For ti til tolv år siden skete det jævnligt, men i dag er det langt fra hverdagskost, at en privat hjemmeplejeleverandør går konkurs – og endnu mere sjældent, at en anden aktør så hurtigt træder til og overtager både medarbejdere og opgaver, hvorved kommunen aflastes for sin forsyningsforpligtigelse.
Men det er netop, hvad der er sket i Nordsjælland.
Fredag gik virksomheden Det Skønne Liv, som leverede pleje til omkring 200 borgere i tre kommuner, konkurs. Allerede tirsdag meddelte Cura Pleje, at de overtager 60 medarbejdere og opgaver i Gribskov og Halsnæs Kommuner.
”Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, når en plejeleverandør ikke kan fortsætte, men vi er glade for, at der hurtigt er fundet en løsning,” udtaler centerchef Ida Kock Møller fra Gribskov Kommune i en pressemeddelelse.
I Gribskov Kommune er det 170 borgere som er berørt af, at de nu for ny leverandør, men da Cura Pleje overtager alt personalet fra konkursboet, slipper kommunerne for besværet med, at skulle hjemtage opgaverne, sådan som vi tidligere har set det praktiseret ved konkurser..
Centralt at skabe tryghed
Den operation, vi her efterfølgende kan skrive om har været utrolig intens og gået voldsomt hurtigt, oplyser virksomheden, for selv om Cura Pleje allerede opererer i fire sjællandske kommuner, har det været nødvendigt, at de blev straks-godkendt med rekordfart i både Gribskov og Halsnæs.
Ifølge Cura Pleje har det været helt centralt hurtigt at skabe tryghed for både borgere og medarbejdere:
“Vi glæder os til at videreføre det tillidsfulde samarbejde med kommunerne, de dygtige medarbejdere og borgerne, som de plejer i dag,” siger driftsdirektør Jakob Damsgård.
Han peger på, at medarbejdernes erfaring og relationer til borgerne er altafgørende for at sikre kontinuitet. Overfor OPS-Indsigt forklarer Damsgård også, hvorfor Cura Pleje ikke overtog opgaverne i Hillerød:
”Det handlede ganske enkelt om, at det ikke var muligt at få en straks-godkendelse så hurtigt,” siger han til OPS-Indsigt.
Direktør Ole Krog, der stiftede Det Skønne Liv i 2019, glæder sig også over at Cura Pleje nu overtager stafetten:
“Jeg ser det som en rigtig god overtagelse. Cura Pleje er en større og veldrevet organisation og har en meget stærk faglighed. Det kommer derfor alle medarbejdere til gode,” siger han i en pressemeddelelse og peger på værdien af, at holde fokus på den primære opgave, nemlig borgerne.
Markedet har reageret proaktivt
Overtagelsen kommer blot få uger før den nye ældrelov træder i kraft – en lov, der vil stille markant større krav til leverandørernes evne til at levere helhedspleje. I den kontekst sender Cura Plejes hurtige ekspansion et klart signal om ambitionsniveau og markedsberedskab:
”Vi ønsker at gøre en reel forskel for de mennesker, vi drager omsorg for,” siger Jakob Damsgård.
Med tilføjelsen af Gribskov og Halsnæs står Cura Pleje nu som en af de større private spillere i hjemmeplejen målt på antallet af kommuner, de er godkendt i.
Det betyder, at de nu er godkendt i Gentofte, Albertslund, Helsingør, Hørsholm, Gribskov og Halsnæs Kommuner.
Cura Plejes hurtige overtagelse af opgaver og medarbejdere efter Det Skønne Livs konkurs kan desuden ses som et eksempel på, at markedet nu reagerer proaktivt og mere konsoliderende, der hvor det er muligt, samt aflaster kommunerne fra deres forsyningsforpligtigelse ved en konkurs.