Formand og næstformand for Danske Regioner Stephanie Lohse og Ulla Astman. De fem danske regioner køber ind for milliarder. Nu lancerer man en ny fælles indkøbsstrategi.

De køber ind for patienterne

Effektive indkøb der hjælper både patienter, klima, forsyningssikkerhed og økonomi er fokus i regionernes nye fælles indkøbsstrategi for de næste fem år, men de fire mål indeholder et dilemma. Læs hvad det er.
Modelfoto

De vil bygge friplejehjem i 10 kommuner

To store spillere fra hver deres del af det private velfærdsmarked er gået sammen i et nyt joint venture-selskab for at bygge og drive friplejehjem, samt servicerede seniorboliger i den helt store stil.
Samlet set kommer Finansministeren Dansk Erhvervs ønske i møde, men læs lige hvor meget.

Wammen kommer Dansk Erhverv halvt i møde

Det har taget finansminister Nicolai Wammen over tre uger, at svare på et spørgsmål vedrørende kompensation af private velfærdsvirksomheders corona-merudgifter. Læs analyse af redaktør Steen Houmark om brevets mest centrale punkter.
Peter Lauersen, Peters Hjemmeservice, vasker oftere spejle i institutioner. En af de opgaver, der har givet private og kommunale velfærdsleverandører merudgifter under corona.

Kompensation for corona-merudgifter bliver i forvaltningerne

KL og Dansk Erhverv er uenige om, hvor vanskeligt det er at udmønte kompensationen for covid-merudgifter til private. Nu viser det sig, at de kommunale institutioner også er ramt. Læs i denne analyse og hvor pengene måske forsvinder hen.
Finansminister Nicolai Wammen har nu givet svar på et spørgsmål Jane Heitmann (V) stillede den 12 august om kompensation af ikke-kommunale virksomheders merudgifter til corona.

Wammen: Kommunerne skal i dialog med de private om merudgifter

I KL mener man, at der ikke altid er hjemmel til dækning af private velfærdsvirksomheders corona-merudgifter. Det mener Jane Heitmann (V), er at gemme sig bag et figenblad. Nu har Finansministeren givet sit svar på et spørgsmål, hvor man ifølge Dansk Erhverv render fra Herodes til Pilatus.
”Kickstarter til dobbelt bundlinje” er et eksempel på, at der kan skabes værdi for både erhvervsliv og udsatte borgere på en og samme tid siger Gladsaxes borgmester Trine Græse om et nyt socialt investeringsprojekt

Gladsaxe Kommune kickstarter til dobbelt bundlinje

”Vi har fået en kanon rådgivning omkring forretningsudvikling,” siger CEO i Move Innovation Jørgen Ole Kjær om nyt samarbejde mellem Den Sociale Kapitalfond, Gladsaxe Kommune og virksomheder, der går hånd i hånd om jobskabelse for udsatte borgere.
De ældre skal meget mere frit kunne vælge plejehjem, og der skal være langt flere tilbud at vælge imellem. Sådan lyder det fra borgerlige ordførere. Fra venstre Jane Heitmann (V), Per Larsen (K) og Pernille Vermund (NB).

Borgerlige vil give ældre flere valgmuligheder og mere frihed ved plejehjemsvalg

Mere fokus på profilplejehjem og konkurrence om borgerens frie valg mellem kommunale plejehjem og private friplejehjem. Det er blandt opfordringerne fra Venstre, Konservative og Nye Borgerlige i kølvandet på plejesvigt. Nye Borgerlige vil endda fratage kommunerne visitationsretten.

De fleste private velfærdsvirksomheder må selv dække coronaudgifterne

Kun hver fjerde private velfærdsleverandør er blevet kontaktet af kommunerne i forbindelse med dækning af merudgifter ved corona. Branchen føler sig ulige behandlet af kommunerne, som administrerer de ekstra midler, der blev afsat ved økonomiaftalen.
Iværksætteren Thomas Helt stiftede som fysioterapeut velfærdsvirksomheden Quick Care, som han siden solgte til Tryg Gruppen. I dag ejer han Alles Lægehus. Læs hvordan det hænger sammen.

Du skal være en knivsspids foran det offentlige

Skalering af virksomheden er en udfordring for velfærdsiværksættere, fortæller stifteren af Quick Care og ejeren af Alles Lægehus Thomas Helt i et interview. Læs hvad han mener med at være en knivsspids foran det offentlige og få hans tre bedste råd om at sælge til det offentlige.
Socialminister Astrid Krag (S) har tidligere argumenteret for investering i sociale indsatser, hvor investorene kan få en økonomisk gevinst. Nu peger forsker på, at et lovindgreb mod profit vil reducere, at man kommer endnu længere ned ad den vej.

Lovindgreb der forbyder udbytte, kan reducere sociale investeringer

Forsker opfordrer Christiansborgpolitikere til at tænke sig om, før de laver lovindgreb om udbytte på socialområdet. ”Det vil i den sammenhæng virke uhensigtsmæssigt, hvis den politiske ambition er flere sociale investeringer,” skriver han i et indlæg på Altinget.

Velfærd udgør over 70 % af de offentlige udgifter

Den offentlige sektor bruger allermest på ”social beskyttelse”. Det fremgår af en ny opgørelse fra Danmarks Statistik. Se hvor meget vi bruger på alderdom og hvor lidt på sikkerhed.
Fra venstre: Troels yde Toftdahl velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv. Øverst til højre Jakob Scharff branchedirektør i Dansk Industri. Nederst til Højre Thomas Enghausen næstformand i FOA

FOA: De private har kompetencer, man ikke bare lægger ind i en kommune

Debatten om offentlig vs. privat blusser jævnligt op. OPS-Indsigt har talt med Dansk Erhverv, Dansk Industri og FOA. ”Vi ser to håndtag, der kan drejes på,” siger næstformand i FOA Thomas Enghausen. Læs om dem og hvorfor Jakob Scharff, direktør i Dansk Industri ikke ser et valgtema, hvor kommunerne står i kø for at investere i nye kommunale tilbud.