Skip to main content

Det er nu over en måned siden annoncerede Social- og Indenrigsminister Astrid Krag, at nu ville hun lukke ned for at kommercielle sociale botilbud kunne trække overskud ud. Det har trods corona sat ild til debatten, hvor man har set fagforbund gå ud og politisk og holdningsmæssigt agiterer for et forbud mod proft på socialområdet.

Grundlæggende set har fagforbundene FOA og Socialpædagogernes Landsforbund ejet den scene, der hedder ”profit på velfærd”.

Det er en scene de to fagforbund har dyrket et par år så det næsten er blevet et helt bran og måske derfor har det taget lidt tid inden oppositionen er kommet rigtig ind i debatten, men nu er fem borgerlige socialordfører ude og kalde forslaget en ”ommer”. 

Det drejer sig om Marie Bjerre fra Venstre, Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti, Brigitte Klintskov Jerkel fra Det Konservative Folkeparti, Mette Thiesen fra Nye Borgerlige og Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance.

Revolverpolitik mod private sociale tilbud 

I et debatindlæg i Kristelig Dagblad kan man læse, at de mener, at regeringen fører revolverpolitik mod private sociale tilbud. De peger på, at vi i Danmark gennem mange år har haft private virksomheder til lige så upåklageligt som det offentlige at udfører opgaver på socialområdet. 

”Hundredvis af dygtige danske virksomheder driver sunde og populære sociale tilbud til eksempelvis anbragte børn og unge. Det er virksomheder, som hver dag tilbyder et trygt helle for sårbare og udsatte grupper i vores samfund. Det vil regeringen med Astrid Krag i spidsen nu ændre på.” Skriver de.

Deres pointe er, at regeringen er ude i et socialistisk korstog, hvor de med et trylleslag vil tvinge private institutioner til at ændre på deres virksomhedsstruktur, så man går fra at være en privat virksomhed og til at blive selvejende.

Borgernes ligebehandling glemmes i jagten på profit

”De facto vil omlægningen betyde, at en lang række botilbud vil gå konkurs, fordi ingen selvejende vil have kapital til at overtage. Dermed vil vores mest sårbare borgere få revet deres hverdag op med roden. Bare fordi Astrid Krag har set sig sur på nogle brodne kar. Det synes vi er sørgeligt og uambitiøst.” skriver de.

Vi har tidligere her på OPS-Indsigt bragt et opråb fra den administrerende direktør i Forenede Care, Stine von Christierson, hvor hun påpegede, at de udsatte borgeres frihed og ligebehandling var udeladt af debatten, fordi der hos regeringen og fortalerne for et profitforbud var mere fokus på marginaler end de borgere det drejede sig om.

 

Det har de fem ordførere også fat i. De påpeger blandt andet, at anbragte børn og unge nu kan se frem til at få deres hverdag vendt på hovedet, fordi regeringen skal tækkes socialisterne i deres parlamentariske grundlag, hvor man ifølge dem længe har haft varme drømme om at nationaliseres området.

Vil have en stærkere myndighedskontrol

Man kunne så mene at de fem ordførere blot skrev det her for at beskytte de brodne kar vi allerede ved befinder sig på området, men nej de vil gå meget videre.

”Vi ser gerne at man slår endnu hårdere ned på de mennesker, der udnytter fællesskabets velvilje til at berige sig selv ulovligt. Men svaret er ikke at tvangsnationalisere alle private sociale virksomheder. I stedet skal vi have et endnu stærkere socialtilsyn.” skriver de

Og her peger de på en instans, der skal have langt flere muskler, så der kan skabe meget mere gennemsigtighed om både takster og regnskaber for både private og offentlige tilbud. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply