Bankerne risikerer ikke kun at slukke lyset hos de private tilbud, men også hos Social- og Ældreminister Astrid Krag, hvis nogle af de potentielt afledte effekter bliver til virkelighed.

Analyse: Bankerne bliver Astrid Krags lyseslukkere ved et profitforbud

Bankerne har ikke de nødvendige lånegarantier, der sikrer, at private sociale tilbud kan omlægges til selveje. Samtidig er der risiko for, at et profitforbud bliver katalysator for det største træk af værdier ud af socialområdet nogensinde fulgt af gigant-opkøb, skriver redaktør Steen Houmark.
Det er over fire måneder siden at Social- og Ældreminister Astrid Krag annoncerede, at hun ville indfører et forbud mod profit på socialområdet. Flere hundrede virksomheder venter fortsat i spænding på de konkrete detaljer.

Astrid Krags ønske om et profitforbud bekymrer bank

En tvangsomlægning af private sociale tilbud til selveje vil øge risikoen for, at Danmark mister sociale tilbud til udsatte borgere og dermed svække området, vurderer bank. "Det vil være den sikre død for det private initiativ," siger Laust Westtoft, politisk og strategisk chef i LOS
Bankernes kreditvurdering medfører en nedvurdering af den bygning man ønsker at købe og det er en kendt stopklods for friskoler allerede i dag. Læs hvorfor.

Derfor vil en friskolemodel begrænse socialt iværksætteri

Friskole-modellen giver allerede i dag udfordringer ved lånefinansieringer. Man skal derfor tænke sig grundigt om inden man indfører en ny lovgivning på det sociale område, der lægger sig op ad friskolelovgivningen, vurderer en bank i interview med OPS-Indsigt.
Copenhagen Medical og Falck taber stort på pris i et udbud om lyntest.

Falck taber på pris i udbud om lyntest i alle regioner

Priserne på lyntest rasler ned. Det er resultatet af et udbud som de danske regioner har gennemført, hvor Falck, som har udført flest lyntest, taber opgaven. Regionernes valg giver dog bøvl i flere kommuner, der allerede havde lavet aftaler med Falck om mobiltest af personalet.

Profitdebattens ekkokamre

En finte i aftalen om minimumsnormeringer, der fjerner muligheden for profit, har endnu engang sat ild i debatten om profit på velfærd, men den foregår desværre med stråmandsargumenter i lukkede ekkokamre på sociale medier, skriver redaktør Steen Houmark i denne kommentar.
Brancheforeningerne er åbne overfor at uorganiserede virksomheder melder sig underfanerne, så deres frontpersonale kan blive en del af vaccineplanen, men der er også andre udfordringer.

Vaccination af frontpersonale – Uorganiserede virksomheder kan falde mellem to stole

Frontpersonale hos uorganiserede private virksomheder risikerer at falde mellem to stole, når vaccinationen af personale i kritiske funktioner rulles ud. Det skyldes, at det kun er medlemmer af de fire store brancheorganisationer, der kan få sendt personaleoplysninger ind til Statens Serum Institut.
Bureaukrati og GDPR giver bump på vejen i forhold til vaccination af frontpersonale i private velfærdsvirksomheder.

Vaccinationsbøvl – Brancheorganisationer skal først indsamle persondata

KL har sammen med Statens Serum Institut lavet to modeller for, hvordan private velfærdsaktører skal indsende personaleoplysninger, så personale i kritiske funktioner kan blive vaccinerede. Det fremgår af et notat fra KL, men der er flere udfordringer forbundet med de to modeller.
I Danmark har vi omkring 1800 arbejdspladser af en helt særlig kaliber, hvor handicappede kan ansætte deres egen hjælper. Her har FOA de seneste år arbejdet på, at få de private til at indgå overenskomst. - Arkivfoto

FOA vinder terræn og minimerer konfliktrisiko ved overenskomst med privat aktør

En af landets største aktører på handicapområdet, virksomheden Handicapformidlingen, har lavet overenskomst med FOA. Hermed lægger FOA afstand til den klemme forbundet befinder sig i, hvor man potentielt kan komme til at skulle varsle konflikt mod en handicappet borger.
Virksomheden Copenhagen Medical slog mandag dørene op for et stort tester i Parken i København, hvor der kan testes op til 3000 om dagen, hvis der er behov for det.

Rekorddag for private testcentre – finder 1109 smittetilfælde

De fire private udbydere af lyntest foretog mandag 58.145 lyntest. 1,91 procent var positive.

Smitte-app virker ikke, hvis man er testet positiv hos privat aktør

Først i starten af 2021 vil man kunne registrere positive lyntest i appen "Smittestop", Det gør smitteopsporingen mindre effektiv, siger Eskild Petersen, professor ved Klinisk Institut på Aarhus Universitet, til DR.
Der er mindst fem dages ventetid på en coronatest i de hvide testtelte i alle landsdele undtagen Nordjylland og Lolland. (Arkivfoto)

Prøv et privat testcenter – To ud af tre offentlige testcentre har ingen ledige tider før jul

Hos 23 af 35 offentlige testcentre er det ikke muligt at få en tid til coronatest før juleaften, men hos private er der kun ventetid hos 1 ud af 4
Hvad sker der egentlig med de ældres klagemuligheder og frihed til at vælge ved tre frikommuneforsøg?

Fakta: Her er de 8 hegnspæle, der er sat omkring frikommunerne

Regeringen har indgået en tredje aftale i rækken af de såkaldte velfærdsaftaler. Velfærdsaftalen skal skabe mere frihed på ældreområdet i tre kommuners ældrepleje, men den er hegnet ind, for der vil stadig være krav til borgere og kommuner.