OPP

  Der sættes et stort spørgsmålstegn ved den såkaldte 'Herlev-model', som er en ny form for offentligt-privat partnerskab. Her er en animation af det tiltænkte plejecenter Hammergård i Herlev.

  Ministerier: Der mangler lovhjemmel til ny type plejehjem, bygget af private

  Der er stigende efterspørgsel på plejehjem. I Herlev Kommune vil man løse udfordringen ved at lade PensionDanmark opføre et nyt plejecenter. Men projektet mangler ifølge flere ministerier lovhjemmel, og kommunen kritiseres for at køre på trods viden om det manglende lovgrundlag.
  Pensionbranchens oplæg til et nyt samarbejde mellem det offentlige og private aktører bygger også på bestræbelser om at give folketingspolitikerne fornyet mulighed for at investere i bedre velfærd til danskerne.

  Pensionsbranchen er klar til at indgå partnerskaber med dansk forsvar

  Landets pensionsselskaber kommer med et giganttilbud om offentlig-private partnerskaber, hvor man vil investerer milliarder af kroner i dansk militær og forsvar.
  Fra venstre, forbundsnæstformand i FOA, Thomas Enghausen, Administrerende direktør i KA Pleje, Karsten Høgild og sektorformand i FOA, Torben Hollmann

  FOA og KA Pleje er enige om, at plejekonkurs i Ikast-Brande er ekstra trist

  ”Det er en klar fejl, hvis en kommune holder fast i sin økonomiske systemer og forsøger at presse innovative måder at drive hjemmeplejen på ind i eksisterende skabeloner," lyder det fra FOA. Hos KA Pleje ringer alarmklokkerne, når man ser på timepriserne i Ikast-Brande Kommune.
  Et stort byggeri med blandt andet plejeboliger skal bygges efter 'Herlev-modellen', som er et alternativ til friplejemodellen. (Animation)

  Alternativ OPP-model til friplejehjem – Et velfærdspolitisk kinderæg

  Kommunalpolitikerne i røde kommuner kan føle sig presset til at få bygget et friplejehjem, men nu findes der snart et alternativ. I Herlev Kommune har man indgået et OPP-samarbejde, hvor PensionDanmark investerer, bygger og ejer boligerne, og kommunen beholder plejedriften og anvisningsretten.
  Den nye OPS-enhed skal i følge Erhvervsminister Simon Kollerup understøtte mere offentlig innovation, men hvad med den private? Læs hvad der er op og ned.

  Ny OPS-enhed – en tiltrængt saltvandsindsprøjtning

  Center for Offentlig Innovation skal give rygvind til en ny OPS-enhed. Det er ifølge Dansk Industri det største initiativ i det offentlig-private samspil i mange år. Erhvervsministeren er mere afdæmpet, men han anerkender, at offentlig-privat samarbejde er en hjørnesten i den danske samfundsmodel.
  Statsminister Mette Frederiksen havde mange rosende ord med til dansk erhvervsliv, på Dansk Erhvervs årsdag i september. Hvor hun bl.a. påpegede at erhvervslivet spillede en central rolle i løsningerne under første corona-bølge.

  Dansk Erhverv: Nedsæt en enhed for offentlig-privat samarbejde

  Corona-pandemien har givet et push af det offentligt-private samarbejde, men vi skal videre, mener markedschef Morten Jung i Dansk Erhverv, der foreslår en OPS-enhed. Forslaget understøttes af to professorer i en ny bog.
  Forum for offentligt-privat samarbejde skal være et aktivt omdrejningspunkt. Det er jeg sikker på, at det nye forum kan bidrage til,,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

  Regeringen omdøber ”Forum for udbud”

  Regeringen har lanceret Forum for offentlig-privat samarbejde som et nyt forum, der skal bidrage til bedre samarbejde, men læser man kommissoriet, er det svært at se, hvori det store nye består.

  Dan Jørgensen provokerer kommunalt affaldsmonopol

  Forhandlingerne på affaldsområdet har været udsat i sidste uge og her benyttede Dansk Affaldsforening lejligheden til, at trække en ny undersøgelse ind i kampen mod liberalisering af sektoren. Læs her, hvordan Dan Jørgensen provokerer kommunalt monopol og rækker hånden frem til dansk erhvervsliv.

  Borgmestre i angreb på Dan Jørgensens plan om privatisering

  ”En fejlslutning af dimensioner.” sådan beskriver KL`s næstformand og borgmester i Kalundborg Martin Damm (V) Klimaministerens plan. Et privat affaldsselskab har foreslået en OPP-løsning. Læs her, hvorfor kommunerne er bekymrede for at ophæve monopolet.

  Ikke ideologi – men bedste løsning for klima og genanvendelse

  ”Vi tolker klimaminister Dan Jørgensens udspil som ikke-ideologisk. Det handler ikke om privatisering eller offentligt ejerskab, men om at gøre det bedst muligt:” Skriver direktør i renovationsselskabet Urbaser, Stefan Olin i et debatindlæg om ophævelse af kommunernes monopol.

  Boganmeldelse: ”Offentlig-Private Partnerskaber i juridisk og politisk perspektiv.”

  OPP er et redskab til dynamik, synergi og incitament i det offentlige-private samarbejde. På 300 sider formår tre forskere fra CBS i et godt sprog at præsentere OPP i et forskningsmæssigt perspektiv. Læs bogen og forstå, hvorfor Danmark er et uland, når det kommer til OPP, skriver redaktør Steen Houmark i denne boganmeldelse.

  OPS-Indsigt opretter rådgivningslinje

  I den sidste uge har OPS-Indsigt har haft over 100 henvendelser med spørgsmål af rådgivende og vejledende karakter inden for coronaledelse, sundhedsberedskab og samarbejde med det offentlige i krisesituationer. Derfor oprettes nu en åben rådgivningslinje for virksomheder og institutioner, som samarbejder med det offentlige.