Innovation

    Fyn skal være erhvervsfyrtårn inden for robot- og droneteknologi.

    Nyt partnerskab skal gøre Fyn til fyrtårn for fremtidens robotter og droner

    Med en international robotindustri og unikke fysiske rammer for test af droner til lands, vands og i luften har Fyn alle muligheder for at udvikle fremtidens industri. Nyt partnerskab skal derfor skrue op for udviklingen af næste generation af robotter og droner.

    Opråb: Tiden for offentligt sololøb er forbi – Danmark har brug for et tættere offentlig-priva...

    Nogle af vor tids største udfordringer kræver, at vi rykker tættere sammen i bussen. Vi bliver flere kronikere, flere ældre over 70 år, færre i arbejdsstyrken og klimakrisen er en realitet. Derfor er vi nødt til at tage et opgør med det offentlige sololøb og gøre Danmark til verdens bedste land til offentlig-privat samarbejde.
    Hjemme-iltrobotten er udviklet af virksomheden O2matic i Herlev, og EU-projektet Data- og designdreven sundhedsinnovation (DDSI), der hjælper virksomheder med at udvikle sundhedsteknologiske løsninger, har hjulpet virksomheden i udviklingsforløbet.

    Ny robot kan styre ilt til lungepatienter i eget hjem

    Iværksættervirksomhed har udviklet endnu en ilt-robot, der kan styre ilt i de rigtige mængder til lungepatienter. Denne gang i deres eget hjem. Virksomheden håber på et salgseventyr og lungeekspert ser aflastningsperspektiver for både patienter og hjemmesygeplejersker.
    Nu skal der så at sige sættes strøm til gravkoen, men det kræver skalering, for at en sådan udvikling kan betale sig forretningsmæssigt.

    Firkløver går sammen om udvikling og skalering af emissionsfrie arbejdsmaskiner

    Mindre røg, støj og CO2 fra entreprenørmaskiner på offentlige byggepladser. Det er målet for nyt initiativ, hvor to kommuner, Metroselskabet og Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI) vil bruge den offentlige indkøbsmuskel som motor for innovation og skalering.
    De gode resultater af offentlig-privat innovation går ikke altid en lige vej mht implementering efter pilotfasen. Det oplevede man bl.a i Aarhus Kommune i et konkret tilfælde.

    Et innovationsprojekt med en kommune var gået i stå, men så kom corona

    En servietdispenser med digital nudging, der kan forebygge smittespredning blev pilotafprøvet i et OPI-projekt på en Aarhusiansk skole for seks år siden og kom aldrig rigtig ud over rampen, men så kom corona.
    Salen i Politikens Hus var fyldt med engagerede deltager med repræsentanter fra Christiansborg, syv kommuner, interesseorganisationer, leverandører og rådgivere, da OPS-Indsigt fyldte 3 år.

    Udsigt til velfærdssamfundet version 0.8 – Hvad fanden gør vi så?

    Voucherordninger giver meget frit valg, lød det fra CEPOS ved et gåhjemmøde om fremtidens velfærd. En kommunaldirektør gik efterfølgende unplugged og opfordrede til, at kommuner og leverandører taler risikodeling i samarbejdet, medens CO-PI tørt konstaterede, at vi glemmer implementeringen af det nye i jagten på at finde mere nyt.
    Spredning af ny innovation mellem kommuner, går ikke så hurtigt som man kunne håbe på. (Arkivfoto)

    Danmark halter bagud i spredningen af gevinster ved offentlig innovation

    Ni lande har lavet egne udgaver af det danske Innovationsbarometer - og nu følger Tjekkiet trop. Hele 59 procent af de offentlige arbejdspladser i Tjekkiet har indført en eller flere innovationer, men selv om tallet er højre i Danmark, skal vi ikke få hænderne for langt op over hovedet.

    Ny robot-kollega hjælper mejerister i osteproduktionen

    På Arlas ostemejeri i Fredericia har kittelklædte mejerister fået selskab af en sølvskinnende og rødøjet kollega: En robot, der hjælper dem i deres arbejde med at lave oste. Robotten er udviklet i samarbejde med bl.a. Miljøministeriet og er en helt ny måde at arbejde med digital fødevareproduktion.
    Danske Blue Ocean Robotics er et eksempel på OPI-samarbejde, hvor virksomheden efter et udbud i det såkaldte Sygehuspartnerskab har udviklet en UV desinfektionsrobotten i samarbejde med Odense universitetshospital. Arkivfoto

    Offentlig-privat innovation skal op i skala

    Vi ser os ofte blinde på bestemte løsninger, og derved udelukker vi virksomheder med helt nye typer løsninger, lyder det fra Center for Offentlig-Privat Innovation. En norsk model kan potentielt udvikle et marked, hvor private virksomheder konkurrerer på forskellige løsninger mindre risikofyldt.
    Snart skal de ældre i Varde Kommune til at skifte deres klassiske støvsuger ud med en robotstøvsuger.

    Varde Kommune vil have ældre til at købe robotstøvsugere

    Social- og Sundhedsudvalget i Varde Kommune har netop godkendt et forslag om, at de 1150 modtagere af hjælp til støvsugning i ældreplejen i Varde Kommune skal ud at købe en robotstøvsuger, men det er ikke første gang i historien at teknologi rykker på hjemmehjælpsydelserne.
    Hvad er grunden til at en privat fond som Novo Nordisk Fonden støtter en statslig ordning rent økonomisk?

    Novo Nordisk Fonden skyder millioner i statslig støtteordning til nye patenter

    "Patentvoucher-ordningen blev tømt på bare to minutter, første gang vi åbnede for ansøgninger,” lyder det fra Patent- og Varemærkestyrelsen, som glæder sig over støtten fra Novo Nordisk og muligheden for at ruste flere små virksomheder med patenter, så opfindelser kan omsættes til eksportsucceser.
    Det var en veloplagt Erhvervsminister der klippede båndet over og erklærede den nye OPS-Enhed (CO-PI) for åben.

    Ny OPS-enhed skal være fødselshjælper for offentlige-privat innovation

    Erhvervsminister Simon Kollerup elsker velfærdssamfundet. ” Men jeg ved også, at det er samspillet med vores virksomheder, der giver os vores samfund," sagde han ved åbningen af den nye OPS-enhed. Direktøren, Pia Gjellerup bakker op. Hun ser offentligt-privat samarbejde som et match made in heaven.