Frederiksen åbner for at se på i lønnen for offentlig ansatte, så rokker det ved et helt centralt samfundsmæssigt maskinrum i samarbejdet mellem den offentlige og private sektor. Det vil være en kæmpe fejl, lyder det fra to arbejdsgiverorganisationer.